Viitorul aparține celor care cred în frumusețea visurilor lor.

Interviul de angajare: factori psihologici care fac diferenţa

interviu

Pentru a avea succes la un interviu de angajare, candidatul trebuie în primul rînd să fie corespunzător din punctul de vedere al pregătirii şi al experienţei pentru postul respectiv. Totuşi, la majoritatea interviurilor se prezintă mai mulţi candidaţi care au un nivel egal de experienţă şi pregătire şi atunci intră în joc nişte factori care departajează. Majoritatea acestor factori sunt de natură psihologică, ţin de impresia pe care o face candidatul asupra recruiterului şi de aceea pot fi controlaţi.
Cine doreşte să aibă succes la interviurile de angajare trebuie să ţină cont de aceşti factori — unii dintre ei extrem de subtili — care fac diferenţa între candidaţii aflati la acelaşi nivel profesional.

Controlul

Este foarte important ca atunci cînd vă prezentaţi la un interviu să daţi impresia că deţineţi controlul. Asta nu înseamnă să dominaţi în mod agresiv convorbirea şi să vă impuneţi cu încăpăţînare punctul de vedere. Procedînd astfel veţi fi în mod sigur respins. E vorba de altceva.
Să fiţi stăpîn pe situaţie într-un interviu de angajare presupune să iradiaţi în jurul dvs. un sentiment de calm, încredere şi competenţă. Asta deoarece doriţi să comunicaţi că sunteţi cea mai potrivită alegere pentru postul respectiv.
Un candidat care merge la interviu cu sentimentul că deţine controlul va creea în timpul interviului un climat de siguranţă, predictibilitate şi absenţă a riscurilor. Acestea sunt calităţi subtile pe care recruiterii pun preţ, deşi mulţi dintre ei nici nu sunt conştienţi de acest lucru. Un candidat anxios va da impresia că este o persoană pasivă, lipsită de iniţiativă şi de calităţi de lider, adică cel mai probabil o alegere proastă pentru postul respectiv.
Pe de altă parte o atitudine nesigură şi ezitantă în timpul interviului va face ca experienţa şi pregătirea dvs să pară mai puţin atrăgătoare pentru angajator.

Îmbunătăţiţi-vă abilităţile de comunicare pentru a stăpîni situaţia

Pentru a deţine controlul în timpul interviului este esenţial să aveţi abilităţi bune de comunicare, adică să vă exprimaţi clar, flexibil şi într-o manieră asertivă.
Nu suntem cu toţii la fel de buni în comunicarea interpersonală. Cu toate acestea activitatea noastră, fie că este vorba de planificare, cooperare, conducere, training sau vînzări depinde în mod esenţial de modul în care comunicăm.
De aceea, dacă nu comunicaţi suficient de bine ar trebui să exersaţi comunicarea cu ajutorul unui manual (există în librării manuale pentru îmbunătăţirea acestor abilităţi) sau a unui curs de specialitate.

Atitudinea

Modul în care vă prezentaţi la interviu poate influenţa mult şansele pe care le aveţi ca să luaţi interviul. Dacă veţi adopta o atitudine ezitantă şi timidă, de parcă îl rugaţi pe cel care vă intervievează să vă angajeze, mai mult ca sigur că veţi pica. O atitudine temătoare şi din cale afară de rezervată face de obicei o impresie proastă asupra celor care se ocupă de angajări.
Pe de altă parte dacă veţi merge la interviu gîndindu-vă că interviul reprezintă în fond o oportunitate pentru dvs. aveţi şansa să faceţi o impresie pozitivă despre dvs. ca persoană şi despre abilităţile dvs. profesionale. De aceea este foarte important ca la interviul de angajare să aveţi o atitudine pozitivă. Ţineţi cont de următoarele aspecte:

  • Aşteptările angajatorului lucrează pentru dumneavoastră.

    Timpul este o resursă importantă, de aceea niciun angajator nu va chema la interviu persoane despre care ştie dinainte că nu sunt capabile să se descurce în postul respectiv. Aşa încît, angajatorul se aşteaptă ca dvs să vă descurcaţi bine la interviu şi depinde numai de dvs. ca să îi confirmaţi aşteptările. Folosiţi-vă de aşteptările pozitive ale angajatorului.

