Antrenamentul intens bate talentul care nu se antrenează intens.

Alimentația gravidelor

gravide

Alimentaţia gravidelor are un rol extrem de important pe tot parcursul sarcinii.

Pentru ca sarcina să decurgă normal, iar mămica şi bebeluşul să fie sănătoşi, este necesară adoptarea unui regim alimentar echilibrat, din care să nu lipsească alimentele bogate în lipide, fier, proteine, glucide şi acid folic.

Alimentaţia gravidelor trebuie să fie echilibrată şi variată.

Din meniul zilnic al unei viitoare mămici nu trebuie să lipsească legumele, fructele, carnea, ouăle şi lactatele. Specialiştii recomandă mesele în cantităţi mici, dar în număr mai mare pe zi şi nu mese puţine şi bogate.

În acest fel, se ameliorează greţurile caracteristice perioadei de început a sarcinii şi se evită supraalimentaţia.

Alimente recomandate pe timpul sarcinii

Alimentaţia gravidelor trebuie să fie bogată în fibre, proteine, fier, calciu, acid folic şi vitamina D. Astfel, dacă te afli în ipostaza de viitoare mămică, nu ezita să mănânci cât mai multe legume (morcovi, spanac, conopidă, ardei, salată verde, verdeţuri etc), fructe (citrice, mere, pere, struguri, banane, piersici, caise, pepene, cireşe, fructe uscate, nuci, alune, migdale, etc), cereale integrale, carne de pui, peşte, vită, lactate (lapte, iaurt, brânză dulce, brânză sărată, smântână, lapte bătut).

Alimentaţia gravidelor trebuie să fie bogată în vitamine şi minerale, pe care le poţi obţine din consumul de legume şi fructe proaspete. Cerealele integrale sunt şi ele o sursă extraordinară de fibre de care atât tu cât şi bebeluşul aveţi nevoie.

Proteinele animale sunt esenţiale pentru un organism sănătos, aşadar, nu te feri de consumul de lapte, ouă, carne slabă şi peşte.

Modificările hormonale la care este supusă gravida, lipsa somnului, combinate un regim alimentar dezechilibrat, sărac în vitamine, minerale şi proteine pot duce la apariţia unor afecţiuni nedorite cum sunt anemia sau eclampsia.

Sfatul nostru este să acorzi o atenţie deosebită alimentaţiei în cazul în care te afli în perioada de sarcinii, raportându-te atât la nevoile tale cât şi la cele ale bebeluşului tău.

Alimente nerecomandate pe perioada sarcinii

Alimentaţia pe perioada sarcinii nu trebuie să conţină, însă, mâncăruri grase (carne de porc, slănină, maioneză, alimente fast-food), produse lactate nepasteurizate sau alimente insuficient pregătite (pot conţine Listeria, o bacterie rar întâlnită în produse ce conţin lapte nepasteurizat, în carne crudă sau insuficient fiartă), alimente bogate în glucide (zahăr, dulciuri), conserve (pateuri, conserve cu carne, legume).

În perioada sarcinii, este indicat să renunţi la alimentele condimentate sau cele care ar putea fermenta şi provoca stări de balonare cum sunt varza, fasolea sau lintea. Cafeua, ceaiul verde şi negru, ciocolata pot produce o anumită agitaţie copilului, de aceea, recomandat este să renunţi la ele. Nu sunt indicate nici consumul de alcool şi tutunul.

În timpul sarcinii, apetitul creşte, iar aportul de calorii pe care îl necesită organismul tău este mult mai mare. Minimul de calorii pe care trebuie să îl consumi este de 2000.

Odihna şi hidratarea sunt la fel de importante, aşa că încearcă să cosumi minim doi litri de apă pe zi şi să îţi stabileşti cu atenţie programul de odihnă şi relaxare.