Sportul nu construiește caracterul, ci îl dezvăluie.

Cum să scăpăm de kilogramele în plus?

kilograme in plus

La un moment dat trebuie să acceptăm că, odată cu vârsta, metabolismul încetineşte treptat şi corpul nostru nu mai reuşeşte să ardă suficiente grăsimi. De ce se întâmplă toate acestea? Pentru că ţesutul muscular devine mai slab și activitatea hormonală se diminuează.

Metabolismul reprezintă numeroasele procese chimice cu desfăşurare continuă în corpul nostru, care susţin viaţa, funcţionarea normală şi menţinerea greutăţii constante. Sigur, ne tentează uneori ideea de a scăpa rapid de kilogramele în plus, dar mai bine să fim atenţi!

Cu trecerea anilor structura muşchilor corpului se modifică, iar necesarul de calorii scade. În general ne putem aştepta la o scădere de 2-5% a nivelului metabolic cu fiecare deceniu pe care îl trăim. Evident, puţini sunt aceia care-şi pierd vremea numărând calorii, preferând mijloace de accelerare a metabolismului care compensează scăderea masei musculare.

Atenţie! Să nu apelăm la diete insipide care nu fac decât să ne schimbe vremelnic modul de alimentaţie şi să se soldeze cu efectul yo-yo pe termen lung! Ce pierzi mâncând doar supă de varză sau grapefruit, vei pune la loc când vei înceta dieta şi vei reveni la lumea reală. Mai bine alege un program de slăbire care reduce caloriile în timp.

Specialiştii susţin că reducerea caloriilor favorizează prelungirea vieţii şi ameliorarea stării de sănătate. Benefice sunt şi suplimentele naturale pentru accelerarea metabolismului, între care ceaiul verde - ajută la arderea grăsimii de pe talie şi abdomen care generează probleme de sănătate, dar şi de frumuseţe. Eficiente sunt şi Coenzima Q10 şi L-Carnitina.

Dieta noastră cotidiană trebuie să conţină multe proteine care menţin ritmul metabolic la un nivel optim! Aşadar trebuie să mâncăm peşte, carne de pui, produse lactate, fasole şi ouă la fiecare masă! Să ne fortificăm masa musculară ca să ne mişcăm mai mult şi astfel să ardem mai multe grăsimi!

Densitatea musculară - bună şi pentru sănătatea oaselor, nivelul ridicat de energie şi vitalitate - o dobândim prin exerciţii de menţinere a greutăţii optime. În plus, un corp mai puternic şi mai flexibil este semnul clar al tinereţii. Evitaţi să luaţi pastile sau produse de slăbit! Fără îndoială că toate produsele chimice cu efect de accelerare a metabolismului şi ardere rapidă a grăsimilor vă ajută să scăpaţi cu uşurinţă de surplus, dar înainte de a le cumpăra, informaţi-vă despre efectele lor secundare. Unele dintre ele au consecinţe serioase asupra vieţii noastre, altele chiar fatale. Cei care le-au folosit au devenit dependenţi: dacă nu le iau zilnic, devin letargici sau iritabili şi suferă de tulburări de memorie.

Scopul nostru este să trecem sănătoşi prin viaţă, accelerând procesele metabolice ca să nu stocăm grăsimi pe talie, nu să slăbim rapid printr-o metodă reversibilă. Să ne asigurăm zilnic caloriile din hrană şi să facem exerciţii fizice pe termen lung – mereu aceeaşi reţetă, dar singura care funcţionează! Suplimentele anti-îmbătrânire trebuie să fie naturale – extract de ceai verde sau Coenzima Q10 – antioxidanţi cu efect dovedit, care stimulează sistemul imunitar şi ne ajută corpul să-şi folosească eficient grăsimile.
 

 

Exerciţii bune pentru pierderea în greutate


Slăbirea sănătoasă după 40 de ani - munca lui Sisif! Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât devine mai grea! Aproape că nu vedem efectele! Metabolismul leneş îngreunează procesul de slăbire, dar „gras şi frumos" după 40 de ani numai sănătate nu înseamnă!

Secretul siluetei e doar raţiune pur matematică: consum energetic sporit comparativ cu caloriile îngurgitate şi scăpăm rapid de kilogramele în plus! Uşor de zis, greu de făcut!

Iată cum:

1. Fiţi mai activi – mişcarea fizică accelerează metabolismul şi duce la scăderea rapidă în greutate, mai uşor ca orice dietă-minune.

2. Beţi ceai verde – un ceai cu efect stimulant dovedit asupra metabolismului şi care duce la pierderea centimetrilor în talie. Pentru asta trebuie să bem circa patru căni de ceai verde pe zi sau să luăm pastile cu extract de ceai verde.

