Există oameni care fac orice ca să iasă în evidenţă. De aceea ei au un comportament teatral, cu aspect artificial şi în limbaj de specialitate li se spune histrionici. La greci şi la romani cuvîntul „histrion” desemna actorul de comedie care făcea publicul să rîdă.
Trăsătura definitorie pentru persoanele histrionice este nevoia permanentă de a se afla în centrul atenţiei. Histrionicii fac orice ca să atragă atenţia şi să fie apreciaţi de anturaj; adesea inventează întîmplări sau creează „scene” în acest scop. Cînd nu reuşesc, devin frustraţi şi iritaţi. Caută să atragă atenţia prin entuziasm, comunicativitate exagerată şi înclinaţie către flirt. Dacă îi privim cu atenţie, observăm însă că atitudinile lor sunt false, neconvingătoare. Dar comportamentul hisgtrionic nu este însă uşor de deosebit, de aceea ei reuşesc destul de des să fie convingători.
Modul în care se îmbracă şi se comportă este din cale afară de provocator şi incitant. Ei se comportă într-o manieră seducătoare nu numai cu persoanele în legătură cu care au un interes romantic, ci cu aproape toată lumea cu care intră în contact, depăşind graniţele convenţiilor sociale. Stările lor emoţionale sunt superficiale şi se schimbă repede. Sunt extrem de preocuopaţi de impresia pe care o fac asupra celorlalţi şi pot cheltui mulţi bani şi efort pentru a îşi aranja un „look” cît mai provocator.
Dacă primesc comentarii critice în legătură cu aspectul lor fizic sau cu o fotografie în care apar se simt foarte deranjaţi.
Îşi exprimă opiniile cu fermitate şi dramatism, dar modul în care vorbesc este vag şi lipsit de detalii. Pot să spună despre cineva că „este o fiinţă minunată”, dar nu sunt capabili să îşi argumenteze punctul de vedere. Îşi exprimă emoţiile în mod teatral şi exagerat. Astfel, ei îşi îmbrăţişează cunoştinţele cu ardoare excesivă, varsă lacrimi pentru motive neînsemnate sau au accese de furie fără rost. Dar întotdeauna emoţiile lor lasă impresia de superficialitate şi lipsă de profunzime deoarece durează puţin şi trec repede de la o extremă la alta (de exemplu, de la tristeţe la veselie).
Histrionicii sunt uşor influenţabili, avînd un grad ridicat de sugestibilitate. Ei sunt uşor de hipnotizat. Opiniile şi sentimentele lor pot fi influenţate cu uşurinţă de alţii şi de propriile capricii. Mai ales persoanele autoritare au influenţă asupra lor. Au tendinţa de a acţiona pripit şi pe bază de supoziţii, iar convingerile pe care le au sunt adoptate în mod precipitat. Îşi consideră relaţiile mai intime decît sunt în realitate. De exemplu, li se adresează tuturor cunoştinţelor cu apelativul „scumpul meu prieten” sau se adresează unei persoane pe care abia au cunoscut-o folosind numele de botez.
Aceste persoane pot să aibă dificultăţi în relaţiile sentimentale deoarece fără a fi conştienţi de acest lucru, ei joacă un rol, de exemplu acela de “victimă” sau de „prinţesă”. Pot să încerce să-şi controleze partenerul dar în acelaşi timp manifestă dependenţă faţă de acesta. Uneori au relaţii deteriorate cu persoanele de acelaşi sex din cauza comportamentului lor excesiv de seducător şi din cauza căutării constante a atenţiei.
Avînd capacitatea de a juca şi de a trăi diverse roluri, felul de a fi al histrionicilor este potrivit pentru cariera actoricească. Din acelaşi motiv ei pot să denatureze cu uşurinţă adevărul fară ca să roşească sau să manifeste alt semn de jenă. Astfel ei îi pot înşela cu uşurinţă pe ceilalţi, anumiţi histrionici avînd veritabile aptitudini de escroci.
Dacă ne gîndim bine, cu toţii dorim cîteodată să ne aflăm în centrul atenţiei. La fel ca în cazul trăsăturilor narcisistice, trăsăturile histrionice se pot regăsi la mulţi oameni într-un grad mai redus de intensitate.