Succesul nu este final. Eșecul nu este fatal. Ceea ce contează este curajul de a continua.

Aditivii alimentari

aditivi alimentari

Aditivii alimentari sunt acele substanţe chimice de sinteză, rareori substanţe de semisinteză, ce sunt adăugate în timpul procesului tehnologic al unui aliment.

Aditivii alimentari sunt folosiţi cu scopul de a face mai uşoară prelucrarea alimentelor, conservabilitatea lor, pentru a le  îmbunătăţii calităţile organoleptice, adică mirosul, gustul şi aspectul. Potrivit unei clasificări europene, în faţa substanţelor chimice de sinteză, folosite în compoziţia unui aliment se pune litera E.

Aditivii alimentari şi efectele negative ale acestora

Când vorbim de aditivi alimentari nu spunem că unii au efecte negative iar alţii nu. Astfel că toate E-urile au efecte negative, cu precizarea că unii aditivi au efecte mai grave, iar alţii mai puţin grave.

În aceste condiţii nu există niciun aditiv alimentar care să fie perfect tolerat de către organismul uman. Explicaţia acestui lucru constă în faptul că organismul omului poate să recunoască, să prelucreze şi să metabolizeze uşor doar ceea ce este natural.

Astfel că „în momentul în care în metabolismul lui intervine o substanţă chimică cu care nu a fost obişnuit pe cale genetică de-a lungul generaţiilor, în organismul lui se produce un şoc metabolic foarte mare. În felul acesta organismul este pus în dificultate, în special tubul digestiv care este obligat să prelucreze ceva ce nu recunoaşte, o substanţă pentru care fiinţa umană nu a fost dotată cu un echipament enzimatic.” a declarat prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă

Aditivii alimentari – cele mai periculoase E-uri

Cei mai cunoscuţi aditivi alimentari, cu efecte grave asupra sănătăţii sunt benzoatul de sodiu şi aspartamul. În ceea ce priveşte benzoatul de sodiu, acesta este utilizat în compoziţia băuturilor răcoritoare care circulă pe piaţă.

Spre deosebire de România, în Occident benzoatul de sodiu a fost interzis fiind folosit  în locul lui sorbatul de sodiu, care este mai puţin toxic şi nociv. De asemenea aspartamul sau E951 este folosit atât în compoziţia băuturilor carbogazoase care nu conţin zahăr cât şi în guma de mestecat.

Aditivii alimentari şi alimentele consumate zilnic

Efectele aditivilor alimentari se manifestă în timp îndelungat de aceea alimentele care conţin aceste E-uri nu pot fi scose de pe piaţă cu uşurinţă. Dintre alimentele bogate în E-uri fac parte margarina, mezelurile, supele concentrate şi chiar zahărul.

Aceste alimente dăunătoare consumate zilnic prezintă cel mai mare pericol, deoarece mare parte din ingredientele lor nu sunt de provenienţă naturală, ci sunt fabricate chimice, motiv pentru care de multe ori generează boli foarte grave. Un exemplu în acest sens este zahărul , care poate duce la diabet, pancreatită cronică sau cancer de tub digestiv.

Prof. univ. dr. Pavel Chirilă atrage atenţia asupra conţinutului de E-uri din mezeluri . În producţia de salamuri, crenvurşti şi şuncă se utilizează foarte des azotaţi şi azotiţi, care consumate în mod regulat poate duce la apariţia cancerului de tub digestiv. Totodată cercetătorii au demonstrat că există o legătură între incidenţa cazurilor de consum regulat de pâine albă şi boli grave precum cancerul de colon sau cel de sigmoid.

Recomandări

Este esențial să se citească cu atenţie etichetele produselor alimentare, dar şi denumirile date de producători. De asemenea este recomandat consumul de alimente naturale şi certificate ecologic, care sunt atât sănătoase, dar şi sigure pentru organism.

Astfel că oamenii trebuie să consume alimente precum; caşcaval, lapte, brânză, ouă, pâine integrală, ciocolată, suc de mere, ceaiuri.