Dacă sunteţi însărcinată trebuie să urmaţi câteva măsuri profilactice pentru pentru protejarea dumneavoastră şi a viitorului copil.
În primul rând trebuie să începeţi să mâncaţi mai sănătos. Cel mai bun moment pentru a vă gândi la o alimentaţie sănătoasă este înainte de a rămâne însărcinată. În acest caz veţi fi sigură că bebeluşul va beneficia de cei mai buni factori nutriţionali încă din momentul concepţiei. Este un beneficiu şi pentru dumneavoastră şi nu în ultimul rând pentru soţ, adică pentru întreaga familie.
Pentru a evita riscul nutriţional, este bine ca atunci când vreţi să rămâneţi însărcinată să renunţaţi la curele de slăbire, la neglijarea alimentaţiei, la post, la o alimentaţie puţin variată.
Regimul alimentar din sarcină trebuie să fie variat şi echilibrat.
Nevoile energetice sunt de 2500-3000 calorii pe zi.
Proteinele sunt elementele indispensabile în timpul sarcinii, adevărate cărămizi pentru construcţia celulelor fătului. Aveţi nevoie de 1,5 g/kg corp pe zi din care jumătate să fie de origine animală: 1 litru de lapte zilnic este o sursă foarte bună de proteine, iaurt, brânzeturi nu foarte sărate, carne slabă de pui, peşte, mazăre uscată, fasole boabe. Lactatele sunt şi o bogată sursă de calciu şi vitamina D, care ajută organismul dumneavoastră să absoarbă calciul. Nu se recomandă terapie medicamentoasă cu calciu deoarece este periculoasă, putând declanşa contracţii uterine. A
Lipidele(grăsimile) şi glucidele cu moderaţie deoarece furnizează calorii care depăşesc nevoile dumneavoastră ducând la un surplus de greutate.
Nevoile de fier (Fe) sunt crescute în sarcină la 30mg/zi, dublu faţă de normal. Legumele, în special cele verzi, ficat, ouă, ciuperci, urzici. Tratament medicamentos cu Fe se face numai în anemia hipocromă.
Vitaminele sunt necesare în cantităţi crescute, acestea trebuie luate dintr-o alimentaţie variată, formată din produse proaspete şi crudităţi: fructe, legume.
Se recomandă un regim hiposodat (nesărat) mai ales în ultimul trimestru de sarcină deoarece sarea favorizează acumularea apei în ţesuturi cu formarea edemelor.
Evitarea constipaţiei care poate da şi complicaţii urinare. Aceasta se face prin consumul alimentelor bogate în fibre sau a uleiurilor vegetale.
Renunţarea la fumat şi alcool. Se interzic cu stricteţe alcoolul şi tutunul deoarece au efecte nocive demonstrate asupra fătului cum ar fi hipotrofia fetală sau subponderabilitatea.
Cafea cu prudenţă aproximativ 200mg cofeină zilnic nu are efecte negative în cursul sarcinii. Peste 500 mg cafeină pe zi poate determina o greutate şi o circumferinţă craniană mai mică la naştere. Orientativ o cafea expreso are în medie 80 mg cofeină dar poate varia între 40-170 mg cofeină.
Îngrijirea dinţilor ocupă un loc însemnat în sarcină. Gingiile sunt mai sensibile şi pot sângera.
Adaptarea vestimentaţiei: încălţămintea trebuie să fie cu toc jos deoarece de schimbă centrul de greutate.
Raporturi sexuale sunt permise dar cu moderaţie. Când gravida prezintă contracţii şi în trimentrul III se recomandă renunţarea la ele.
Evitarea aglomeraţiei deoarece există un risc contagios crescut.
Transportul în sarcină: se evită drumurile prea lungi cu maşina sau cu trenul. Este permisă călătoria cu avionul.
Exerciţiile fizice: cel mai indicat este mersul pe jos care previne surplusul de greutate.
Evitarea efortului şi a stresului care pot produce contracţii uterine. Încercaţi să vă odihniţi şi vă relaxaţi.
Nu folosiţi medicamente decât la recomandarea medicului dumneavoastră!
Sarcina nu este o boală, este o perioadă fiziologică din viaţa unei femei în care cuvântul de ordine e echilibrul fie el fizic, psihic sau alimentar. Vă doresc tuturor o sarcină uşoară şi copii sănătoşi!