Înotul este normalitatea pentru mine. Sunt relaxat. Mă simt confortabil și știu ce mă înconjoară. Este casa mea.

Fericirea, consumerismul şi depresia

consumerismul

În popor circulă vorba “Banii n-aduc fericirea” şi cu toţii ştim că nu este adevărat. Pentru că, aţi văzut vreodată un sărac fericit? Eu n-am văzut, deşi se spune că există. Oricum, dacă există oameni sărcaţi care sunt fericiţi aceia sunt foarte rari.
Dintre cei care dispun de bani şi putere, unii par a fi fericiţi. Pentru alţii, se pare că într-adevăr banii n-aduc fericirea.

Octavian Paler spunea că “este fericit nu acela care are multe, ci acela care nevoie de puţine”. Cu alte cuvinte, suntem cu atît mai fericiţi cu cît avem mai puţine dorinţe nerealizate. Un animal poate fi fericit mai uşor decît un om deoarece are dorinţe mai puţine şi mai rudimentare.

Dacă Paler are dreptate, înseamnă că este cu atît mai probabil să devenim nefericiţi cu cît avem mai multe nevoi şi dorinţe, pentru că va fi mai greu să le satisfacem pe toate. Cu cît suntem mai complecşi, cu atîta suntem şi mai nefericiţi.

Banii joacă un rol în povestea asta. Cine are bani îşi poate îndeplini mai multe dorinţe, deci probabil va fi mai fericit decît un sărac. Dar pe o parte sunt lucruri pe care banii nu le pot cumpăra. Pe de altă parte, se ştie că pe măsură ce acumulezi (bani, bunuri, etc) creşte şi dorinţa de a avea mai mult. Cu cît ai, cu atît ai vrea să ai mai mult.

Dar nu numai cei bogaţi năzuiesc să aibă din ce în ce mai mult. Uitaţi-vă la TV şi la restul mass-media, examinaţi reclamele, emisiunile, articolele de revistă. Suntem îndemnaţi sistematic să cumpărăm maşini scumpe, telefoane şi gadgeturi scumpe, mîncare şi haine scumpe, etc. În mass-media se creează un stil de viaţă etalon pentru care un salariu mediu românesc nu este suficient. Oamenii se conformează fără să-şi dea seama standardelor promovate în media şi ajunge să îşi dorească lucruri pe care nu şi le permite şi de care uneori nici nu are nevoie.
Şi cînd nu poţi avea ceea ce îţi doreşti, ce altceva poţi face decît să devii nefericit?

Depresia, o boală atît de frecventă pare să aiba legătură cu consumerismul, tendinţa omului din ziua de azi de a consuma tot mai mult. Îţi doreşti multe dar nu ţi le permiţi, deci nu eşti fericit.
Din păcate, nevoile şi dorinţele umane pot fi manipulate cu uşurinţă. Capitalismul se bazează pe consum şi noi ne conformăm: fericiţi sau nu, nu ne dorim decît să avem cît mai multe lucruri.