Adevărata probă a curajului nu se vede decât în primejdia pe care nu o mai putem evita.

Cum să preveniţi apariţia depresiei

cum sa preveniti depresia

Depresia este o maladie psihică ce afectează astăzi un număr din ce în ce mai mare de persoane. Cu toate că nu este întotdeauna posibil să evităm apariţia depresiei, există mijloace prin care putem să prevenim această afecţiune. Prevenirea este importantă deoarece tratamentul depresiei poate fi costisitor, îndelungat, sau toxic pentru organism.

Pentru a ţine depresia la distanţă este bine să aveţi o dietă echilibrată, să dormiţi bine, să aveţi o viziune optimistă asupra vieţii (să gindiţi pozitiv), să aveţi cît mai puţine perioade în care nu sunteţi ocupat(ă) cu nimic.

Faceţi sport în mod regulat

O serie de studii au arătat că tulburările depresive au legătură cu nivele scăzute de serotonină în creier. Exerciţiile fizice sunt o metodă foarte bună de a stimula în mod natural organismul să producă serotonină, evitînd în acest mod apariţia unei tulburări depresive sau anxioase. Orice tip de exerciţii fizice (dans, gimnastică, jogging, etc) vă va ajuta să vă relaxaţi musculatura şi psihicul şi să îndepărtaţi gîndurile negative.

Un stil de viaţă organizat

Este bine să dormiţi suficient în timpul nopţii, să nu consumaţi alcool sau tutun în exces, să nu vă extenuaţi şi să luaţi masa la ore fixe. Un organism afectat de un stil de viată nesănătos va fi mai predispus să îmbolnăvească — inclusiv de depresie.

Vorbiţi despre problemele dumneavoastră

Riscul de a dezvolta depresie este cu atît mai mare cu cît o persoană se închide mai mult în sine. Stresul de peste zi, evenimentele frustrante, eşecurile, diversele neîmpliniri ne afectează negativ starea de spirit. Cu toate că avem impresia că uităm aceste lucruri, ele nu dispar – sunt stocate în subconştient şi de acolo continuă să se manifeste sub forma anxietăţii, a stresului sau a tristeţii. Acumularea gîndurilor negative în subconştient poate contribui la declanşarea depresiei.
Cînd discutăm cu cineva despre problemele care ne afectează se produce o descărcare, tensiunea dispare şi ne simţim mai bine. Relaxarea şi reducerea tensiunii contribuie la scăderea riscului de a dezvolta depresie.
Chiar dacă nu avem cu cine să vorbim, simpla relatare a problemelor pe care le avem într-un jurnal va micşora starea de tensiune.

Ocupaţi-vă timpul cu ceva

Atunci cînd nu faceţi nimic este cel mai probabil să vă năpădească gîndurile negre. Cu cît mai multe gînduri negative, cu atît este mai mare riscul de a dezvolta depresie.
O modalitate de a evita apariţia ideilor negative este să vă găsiţi mereu o activitate care să vă ocupe timpul – astfel vă veţi gîndi cea mai mare parte a timpului la ceva constructiv şi mai puţin la necazurile şi neplăcerile vieţii de zi cu zi.
Hobbie-urile, sporturile, călătoriile, plimbările – toate acestea vă pot ţine ocupat(ă) în afara timpului de lucru, împiedicîndu-vă să vă concentraţi pe ceea ce este negativ în viaţa dumneavostră.

Simplificaţi-vă viaţa

Obiectivele dificil de atins sunt o sursă majoră de stres şi insatisfacţii. Cu cît sunt mai simple scopurile pe care vi le stabiliţi, cu atît mai uşor va fi să fiţi fericit(ă). Depresia este provocată mai degrabă de modul în care interpretăm evenimentele din viaţa noastră, decît de evenimentele propriu zise. O exigenţă prea mare faţă de propria persoană poate avea consecinţe negative pe termen lung.