Toate visele noastre pot deveni realitate dacă avem curajul de a le urma.

Prietenii toxici: cum îi recunoşti

prietenii toxici

O zicală veche spune: „Nu poţi să îţi alegi rudele dar poţi să îţi alegi prietenii”. Asta e bine, pentru că uneori prietenii se dovedesc a fi nu fi deloc prieteni. Prietenii pot fi minunaţi în anumite situaţii, dar unii dintre ei se dovedesc a fi pînă la urmă nocivi.
Relaţiile de prietenie se dezvoltă la fel ca o floare care trece prin diferite stadii pînă înfloreşte. Pe măsură ce se dezvoltă, floarea poate fi deteriorată serios de soare, ploaie, vînt sau boli.
Primele impresii şi contextul social (activităţi şi experienţe comune) pot contribui la apariţia unei relaţii de prietenie, dar natura relaţiei se schimbă adesea semnificativ pe măsură ce persoanele implicate în relatie ajung să se cunoască mai bine.

Trăsături accentuate de personalitate

Prietenii toxici prezintă de multe ori ori trăsături accentuate de personalitate (personalitate narcisistică, borderline sau histrionică). Aceste persoane nu sunt capabile să menţină relaţii armonioase cu cei din jur. De obicei, trăsăturile accentuate de personalitate nu pot fi recunoscute la primele impresii şi în primele etape ale relaţiei de prietenie, deoarece oamenii au tendinţa de a îşi ascunde trăsăturile negative de caracter. Ele se dezvăluie de-a lungul timpului şi în special în perioade de stres. Şi creşterea sau scăderea veniturilor pot să dezvăluie adevărata natură a unei persoane.

Compararea cu ceilalţi

Prieteniile toxice mai pot să apară datorită comparării sociale. Teoria comparării sociale susţine că facem judecăţi despre noi înşine şi despre ceilalţi pe baza a ceea ce vedem la cei din jur. De exemplu, dacă cei din jurul nostru au mulţi bani în comparaţie cu noi, ne vom simţi săraci. Dacă suntem înconjuraţi de oameni săraci, vom avea impresia că avem suficienţi bani.
Prietenii toxici nu vor suporta să vadă că îţi merge bine. Sentimentul lor de insecuritate se manifestă în sabotarea încercărilor celorlalţi de a avea succes şi de a fi fericiţi. După cum se spune: „Cu astfel de prieteni, cine mai are nevoie de duşmani?”

Cum să eviţi prietenii toxici

Nu este uşor să te protejezi de prietenii toxici, mai ales dacă aveţi activităţi comune, împărţiţi aceeaşi locuinţă sau aveţi mulţi prieteni comuni. Cu toate acestea, uneori trebuie să îţi aminteşti că dacă eşti liber să îţi alegi prietenii ar trebui să fii liber şi să renunţi la ei.
Gîndeşte-te la viata ta ca la un drum lung. De-a lungul acestui drum te însoţesc alţi călători care alături de care uneori petreci mult timp, alteori te desparţi rapid de ei. Cei care te însoţesc sunt uneori bineveniţi, alteori nu. Unii se dovedesc a fi tovarăşi de călătorie minunaţi, alţii dimpotrivă. Dacă eşti prevăzător şi înţelegi de ce prietenia poate fi toxică sau utilă, vei fi capabil să iei decizii mai bune în legătură cu cine să te împrieteneşti şi de cine să te fereşti.
Pe de altă parte, cînd ai de-a face cu prieteni toxici care în mod evident nu îţi vor binele, le poţi spune „la revedere” continuîndu-ţi drumul prin viaţă fără ei.