Citirea gândurilor în cuplu Cînd interacţionăm cu cineva nu avem de obicei timpul necesar pentru a examina toate detaliile încît să ne formăm o imagine obiectivă despre gîndurile şi sentimentele acelei persoane. Cel mai adesea facem nişte constatări rapide şi ne bazăm pe indicii ambigue pentru a ne forma opiniile.
Comunicarea: modele și teorii Comunicarea poate fi definită ca un proces şi ansamblu de comportamente care servesc la producerea, transmiterea şi receptarea de informaţii prin intermediul unor sisteme simbolice împărtăşite şi definite social.
Prima impresie: avantaje și dezavantaje În viaţa de toate zilele ne găsim adesea în situaţia de a face cunoştinţa cu cineva. Orice prietenie, iubire sau simpla relaţie începe printr-un “Faceţi cunoştinţă!”. Ceea ce este esenţial pentru actul de a face cunoştinţa cu cineva este faptul ca cei care fac cunoştinţa nu s-au văzut niciodată anterior acelui moment.
Complexul lui Oedip În psihanaliză, termenul Complexul Oedip desemnează ansamblul investirilor amoroase şi ostile pe care copilul le realizează asupra părinţilor in timpul fazei falice. S. Freud a identificat foarte devreme manifestările complexului Oedip şi le-a măsurat importanţa atât în viaţa copilului, cât şi în inconştientul adultului.
Cum să vorbim la telefon eficient Telefonul aruncă o punte peste prăpastia despărţirii spaţiale a îndrăgostiţilor, rudelor sau prietenilor. Fiind imediată şi interactivă, legătura telefonică” este mai puternică decît cea realizată prin scrisori sau fax, cu condiţia luării în considerare a cerinţelor psihologice ale interacţiunii.
Sindromul profeţiilor care se autoîmplinesc Dacă vi s-a întîmplat vreodată să simţiti că ceilalţi vă evită într-un grup de persoane, oricît de surprinzător ar părea, este posibil ca reacţia de evitare să fi fost provocată chiar de dumneavoastră. Dacă la un examen sau la un interviu de angajare aţi avut în mod inexplicabil performanţe mai slabe decît v-aţi aşteptat, există o posibilitate ca performanţele slabe să fi fost provocate de aşteptă