Efectul placebo Efectul placebo este o ameliorare măsurabilă sau observabilă a unor simptome care nu poate fi atribuită efectelor admnistrării unui medicament, ci mai degrabă așteptărilor pe care le are subiectul în legătură cu acel medicament.
Cum influențează serotonina comportamentul? Serotonina este un neurotransmițător care intervine in majoritatea proceselor fiziologice si comportamentale. Activitatea sa este perturbată de folosirea anumitor medicamente care au efect la nivelul sistemului nervos şi mai ales a anumitor antidepresive şi neuroleptice.
Gândirea pozitivă De multe ori oamenii au tendința de a ignora lucurile bune din viața lor și se concentrează pe ceea ce le merge prost. Acest mod de a privi lucrurile îi închide într-un cerc vicios: modul negativ în care gandesc îî conduce la eșec iar nereușitele îî fac să se gandească în termeni din ce în ce mai nefavorabili la viața lor.
Manipularea prin influenţă minoritară Psihologul social Serge Moscovici a propus la sfîrşitul anilor ‘60 ipoteza conform căreia nu numai grupul poate exercita o presiune asupra individului în sensul schimbării opiniilor, ci şi indivizii pot exercita astfel de influenţe. Influenţele exercitate de minoritari se bazează pe iniţierea unui “conflict social” care se rezolvă prin adoptarea în cele din urmă a opiniei minoritarilor.
Bystander effect — sau de ce oamenii nu intervin În anul 1964 s-a petrecut la New York un eveniment care a marcat opinia publică: o tînără, Kitty Genovese, a fost ucisă cu bestialitate , pe stradă, fără ca nimeni să intervină. Cercetările ulterioare ale poliţiei au arătat că 38 de persoane au asistat la crimă din interiorul locuinţelor dar nu au intervenit.
Ce este inteligența? Inteligenţa a făcut obiectul a numeroase definiţii diferite în istoria psihologiei. Cele mai multe dintre ele evocă o capacitate generală de adaptare la situaţii noi prin intermediul unor proceduri cognitive.