3. Permanent în schimbare – Orice dietă temporară este sortită eşecului! Dacă vreţi să ţineţi sub control greutatea, renunţaţi la vechile obiceiuri şi alegeţi schimbarea!

4. Citiţi eticheta alimentelor! Trebuie să ştim ce băgăm în gură! Verificaţi atât ingredientele, cât şi elementele nutritive şi aportul lor caloric.

5. Cooptaţi familia în programul vostru! Sprijinul şi susţinerea celor dragi vă ajută mult!

6. Daţi publicităţii schimbarea pe care o faceţi în viaţa voastră! Aşa n-o să renunţaţi uşor!

7. Alegeţi un program de exerciţii fizice care să vă placă şi pe care să-l continuaţi! Vă vine greu să faceţi exerciţiile care nu vă plac!

8. Asociaţi muzica! Ajută la relaxare şi nici nu băgaţi de seamă că faceţi efort sau că reluaţi exerciţiile.

9. Reduceţi la jumătate porţia de mâncare! Puneţi în farfurie doar jumătate din cât credeţi că veţi mânca!

10. Aşteptaţi 20 minute până la felul doi! În acest răstimp creierul primeşte mesajul de saţietate. Aşa că daţi răgaz minţii să priceapă!

11. Mâncaţi în farfurii mai mici! Aşa porţia înjumătăţită pare mai mare (iar una întreagă dă dizgraţios pe dinafară)! Mâncând mai puţin, sporiţi lesne şansele pierderii în greutate!

12. Beţi multă apă! Mai ales când foamea vă de ghes. Păcălim mai uşor organismul care nu prea face diferenţa între foame şi sete. Un pahar cu apă poate ţine foarte bine de foame. Înainte de orice masă, beţi un pahar cu apă!

13. Nu vă comparaţi cu alţii! Corpurile diferă de la om la om, la fel şi metabolismul. Două persoane care urmează acelaşi program de slăbire vor înregistra rezultate diferite, aşa că nu vă descurajaţi dacă nu pierdeţi în greutate la fel de repede ca altcineva!

14. Bărbaţii slăbesc mai repede decât femeile – trebuie să acceptăm realitatea! Femeile sunt programate biologic să reţină grăsime pe şolduri şi coapse.

15. Evitaţi pastilele de slăbit, dietele stricte şi trucurile! Nu există soluţii magice! Toate reclamele la produsele-minune nu fac decât să vă scoată banii din buzunar şi nu funcţionează decât asociate cu diete adecvate şi exerciţii fizice – acestea vă ajută cu adevărat să scăpaţi de kilogramele în plus.

16. Luaţi multivitamine! Vă stimulează sănătatea în ansamblu şi vă ajută să slăbiţi mai repede.

17. Nu renunţaţi doar pentru că aţi recidivat! O bucată de pizza sau o prăjitură nu înseamnă că aţi stricat dieta. Aportul de calorii acumulat în timp contează, nu cel înregistrat într-o singură zi!

18. Fixaţi-vă cât vreţi să slăbiţi în funcţie de greutatea optimă la care trebuie să ajungeţi!

19. Mai bine friptură rece (de curcan) decât fast food! Hamburgerii sunt mari şi conţin multe grăsimi – nu vă ajută să slăbiţi, ci să puneţi la loc! Mâncaţi proaspăt şi sănătos! Aşa păstraţi aspectul tineresc şi vă menţineţi în formă!

20. Nu faceţi o obsesie pentru cântarul din baie! Cântăriţi-vă doar o dată pe săptămână, în aceeaşi zi! Greutatea corpului variază chiar în cursul aceleiaşi zile! Important e să rămâneţi la noul stil de viaţă ales, nu la rezultatele zilnice!

21. Fortificaţi-vă muşchii! E nevoie de exerciţii de rezistenţă sau cu greutăţi. Masa musculară creşte ritmul metabolic şi ajută la arderea grăsimilor.

22. În slăbire e nevoie de obiective realiste! A slăbi sănătos înseamnă să nu pierdem mai mult de 1 kilogram pe săptămână!

23. Faceţi un tabel al succeselor! Adăugaţi şi fotografii şi arătaţi-le prietenilor! Cumpărați o pungă de zahăr pentru fiecare kilogram pierdut şi puneți-o pe birou să o vedeți. Când ați slăbit convenabil de mult, puneți pungile de zahăr într-un rucsac ori o geantă sport şi cărați-le puţin ca să vă dați seama cât de greu e să duceți pe picioare atâta greutate!

