Diferența dintre posibil și imposibil constă în determinarea persoanei.

10 Sfaturi practice pentru combaterea fenomenul uitării

combaterea uitarii

Uitarea reprezintă pierderea de informații din memoria pe termen lung. Cu toții uităm lucruri, cum ar fi ziua de naștere a unei persoane dragi, numele cuiva sau unde am pus cheile de la mașină.

După cum știți, memoria este uneori destul fragilă, iar uitarea poate fi frustrantă și chiar jenantă. 

1. Efectuați cât mai multe repetiții, nu doar în vederea învățării sau a unei anumite scadențe, ci și după consumarea actului ca atare.

2. Evitați instalarea inhibiției pro și retroactive, prin distanțarea în timp a materialelor ce sunt învățate, prin alternanța materialelor ce se diferențează între ele, prin variația volumului materialului de memorat.

3. Dat fiind faptul că odihna care urmează după învățare ameliorează rezultatele acesteia, este bine ca perioadele de învățare să alterneze cu cele de odihnă, mai ales cu cele de somn.

4. Evitați pe cât posibil atât sub cât și supra-învățarea (mai ales cea dusă la extrem) care se asociează cu uitarea rapidă a materialului învățat.

5. Nu învățați într-un ritm prea rapid, deoarece "ceea ce este repede învățat, este repede uitat"; mult mai recomandabilă este învățarea realizată într-un ritm mai lent, în acest caz persistența celor învățate fiind mai mare.

6. Legați cele asimilate de necesitățile voastre; acordați-le o anumită semnificație.

7. Evitați desfășurarea în același timp a două sau mai multe activități, pentru că în felul acesta veți evita și instalarea inducției negative.

8. Lăsați timp pentru materialul învățat să se "sedimenteze", veți fi mult mai productivi.

9. Repetarea unui material este bine să se facă nu după ce el a fost uitat deja, ci atunci când uitarea nu a început încă.

10. Este bine ca materialele "grele", dificile să fie reîmprospătate, readuse în memorie înainte de a adormi, deoarece somnul oferă condiții favorabile pentru fixarea rezultatelor memorării.