Dacă vrei să fii un învingător în viață, trebuie să depășești constant cea mai bună variantă a ta.

Psihologia culorilor: cum decorăm camera copilului

psihologia culorilor

Copiii în general iubesc culorile stridente, dar nu e întotdeauna o idee bună să zugrăviti camera copilului folosind culorile sale preferate. Cînd vine vorba de decorarea camerei unui copil, este util să aveti cîteva cunoştinţe în ceea ce priveşte psihologia culorilor.
Ca părinţi, veţi dori să decoraţi şi sa aranjati camera copilului în aşa fel încît să fie potrivită cu personalitatea lui şi să îi ofere un mediu cît mai adecvat pentru somn, joacă sau studiu.
De exemplu, înţelegerea modului în care culorile influenţează comportamentul vă poate ajuta să găsiţi culorile cele mai potrivite pentru a linişti un copil hiperactiv sau pentru a stimula un copil din cale afară de liniştit şi de rezervat.

Nuanţa, saturaţia, luminozitatea şi căldura

Cînd încercaţi să decideţi ce culoare să folosiţi pentru a zugrăvi este important să ţineţi cont de trei caracteristici ale culorii: saturaţia, strălucirea şi nuanţa. Nuanţa este lungimea de undă a culorii. Este numele pe care îl folosim pentru a o identifica – galben sau verde sau albastru. Saturaţia descrie puritatea culorii: roşul aprins este mai saturat decît roşul ruginiu. Luminozitatea se referă la cît de luminoasă este o culoare: albastrul azuriu este mai luminos decît albastrul ultramarin.
Cînd alegeţi între două culori, tineţi cont că o culoare este mai plăcută şi mai relaxantă dacă este luminoasă dar nesaturată. Multe dintre culorile folosite de obicei în camerele copiilor (albastru azuriu sau roz luminos) îndeplinesc această condiţie.

De asemenea, culorile pot fi împărţite în două categorii: calde şi treci. Culorile calde sunt: roşul, galbenul, oranjul, rozul, cafeniul. Culorile reci sunt albastrul, verdele şi violetul. Datorită asocierii cu soarele şi lumina, culorile calde transmit căldură şi energie. Culorile reci au tendinţa de a calma privitorul şi de a reduce tensiunea emoţională.

Camerele în care sunt folosite nuanţe diferite ale aceleiaşi culori pot fi foarte relaxante. Atunci cînd sunt folosite culori complementare (roşu cu verde, de exemplu) se obţine un efect excitant, activator. Este mai bine să folosiţi culori mai saturate pentru suprafeţele joase (covoare) şi culori deschise, luminoase pentru pereţi şi tavan.

Albul

De obicei, albul este asociat cu puritatea, curăţenia şi siguranţa. O cameră zugrăvită în alb poate părea mai spaţioasă, dar îi poate da de asemenea un aspect rece şi neprimitor. Există studii care arată că albul din camerele de spital are tendinţa să îi deprime pe pacienţi.

Roşul

Această culoare este energetică şi stimulantă, evocînd emoţii intense. Folosită în exces, poate face ca inima să bată mai repede şi chiar să ridice tensiunea arterială. Nu folosiţi niciodată roşu intens pentru a zugrăvi camera copilului. Va deveni mai agitat şi nu se va mai putea concentra pe activităţi mentale.

Oranjul

Culoarea oranj se află între roşu şi galben, dar nu este asociată cu emoţiile violente pe care le suscită roşul. Oranjul energizează, produce bună dispoziţie şi este o culoare asociată cu entuziasmul şi creativitatea. Dezavantajul acestei culori este că nu este în niciun fel asociată cu calmul, ci mai degrabă cu activitatea intensă şi activarea emoţională.

Galbenul

Galbenul este o culoare activă şi vizibilă, acesta fiind motivul pentru care este folosită pentru vopsirea taxiurilor. La fel ca oranjul, galbenul este asociat cu lumina solară, buna dispoziţie şi activitatea, dar folosită în exces poate să devină iritantă. În nuanţele sale pale (nesaturate), galbenul poate fi o culoare potrivită pentru camera copiilor.

Verdele

Verdele este asociat cu natura. Este o culoare liniştitoare care simbolizează creşterea şi prospeţimea şi speranţa. Este mai puţin supărătoare pentru ochi şi mult mai puţin activantă decît galbenul, oranjul sau roşul.

Albastrul

Întrebaţi care este culoarea lor favorită, majoritatea oamenilor vor răspunde „albastru”. Este o culoare care evocă un sentiment de calm, încredere şi siguranţă. Totuşi, nuanţele închise de albastru pot induce sentimente de deprimare. Tonurile deschise de albastru amintesc de culoarea cerului şi a mării liniştite. Folosite în camera copilului, îi vor face să resimtă un sentiment de linişte şi confort.

Violetul

Această culoare este asociată cu nobleţea, regalitatea şi puterea. Combină calmul albastrului cu energia conferită de roşu şi în functie de nuanţă poate avea efectul psihologic al albastrului sau cel al roşului.

Rozul

Este cea mai puţin intensă nuanţă a roşului. Evocă florile proaspete şi este asociată cu feminitatea şi compasiunea. Rozul induce un sentiment de calm şi atenuează mînia, agresivitatea sau sentimentul de abandon.
Datorită asocierii sale cu feminitatea şi emotivitatea, rozul poate să fie nu fie potrivit pentru zugrăvirea camerei unui băiat.