24. Alegeți produsele degresate! Cele cu indice glicemic redus sunt cele mai indicate! Mănâncați oricâte vreți! Alimentele care necesită timp să se transforme în zahăr ca să intre în sânge vă ajută să vă simţiți sătulă mai mult timp.
 

Puţină culoare nu strică


Energie, fitness şi dietă anti-îmbătrânire – totul funcţionează mai eficient în culori! Mâncarea colorată ne binedispune şi e sănătoasă. Fiecare aliment colorat conţine un alt fitonutrient, adică elemente nutritive derivate din plante cu aport diferit pentru sănătate şi menţinerea formei.

Aportul mare de antioxidanţi este elementul-cheie în nutriţia anti-îmbătrânire. E foarte uşor de întocmit o dietă bogată în antioxidanţi când punem hrană colorată pe masă. Cu cât hrana este mai colorată, cu atât este mai bine! De exemplu legumele verzi conţin multă clorofilă şi magneziu – vital pentru nervi, muşchi şi echilibrul hormonal. Cele galbene, ca porumbul dulce şi ardeiul gras, sunt bogate în caroten – oxidant puternic ce ne protejează de radicalii liberi. Muştarul şi condimentele conţin multă curcumină – element care combate cancerul şi reduce inflamaţiile atât de frecvente în bolile degenerative.

Alimentele roşii şi portocalii conţin de asemenea caroten şi beta-caroten. Roşiile şi pepenele verde sunt bogate în lycopen, un alt tip de caroten care combate îmbătrânirea pielii şi stimulează sănătatea.

Cele mai bogate surse de caroten sunt caisele, piersicile, pepenii verzi şi galbeni, papaya, mango, morcovii şi tomatele. Sfecla, strugurii roşii şi fructele de pădure ne aduc roşul şi violetul pe masă şi flavonidele în corp – puternici antioxidanţi, unii mai eficienţi ca vitamina C.

Printre cei mai însemnaţi antioxidanţi se află anthocyanidele care se regăsesc în fructele violete – mure, afine, coacăze negre, fructe de Acai şi struguri roşii. Fiecare fitonutrient în parte are rolul lui în organism şi toţi împreună ajută la menţinerea sănătăţii corpului.
 

Să ardem caloriile cu pedometrul


Pedometrul, după câte se pare inventat de Thomas Jefferson, este de mare ajutor pentru menţinerea sănătăţii odată cu trecerea vremii.

Excesul de greutate pe care-l cărăm zilnic, nu e benefic pe termen lung nici pentru sănătate, nici pentru aspectul nostru. Marea noastră problemă este ritmul vieţii moderne care ne fură timpul necesar exerciţiilor fizice pentru menţinerea sănătăţii şi tinereţii.

Nu disperaţi! Ne ajută pedometrul! Aparatul numără paşii făcuţi zilnic, încurajându-ne astfel să fim mai activi fizic. Sporind plimbarea cu 5.000 de paşi zilnic, reducem riscul îmbolnăvirilor coronariene, cu cancer, diabet sau osteoporoză.

Mersul în ritm vioi e un excelent exerciţiu cardiovascular! Mergând ardem calorii şi tonifiem muşchii picioarelor şi ai feselor. Persoanele sedentare parcurg doar 3.000 de paşi zilnic! Dublaţi sau triplaţi acest număr şi veţi vedea ce impact grozav veţi înregistra!
 

Luaţi şi un pedometru cu voi!


Faceţi mici modificări în obiceiurile cotidiene: Parcaţi mai departe de intrarea în magazin! Urcaţi pe scări, nu cu liftul! Mergeţi cât ţin reclamele TV! Nu staţi locului cât vorbiţi la telefon! Plimbaţi câinele! Jucaţi-vă cu copilul în parc!

Dansaţi prin casă! Mai multă vigoare la curăţenie! Plimbaţi-vă în pas vioi în pauza de masă! Astfel evitaţi sedentarismul! Pedometrul ne dovedeşte cât de sedentari suntem, ne impulsionează să ne mişcăm şi contorizează succesele!

Ne motivează, ne numără paşii, măsoară distanţele şi caloriile arse. Totuşi are şi limite: nu contorizează activităţile tip fitness – mersul pe bicicletă sau înotul – nici intensitatea efortului depus. Ca să slăbim jumătate de kilogram pe săptămână fără a ţine regim trebuie să ardem 500 de calorii zilnic.

Mergând circa 2.000 de paşi pe zi, ardem 100 de calorii, dar dacă parcurgem de trei ori pe atât şi tăiem prăjiturile de pe listă, ne atingem scopul.

Reţineţi: odată cu înaintarea în vârstă ne menţinem sănătatea, operând mici schimbări în alimentaţie şi făcând mişcare!