Curajul este începutul biruinței.

Beneficiile consumului de avocado

avocado


Beneficiile oferite de avocado pentru sănătate sunt multe, având în vedere că acesta conține grăsimi bune, fibre, vitamine, minerale, antioxidanți și fitosteroli. Consumul lor în mod regulat poate contribui la stimularea sănătății inimii, la îmbunătățirea digestiei, la îmbunătățirea sănătății ficatului și la gestionarea greutății. 

Avocado ajută, de asemenea, la menținerea sănătății ochilor datorită conținutului său posibil ridicat de luteină și protejează pielea de semnele de îmbătrânire.

Ce este avocado?

Avocado (perele aligator) este un fruct în formă de pară, cu o aromă bogată și cremoasă. 

"Perele aligator" sunt un nume dat în principal datorită formei lor și aspectului coroios al coajei. Avocado este disponibil în mai multe soiuri. 

Porțiunea comestibilă a avocado-ului este miezul cremos din interior, de culoare verde deschis, cu o textură delicioasă de unt. Greutatea aproximativă a unui avocado este cuprinsă între opt 0,3 și 3 kilograme, în funcție de soi. 

Este recoltat devreme și apoi este lăsat să se coacă treptat atunci când este vândut în comerț. Acesta este motivul pentru care avocado se numește fruct climacteric, care se coace abia după recoltare, asemeni bananelor.

A atras atenția oamenilor de știință din lumea medicală datorită nivelului ridicat de grăsimi sănătoase și eficienței sale ca reductor de colesterol. Conține mult mai puține calorii în comparație cu untul și alte produse alimentare bogate în calorii. 

O mare parte din conținutul său de grăsimi provine din surse unice, cum ar fi fitosterolii, care sunt benefici pentru sănătate. 

Nutrienți

Avocado este considerat un "superaliment" și este bogat în diverse substanțe nutritive, vitamine și minerale. Sunt, de asemenea, o sursă foarte bună de acizi grași mononesaturați sănătoși. Un avocado de mărime medie conține aproape 22,5 grame de grăsimi. 

Două treimi din aceste grăsimi sunt din varietatea mononesaturată și, de asemenea, au un conținut foarte scăzut de fructoză. Poate cel mai important, avocado are o colecție unică de compuși organici precum fitosteroli, carotenoizi și flavonoide. 

Avocado conține minerale, inclusiv calciu, fier, magneziu, potasiu, cupru, mangan, fosfor și zinc. De asemenea, au niveluri ridicate de vitamina A, K, C, E, B6, tiamină, riboflavină și niacină (vitaminele B1, B2, respectiv B3). În plus, sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, iar o singură porție poate asigura mai mult de 40 la sută din necesarul zilnic!

Poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară

Avocado poate îmbunătăți nivelul HDL sau colesterolului bun, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale. Un studiu din 2018, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, a concluzionat că consumul de avocado poate crește semnificativ colesterolul HDL.

O sursă bună de potasiu

Avocado este o sursă bună de potasiu. Aceste niveluri semnificative de potasiu fac din avocado un fruct puternic în lupta împotriva hipertensiunii și nu numai. 

Potasiul este unul dintre mineralele care ajută la menținerea unui ritm cardiac normal. Potrivit unui studiu publicat  în Journal of Clinical Investigation, alimentele bogate în potasiu pot reduce calcifierea vasculară patogenă, care reprezintă întărirea arterelor. 

Consumul de alimente bogate în potasiu, precum avocado și bananele, pot reduce tensiunea vaselor de sânge și a arterelor, reglând tensiunea arterială. Acest lucru, la rândul său, poate ajuta la reducerea riscului de coagulare, atac de cord, accident vascular cerebral ș.a.m.d.

Poate îmbunătăți vederea

Avocado poate ajuta la menținerea sănătății ochilor. Aceștia pot conține carotenoizi precum luteina și zeaxantina, despre care se știe că protejează ochii împotriva cataractei, a bolilor oculare legate de vârstă și a degenerării maculare. 

Aceste afecțiuni sunt adesea cauzate de radicalii liberi care se acumulează în țesuturile ochilor. Activitatea antioxidantă a acestor carotenoizi speciali din avocado neutralizează efectele acestor radicali liberi periculoși.


Poate avea proprietăți antioxidante

Avocado conține atât vitamina C, cât și E, care poate contribui la îmbunătățirea proprietăților antioxidante ale organismului uman. Vitamina C reciclează vitamina E și ajută la reducerea oxidării colesterolului LDL. 

Avocado conține, de asemenea, antioxidanți cum ar fi epicatechin, violaxantină, neocrom și încă vreo duzină de alți antioxidanți. Antioxidanții neutralizează efectele radicalilor liberi, subprodusele periculoase ale metabolismului celular. 

Radicalii liberi sunt responsabili pentru zeci de afecțiuni grave din organism, inclusiv boli cardiovasculare, probleme de vedere, îmbătrânire prematură și tulburări cognitive.

Poate reduce nivelul de glucoză din sânge

În afară de fructe, extractele din frunze de avocado pot aduce, de asemenea, beneficii pentru sănătate. Un studiu pe animale efectuat pe șobolani non-diabetici și diabetici sugerează că extractele din frunze pot ajuta la reducerea nivelului de glucoză din sânge. 

Metabolizarea alimentelor pe bază de amidon în zaharuri simple (precum glucoza) poate provoca vârfuri și coborâri care sunt periculoase pentru persoanele cu diabet. Fibrele ajută la încetinirea descompunerii alimentelor în zaharuri utilizabile, astfel încât acestea sunt absorbite de organism într-un mod mai echilibrat. 

Un alt studiu de cercetare explică faptul că semințele de avocado pot fi folosite pentru gestionarea diabetului, a afecțiunilor inflamatorii și a hipertensiunii, precum și pentru îmbunătățirea hipercolesterolemiei. Aceste semințe se găsesc sub formă de pudră și suplimente de semințe de avocado organice, care pot fi adăugate în supe, smoothie-uri și băuturi. 

Poate îmbunătăți funcția cognitivă

Avocado poate contribui la îmbunătățirea funcției cognitive la persoanele în vârstă sănătoase prin creșterea conținutului de luteină din organism. Luteina este un carotenoid care se găsește în fructe și legume și care are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice. 

Potrivit unui studiu din 2017 din revista Nutrients realizat de Universitatea Tufts, consumul zilnic al unui avocado proaspăt a crescut nivelul de luteină în creierul și ochii adulților sănătoși în vârstă, ceea ce, la rândul său, a contribuit la îmbunătățirea memoriei și a abilităților de rezolvare a problemelor.

Efecte adverse

Avocado nu are niciun efect secundar cunoscut. Consumul în exces nu este o idee bună deoarece sunt bogate în calorii și grăsimi. Există totuși un caz rar de anafilaxie experimentat de un băiat de 15 ani după ce a mâncat alimente care conțin avocado, raportat într-un studiu de caz din 2011 publicat în revista Allergy, Asthma, and Clinical Immunology.