  • Un interviu e “doar” un interviu

    Nu mergeţi la interviu cu inima cît un purice, aşteptînd ca acolo să se întîmple lucruri teribile. Recruiterul nu are nici mai multe drepturi şi nici mai multa putere decît dvs. Este o întîlnire între două părţi, fiecare cu interesul său: angajatorul are jobul şi banii, dvs. aveţi cunoştinţele şi experienţa.

  • Nu toţi recruterii sunt geniali

    Nu toti recruiterii sunt la fel de competenţi. De fapt, unii dintre ei ştiu destul de puţine lucruri despre interviurile de angajare, în special chestiunile care ţin de psihologia candidatului.

  • Pregătiţi-vă din timp interviul

    Este important să pregătiţi cu minuţiozitate interviul imaginînd răspunsuri la posibilele întrebări ale recruiterului. Cu toate că nu se poate prevedea totul, cele mai multe interviuri sunt structurate după scheme prestabilite de întrebări. O bună pregătire a interviului vă va îmbunătăţi mult atitudinea, încrederea în propria persoană şi în calităţile dvs. Ştiind că v-aţi pregătit cu atenţie veţi merge la interviu cu mai multă încredere.

Comportamentul şi modul în care vă prezentaţi

Există cîteva lucruri care influenţează modul în care sunteţi evaluat la un interviu de angajare:

  • Ţinuta

    Îmbrăcaţi nişte haine comode care să nu vă creeze disconfort, în aşa fel încît să arătaţi cît mai natural. Îmbrăcămintea trebuie să fie totuşi suficient de elegantă şi de sobră pentru a crea impresia că consideraţi interviul de angajare un eveniment important. Aveţi grijă cu hainele nou-nouţe: la prima purtare pot să vă creeze disconfort, este valabil mai ales pentru pantofi.
    Încercaţi să aveţi o înfăţişare cît mai naturală şi mai agreabilă: nu purtaţi prea multe bijuterii, nu folosiţi un parfum prea intens (unii oameni sunt alergici), nu vă machiaţi strident, ţineţi telefonul mobil închis.

  • Zîmbetul

    Cînd zîmbim, prima reacţie a celorlalţi este să ne întoarcă zîmbetul. Zimbetul este de multe ori primul element în construirea unei relatii şi în cazul unui interviu este esenţial să se stabilească de la început o relaţie cordială între dvs. şi recruiter. De aceea, oricît de tensionaţi v-aţi simţi înaintea interviului, nu uitaţi să zîmbiţi. Veţi face întotdeauna o bună impresie.

  • Limbajul nonverbal

    Termenul “limbaj nonverbal” desemnează informaţiile pe care le transmitem celorlalţi prin alte mijloace decît vorbirea, cel mai adesea prin intermediul corpului. În cursul unui interviu în afară de ceea ce spuneţi transmiteţi informaţii şi prin limbajul nonverbal şi este important ca aceste informaţii să fie concordante cu ceea ce spuneţi şi să facă o bună impresie recruiterului. De aceea:

    • Nu evitaţi privirea persoanei cu care staţi de vorbă. Este un semn de timiditate şi indică un caracter timorat. Nici să nu priviţi tot timpul interlocutorul în ochi pentru că astfel transmiteţi dominanţă şi chiar agresivitate.
    • Tonul vocii. Este bine ca tonul vocii să aibă o intensitate moderată şi să varieze uşor în timpul convorbirii pentru a evita monotonia. O tonalitate prea scăzută a vocii indică un caracter pasiv, lipsă de iniţiativă. Un ton ridicat transmite iritare.
    • Poziţia şi gesturile. Ar trebui să staţi relaxat, dar fără să exageraţi dînd impresia că nu vă pasă de interviu. Evitaţi să daţi din mîini prea mult, poate fi interpetat ca semnul unui temperament exploziv.
      De asemenea, evitaţi să ţineţi mîinile încrucişate. Se consideră ca această atitudine posturală blochează comunicarea.