Dacă nu ne schimbăm, nu creștem. Dacă nu creștem, nu trăim cu adevărat.

Durerile de cap – cauze și tratament

durerile de cap

Durerile de cap presupun dureri de intensitate medie sau severă în una sau mai multe părți ale capului precum și în partea din spate a gîtului. Există multe tipuri diferite de dureri de cap și o varietate de cauze. Cu toate că sunt supărătoare, în majoritatea cazurilor durerile de cap nu sunt semnul unei tulburări grave și, dacă nu persistă, pot fi înlăturate cu ajutorul medicamentelor sau prin schimbări în stilul de viață.

În cazul în care durerile de cap tind să se repete la anumite intervale de timp sau sunt însoțite de simptome precum tulburări de vedere sau amorțirea membrelor este indicat să consultați un medic.

Cauzele durerilor de cap

Nu există o cauză unică pentru durerile de cap. Au fost identificate o serie de posibile cauze și toate pot fi împărțite în două categorii:

Durerile de cap tip tensiune

Acest tip de dureri de cap rezultă din contracția mușchilor gîtului și ai capului. Aceasta este cea mai comună formă de durere de cap și este responsabilă pentru aproximativ 70% dintre problemele cauzate de aceste tulburări. Ea poate apărea la persoanele de ambele sexe și la toate vîrstele, dar este mai frecventă la adulți și la adolescenți. Durerile de cap tip tensiune apar de obicei izolat și apoi dispar, dar la anumite persoane pot deveni cronice.

Cauzele posibile ale contracțiilor musculare asociate cu durerile de cap tip tensiune includ: stresul, oboseala, poziția incomodă a corpului, tensiunea oculară, tutunul și alcoolul. La femei, aceste dureri de cap pot să se asocieze cu modificările hormonale care apar înainte și după menstruație.

Durerile de cap tip migrenă

Migrenele sunt dureri de cap, intense, pulsatile, care apar pe jumătate din suprafața capului, asociate cu o stare generală de boală și sensibilitate la lumină și sunete . Pot afecta persoane de orice vîrstă, afectînd în special femeile.
Cauza lor nu este cunoscută. Sunt probabil rezultatul unor modificări complexe în nervii care inervează creierul și în vasele de sînge ale capului. Migrenele reprezintă cauza pentru aproximativ 20% dintre durerile de cap.

Iată cîțiva factori care au fost identificați ca fiind asociați cu migrenele:

  • istoricul familial de migrenă
  • tensiune musculară prelungită și stres
  • consumul de alcool, fumatul și expunerea la fum de tutun
  • somnul insuficient
  • în cazul femeilor, perioada menstruației și utilizarea contraceptivelor orale
  • consumul anumitor alimente precum: ciocolată, nuci, condimente fermentate sau marinate, produsele care conțin aminoacidul tiramină (brînză veche, vin roșu, pește afumat) și alimentele care conțin conservați și îndulcitori artificiali.

Se pare că aceste alimente contin substanțe care ar putea declanșa migrena, dar unele cercetări sugerează că unul dintre simptomele timpurii ale migrenei ar putea fi pofta exagerată pentru aceste alimente.

Simptomele durerilor de cap tip tensiune și ale migrenelor

Durerea de cap tip tensiune

  • durerea este de obicei resimțită în mod generalizat la nivelul capului și gîtului și nu într-o singură parte
  • Durerea poate fi de asemenea situată în partea din spate a capului și a gîtului și poate fi resimțită ca o strîngere puternică
  • uneori este însoțită de încordare musculară a mușchilor gîtului
  • Are o durată relativ scurtă, dacă este tratată la timp

Migrena

  • Durere trepidantă, pulsatilă, de obicei pe o singură parte a capului
  • Durerea poate fi severă, începînd dimineata și agravavîndu-se cam în timp de o oră
  • Poate fi însoțită de alte simptome cum ar fi greața, vărsăturile, amețeala și tulburările de vedere
  • Sensibilitate la zgomote puternice dar și ușoare
  • Durează de la cîteva ore pînă la 2 zile în unele cazuri

Unele simptome pot să apară cu cîteva ore înainte ca durerea propriu-zisă să își facă apariția. Acestea sunt denumite simptome prodromale și cuprind: căscatul repetat, pofta exagerată de mîncare, modificări ale dispoziției (simptome depresive) și modificări ale temperaturii extremităților (urechi calde sau nas rece).

Tratamente pentru durerile de cap

Ținerea unui jurnal privind durerile de cap pe care le-ati avut poate să îl ajute pe mdecul dvs. să stabilească cel mai potrivit diagnostic și tratament.
Cel mai simplu mod pentru a realiza aceasta este să notați pe un calendar data cînd a avut loc durerea de cap. Notați cînd a început durerea și cît timp a durat. Notați tot ceea ce poate fi important precum ce ați mîncat și ați băut în acea zi, condițiile meteorologice, activitătile zilnice pe care le-ati avut și detalii despre ciclul menstrual, în cazul în care sunteți femeie.
Stabilind ceea ce cauzează durerile este posibil să învățati cum să evitați factorii responsabili de apariția lor.

Deși fiecare persoană are nevoie de un tratament personalizat, în general antialgicele care pot fi cumpărate fără rețetă cum ar fi paracetamolul, aspirina și ibuprofenul pot fi destul de utile în înlăturarea simptomelor durerilor de cap tip tensiune.

Medicamentele pe bază de rețetă pot să fie necesare pentru a ameliora durerile de cap cronice tip migrenă.

În tratarea migrenei, este foarte important să se înceapă prin explicarea factorilor care o declanșează și identificarea și evitarea acestor factori. Medicamentele pot fi apoi utilizate fie pentru a trata un atac acut de migrenă, fie pentru a preveni durerile de cap ulterioare.

Există mai multe tratamente posibile pentru alinarea atacurilor acute, începînd cu analgezice disponibile făra prescriptie precum paracetamol sau ibuprofen. Acestea sunt cel mai eficiente cînd sunt luate devreme la începutul atacului de durere de cap și într-o formă solubilă.

Unele medicamente concepute special pentru tratamentul migrenei pot contine principii antiemetice (împotriva greței si a vărăsturilor), cum ar fi ciclizina.

Dacă analgezicele fără prescripție nu sunt eficiente, medicul dvs. vă poate prescrie tratamente alternative conținînd diferite principii antiemetice, analgezice mai puternice sau un medicament dintr-un grup de substanțe care combat migrena numite triptani precum: sumatriptan (Imigran) sau zolmitriptan (Zomig).

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un tratament preventiv în cazul atacurilor de migrenă sunt deosebit de frecvente.

Acestea ar putea include beta-blocante, cum ar fi propranolol (Inderal LA de exemplu)amitriptilină sau medicamente anticonvulsivante, cum ar fi valproat de sodiu (de exemplu, Epilim), care este de obicei folosit pentru tratarea epilepsiei.

Pentru persoanele care au senzații de arsură în stomac sau cei deja diagnosticati cu un ulcer gastric ar trebui să evite ibuprofenul și medicamentele care conțin acid acetilsalicilic, cum ar fi aspirina.

Aspirina nu ar trebui să fie administrată copiilor sub 16 ani, cu excepția cazului în care este prescrisă de un medic.