Somnul: o stare modificată a conștiinței În opoziţie cu starea de veghe, caracterizată prin activismul şi luciditatea psihicului şi Identificabilă cu conştiinţa, somnul poate fi definit ca o stare reversibilă a organismului, care se asociază cu scăderea pînă la dispariţie a reacţiilor adaptative superioare, a relaţiilor şi reacţiilor sen-zorio-motorii cu şi faţă de mediul înconjurător.
Intuiția: poate fi dezvoltată? Dat fiind faptul că intuiţia are un rol enorm în aproape orice tip de activitate umană, ea a suscitat interesul multor cercetători. Sînt greu de conceput creativitatea, rezolvarea problemelor, relaţiile interper-sonale fără intervenţia intuiţiei.
Timiditatea: cum să o învingeţi Anumite persoane trec prin momente foarte dificile cînd trebuie să intre în vorbă cu oameni necunoscuţi, dacă trebuie să vorbească în public, să stea de vorbă cu un superior ierarhic ori să dea un interviu de angajare. Timiditatea este o trăsătură de personalitate normală, deşi poate să creeze destule probleme de adaptare în societate.
Tipuri de familie Nu toate familiile au același nivel de sănătate emoțională. O modalitate de a măsura starea de bine dintr-o familie este scala Beavers a funcționării familiale, numită așa după creatorul ei, psihiatrul Robert Beavers.
Creativitatea și factorii creativității Caracterizată ca “psihologie socială a creativităţii”, noua perspectivă de abordare (D. K. Simonton, 1974, The Social-Psychology of Creativity”) sintetizează demersurile ce au ca scop surprinderea factorilor micro şi macrosociali, ale căror concentrare şi interacţiune favorizează productivitatea creatoare în diferite domenii (tehnice, artistice, ştiinţifice, politice etc. ).
Renunțarea la fumat: metode și exerciții Cînd fumătorul îşi administrează-singur recompense şi pedepse, în funcţie de modul în care îşi onorează exigenţele pe care şi le-a propus, în scopul suprimării deprinderii de a fuma. Distrugerea unei bancnote la fiecare ţigară fumată s-a dovedit cea mai eficientă dintre ele.