Odată cu trecerea timpului, cuplurile descoperă în mod inevitabil că alunecă de la un stil de viață aventuros într-o stare linistită și confortabilă în care prietenia între parteneri contează mai mult decît pasiunea de odonioară. În acest proces trăirile intense de la începutul relației se domolesc și sunt înlocuite de acte și comportamente care au devenit rutină.
În relațiile noi partenerii sunt inițial foarte dispuși să se implice în aventurile pe care interacțiunea între ei le produce. Sunt atrași de provocarea de a se descoperi reciproc și de a experimenta mereu gînduri acțiuni și sentimente noi. Deoarece nu sunt încă foarte preocupați de viitorul relației lor, nu îi interesează deocamdată confortul și securitatea.
Monotonia și confortul
Pe măsură ce ajung să se cunoască mai bine și numărul descoperirilor incitante în viața de cuplu scade, partenerii devin mai interesați de viitorul relației. Unul dintre parteneri (sau ambii) ajung să limiteze orice activitate sau transformare personală care poate pune în pericol relația. În acest mod cei doi parteneri încep să se străduie să își accepte reciproc limitările, în loc să caute noi provocări.
„Știu că te voi iubi întotdeauna așa cum o fac acum”.
„Să nu te schimbi. Ești perfect(ă) așa cum ești acum.”
„Doar mă gîndesc la ceea ce îmi trebuie și ea(el) știe deja înainte să îi spun”.
Aceste comentarii idealiste și romantice sunt considerate de unele cupluri ca un indiciu al solidității relației. În realitate, atitudinile care se află în spatele acestor comentarii mențin o stare de amorțire care descurajează evoluția relației pe termen lung. Confortul stabilității înlocuiește fiorul descoperirilor incitante de la începutul relației ceea ce pînă la urmă ajunge să pună în pericol relatia.
Prea multă stabilitate poate duce la indiferență. De-a lungul timpului, apatia se transformă în exasperare, plictiseală și iritare. Siguranța și stabilitatea care păreau cîndva atît de promitătoare s-au transformat într-un fel de închisoare. Partenerii s-au plicitisit unul de celălalt.
Cuplurile adesea nu realizează că problemele pe care le au sunt produse de plictiseala pe care ei îșiși au creat-o fără să își dea seama. Certurile pe marginea unor lucruri mărunte își au originea în aspecte ale relației care de multe ori au legătură cu subiectul disputei. Adevărata cauză a problemelor se dovedește a fi dispariția descoperirilor incitante de la începutul relației.
Cum să vă regăsiți interesul în relație?
Dacă vă certați frecvent cu partenerul din cauza unor nimicuri, vă adresați replici tăioase sau aveți perioade lungi în care nu vorbiți, există 3 pași pe care îi puteți parcurge pentru a vă regenera interesul în relație:
- Evaluați cît de dezechilibrată este relația dvs.
- Evaluați-vă motivația pentru schimbare.
- Recreați dorința inițială de a face lucruri incitante.
Exercițiul 1 – Evaluare.
Răspundeți la următoarele întrebări și adunați scorurile obținute. Cînd ați terminat de răspuns, solicitați-i și partenerului să răspundă la întrebări. Apoi comparați-vă răspunsurile. Puteți să vă opriți între răspunsuri ca să înțelegeți cum ați ajuns la o anumită concluzie.
Cotați-vă răspunsurile în maniera următoare:
Întotdeauna = 5
De obicei = 4
În mod ocazional = 3
Nu foarte des = 2
Rar = 1
1.Cînd partenerul/partenera încearcă să împărtășească cu dvs. o exepriență importantă simțiți că doriți să termine mai repede?
2.„Îi luați vorba din gură” partenerului/partenerei deoarece știți deja ce dorește să spună?
3.Aveți senzația că puteți prezice cu precizie opiniile partenerului?
4.Dacă partenerul vă pune o întrebare, este probabil că veți da un răspuns superficial?
5.Sunteți trist/ă deoarece partenerul nu este mai interesat(ă) de dvs.?
6.Îi ascundeți partenerului anumite lucruri deoarece credeți că nu este interesat(ă) de chestiunea respectivă?
7.Simțiți că nu mai doriți să îi comunicați partenerului planurile și visurile dvs. în legate de viitor?
8.Simțiți că aveți nevoie de mai multă acțiune în relația dvs.?
9.Doriți ca interacțiunile cu partenerul dvs. să fie mai pasionale?
10.Ați vrea să faceți relația dvs. mai captivantă dar nu ați vrea să îi spuneți partenerului acest lucru?
