Stima de sine reprezintă valoarea personală şi competenţa asociată de către un individ imaginii pe care o are despre propria persoană. Un nivel ridicat al stimei de sine se asociază de obicei cu o bună stare de sănătate mintală.
Stima de sine poate fi afectată de starea precară a sănătăţii, evenimente de viaţă negative precum pierderea locului de muncă sau divorţul, relaţii deficitare cu cei din jur şi un sentiment general de lipsă a controlului. Acest sentiment este prezent mai ales la persoanele care au fost victime ale abuzului emoţional, fizic sau sexual sau care sunt discriminate.
Adesea stima de sine scăzută îşi are originea în evenimente traumatice ale copilăriei precum separarea prelungită de părinţi, neglijarea sau abuzul. Psihoterapia sau consilierea îi poate ajuta pe cei care au astfel de probleme să se “împace” cu propriul sine. Totuşi, uneori este dificil să găseşti un psihoterapeut bun şi psihoterapia nu este potrivită pentru orice persoană.
Stima de sine scăzută poate predispune persoana afectată să dezvolte o tulburare mentală care odată instalată, va contribui la rîndul ei la deteriorarea stimei de sine. În unele cazuri, stima de sine scăzută este un simptom cardinal al tulburărilor psihice, cum se întîmplă în depresie sau în structura de personalitate borderline.
Relaţia dintre stima de sine scăzută şi tulburările mintale este complexă şi o persoană care suferă de o tulburare psihică are un risc mai mare de a dezvolta pe termen lung o stimă de sine scăzută.
Cei care au o stimă de sine redusă au tendinţa de a vedea lumea ca pe un loc ostil, pe ei înşişi considerîndu-se victime. În consecinţă, tind să se închidă în ei în loc să se afirme şi să îşi exprime părerile. Astfel, ratează experienţe folositoare şi oportunităţi şi au sentimentul că nu au puterea să schimbe nimic în viaţa lor.
Acest mod de a vedea lucurile le reduce şi mai mult stima de sine, ajungînd să fie prinşi într-un cerc vicios care le slăbeşte progresiv încrederea în forţele proprii.
Din fericire există cîteva metode simple pe care oricine le poate folosi pentru a îşi creşte propria stimă de sine. Probabil unele vă sunt familiare şi nu este nevoie să fie utilizate toate pentru menţinerea unei încrederi optime în forţele proprii.
- Realizaţi 3 liste: una cu punctele dvs. tari, alta cu ceea ce aţi realizat pînă acum, şi a treia cu ceea ce admiraţi cel mai mult la dvs. Puteţi cere ajutorul unui prieten sau al unui membru al familiei pentru a realiza aceste liste. Puneţi-le bine şi citiţi-le periodic.
- Gîndiţi în termeni pozitivi despre dvs. Amintiţi-vă că, în ciuda problemelor pe care le întîmpinaţi, sunteţi o persoană unică şi specială şi meritaţi să aveţi o părere bună despre dvs. Identificaţi gîndurile negative pe care le aveţi în legătură cu propria persoană şi verificaţi-le validitatea. Iată cîteva exemple de gînduri negative care vă pot trece prin minte fără să vă daţi seama în timpul stărilor de deprimare: “Sunt un nimeni”, “Nu sunt în stare să fac nimic cum trebuie”, “Nimeni nu mă place”. Dacă analizaţi cu atenţie aceste idei, veţi constata că nu sunt adevărate, deoarece sunt formulate în termeni absoluţi. Oricîte eşecuri aţi fi avut, în mod sigur puteţi face cum trebuie unele lucruri!
- Îmbrăcaţi-vă cu haine care să vă facă să aveţi încredere în dvs. Felul în care credem că ne percep cei din jur este important pentru stima de sine.
- Adoptaţi o dietă sănătoasă, echilibrată. Chiar dacă luaţi masa singur(ă), închideţi TV-ul sau radioul şi aranjaţi mîncarea în aşa fel încît să arate bine.
- Faceţi mişcare în mod regulat: plimbaţi-vă în aer liber zilnic şi anagjaţi-vă în activităţi fizice mai intense (jogging, sală de fitness) de trei ori pe săptămînă.
- Încercaţi să dormiţi suficient; evitaţi să vă culcaţi prea tîrziu sau să pierdeţi noptile
- Aranjaţi-vă locuinţa în aşa fel încît să fie curată, confortabilă şi atractivă. Aşezaţi la vedere lucurile care vă amintesc de realizările dvs. sau de momentele speciale şi oamenii speciali din viaţa dvs.
- Găsiţi timp pentru activităţile din timpul liber care vă fac plăcere. Rezervaţi-vă în fiecare zi timp pentru hobbie-uri şi activităţi relaxante.
- Stabiliţi-vă un scop pe care aveţi şanse să îl atingeţi şi ocupaţi-vă de chestiunea respectivă. Succesele vă ridică încrederea în sine şi sunt cel mai bun antidot pentru deprimare.
- Încercaţi să petreceţi mai mult timp alături de oamenii care înseamnă ceva pentru dvs. În acelaşi timp, cautaţi să vă lărgiţi cercul de prieteni şi cunoştinţe.
- În acelaşi timp, căutaţi să evitaţi oamenii, locurile şi instituţiile care vă tratează rău şi vă fac să aveţi o părere proastă despre propria persoană.
Iată cîteva aforisme despre stima de sine:
“Sănătatea este bunul cel mai dee preţ. Satisfacţia este cea mai mare comoară. Încrederea este cel mai bun prieten” – Lao zi
“A dori să fii altcineva înseamnă să iroseşti persoana care eşti” – Anonim