Adunați-vă scorurile. Un scor între 10 și 20 înseamnă că nu sunteți atît de plictisiți precum ați crezut. Un scor între 20 și 30 arată că sunteți undeva între normalitate și zona în care încep problemele. Un scor între 30 și 40 arată că în relația dvs. interesul reciproc al partenerilor începe să se diminueze. Un scor între 40 și 50 este un semn că ați putea avea probleme în cuplu.
Dacă considerați că scorurile pe care le-ați obținut sunt problematice, pasul următor este să vă evaluați motivația pentru schimbare:
Exercițiul 2 – Motivația
Cotați următoarele întrebări utilizînd această metodă:
Da, fără nicio reținere = 1
Da, cu o oarecare reținere = 2
Sunt sceptic(ă), dar aș vrea să încerc = 3
Mai întîi ar trebui să mă conving că așa este. = 4
Nu cred că ar folosi la ceva. = 5
1. Ați fi dispus(ă) să ascultați gîndurile și părerile partenerului dacă acestea ar conține idei noi și provocatoare?
2. V-ar plăcea să fiți surprins(ă) de ceea ce partenerul împărtășește cu dvs?
3. Ați deveni mai interesat(ă) de partenerul dvs. dacă întrebările sale nu ar fi ceea ce așteptați de la el/ea?
4. V-ar plăcea ca partenerul să se aștepte ca dvs. să fiți mai interesant(ă)?
5. V-ar plăcea ca partenerul să fie mai interesat(ă) de ceea ce spuneți dvs?
6. V-ați dori să fiți mai interesat(ă) să îi comunicați partenerului gîndurile și dorințele dvs?
7. V-ați dori să aveți mai mult entuziasm în a împărtăși în cuplu idei și simțăminte noi?
8. V-ați dori să aveți interacțiuni mai pozitive și mai pline de energie cu partenerul dvs?
9. Doriți mai multă pasiune în relație în general?
10. Ați vrea ca partenerul dvs. să fie mai misterios/misterioasă?
Adunați-vă scorurile.
10 – 20 – sunt șanse destule să redescoperiți pasiunea în relația dvs.
20 – 30 – ați pierdut o parte din pasiune dar încă sunteți motivat(ă) să încercați
30 – 40 – sunteți descurajat(ă) și credeți că nu vă veți putea pune relația pe picioare
40 – 50 – Sunteți în mod clar plictisit(ă), dar v-ați resemnat și puneți siguranța relației mai presus de pasiune.
Cheia succesului: perseverența
S-ar putea să vi se pară că nu o să obțineți nicio schimbare orice ați face, dar dacă încercați ceva nou atitudinea vi se va schimba, chiar dacă numai puțin. Speranța creează energie și nu aveți nevoie mai mult pentru a vă pune relația pe picioare din nou.
Partenerii care se află în relații înfloritoare au grijă în mod constant ca echilibrul între siguranță și provocare să nu se frîngă. Le place faptul că se cunosc profund unul pe celălalt, dar înțeleg de asemenea că au nevoie și de provocări și noi descoperiri. Știu că trebuie să continue să se transforme și să evolueze, chiar dacă acest proces le amenință siguranța de cuplu. Își mențin confortul de cuplu pe care au ajuns să îl prețuiască dar sunt dispuși mereu să încerce lucrurim noi.
Nu îi poți cere partenerului să devină mai interesant(ă) pentru tine decît dacă și tu ai grijă să lucrezi la propria capacitate de a îi trezi interesul. Începeți prin a vă schimba propriile obiceiuri previzibile. Întrebați-vă cînd ați căutat ultima oară înțelesuri noi ale vieții sau dacă ați renunțat vreodată la ritualurile neproductive care vă împotmolesc relația. Ce gînduri ați ascuns de partener, deoarece v-a fost frică să nu puneți în pericol siguranța relației? Dacă amîndoi veți respecta aceste reguli, veți începe curînd să urcați spirala ascendentă prin care veți descoperi însușiri nebănuite în persoana pe care credeați că o cunoașteți atît de bine.
Dacă vreți să adăugați mai multă provocare în relația dvs., gîndiți-vă la lucrurile care vă interesau cînd relația era nouă. În mod ironic, oamenii care părăsesc o relație și încep una nouă fac în noua relație toate lucrurile care le-ar fi putut salva vechea relație. Ați investit atît de mult în ceea ce ați creat împreună cu partenerul. Adăugînd provocările aduse de experiențe noi și neașteptate puteți să vă salvați relația.