Suntem convinși că partenerul nostru de viață nu ne minte sau, atunci când o face, putem observa acest lucru. În realitate, lucrurile nu stau deloc așa.
Oricât de mult am cunoaște pe cineva, nu putem fi siguri că acesta nu ne ascunde unele lucruri, chiar dacă trăim alături de aceeași persoană de-o viață.
Științele comportamentale și psihologia modernă au descoperit însă posibilitatea de a afla cât de sinceri sunt cei cu care conviețuim, analizând unele aspecte care în 90% din cazuri scapă oricărei persoane care minte sau ascunde ceva.
EXPRESIA FIXĂ A FEŢEI
Bărbații care sunt sau devin mai puțin sinceri au, de regulă, o expresie ușor încordată a feței, pe care parcă se citește un zâmbet împietrit, cu o ușoară nuanță tristă. Uneori aceasta aduce a rânjet.
Această „mască” este purtată în special de bărbați, mai ales atunci când femeia îi vorbește despre o situație în care timpul este un element presant. Bărbații au o reacție specifică la presiunea timpului și această expresie ușor gravă demască o fire mai ascunsă, uneori mincinoasă.
MIMICA
Analiza mimicii unei persoane suspectate de nesinceritate este foarte dificilă, întrucât cei care mint sau ascund lucruri importante față de partenerul de viață învață automat să adopte cele mai sincere măști mimice. Astfel, putem spune că tocmai cei care roșesc des sunt cei mai sinceri, fiind încă neadaptați la a spune o minciuna.
Cercetările recente arată că oricine poate depista semnele mimice ale nesinceritatii. Spre exemplu, în cazurile cele mai frecvente, mimica unei persoane nesincere tinde să se transforme neadecvat și foarte frecvent în zâmbet sau într-o tentativă de râs. Astfel, o persoană care nu este excesiv de emotivă și nu se află la începutul unei relații va zâmbi mai des și în momente nepotrivite atunci când povestește ceva sau ascultă ceva care o plictisește.
Zâmbetul apare involuntar și este un pic straniu și forțat. În general, orice zâmbet cu o doză mai mare de straniu sau lipsă de justificare poate demasca o fire care ascunde foarte multe.
Atenție! Nu trebuie confundat zâmbetul straniu cu rânejetul, care este o expresie agresivă, de multe ori incompatibilă cu nesinceritatea.
Tentativa de râs apare ca o transformare a mimicii gata de a râde și îl demască pe cel care se teme ca noi să nu aflăm ce ascunde sau ce neadevăr a spus. Această expresie apare de obicei chiar în timpul disimulării. Astfel, atunci când partenerul nostru ne minte sau noi îi punem întrebări incomplete, se pot produce descărcări nervoase motorii care-i nasc această transformare mimica.
PRIVIREA
Atât popular, cât și științific știm că privirea directă în ochi denotă sinceritate. Această regulă este valabilă însă numai în 50% din cazuri și mai ales pentru femei. Bărbații - și mai ales cei care au o experiență a comportamentului disimulativ - pot privi direct în ochi chiar și când spun cea mai mare minciună a vieții lor. Mai mult, cei care sunt foarte obișnuiți să mintă sau să ascundă lucruri importante adoptă cele mai sincere și nevinovate priviri directe.
După unele teorii, însăși fixarea ușor agresivă a privirii în ochii a partenerului este un posibil semn al unei firi mincinoase.
Atunci când partenerul tău iți spune ceva și în același timp te privește mult prea fix în ochi, aproape fară a clipi și fară a-și mișca deloc capul, este posibil ca afirmațiile pe care le face să fie o realitate mult deformată sau chiar o minciună. Acest comportament de fixare rece a privirii apare ca un fel de „instinct al mincinoșilor” care, voluntar sau involuntar, te imobilizează prin agresivitatea privirii directe.
GESTURILE MÂINILOR
1. Conducerea mâinii către nas sau gură
Acest gest, folosit într-o manieră ușor nervoasă sau, dimpotrivă, foarte lentă, este o emblemă pentru cei care obișnuiesc să spună foarte frecvent neadevăruri. Cei cu o experiență mai bogata în disimulare evită acest gest, însă mâna lor alunecă uneori ezitant către tâmple, fară a le atinge, sau către obraz, sub unul dintre ochi.
2. Acoperirea gurii
În unele cazuri apare chiar și gestul cel mai clasic care demască o minciună, și anume acoperirea parțială a gurii cu degetul arătător și mijlociu. Gestul apare mai ales la cei care mint extrem de rar și de obicei sunt demascați prin analiza logică a poveștilor inventate.
3. Strângerea pumnului
Cei care mint foarte rar tind să strânga pumnul în timp ce spun un neadevăr sau fac un efort de a ascunde ceva, trecând brusc la un alt subiect. Cei care mint frecvent și sunt obișnuiți cu a spune fară emoții neadevăruri folosesc foarte des gestul de deschidere exagerată a palmelor cu degetele răsfirate și încordate.
Podul palmei este orientat întotdeauna în sus, iar mâinile se îndepărtează încordat una de cealaltă. Acest gest este de fapt o imitație inconștientă a gesturilor mâinii care denotă sinceritate.
Atunci când suntem foarte deschiși și nu ascundem nimic, tindem să deschidem larg palemele, dar gestul este relaxat, iar degetele nu sunt deloc încordate și foarte puțin răsfirate.
GESTURILE PICIOARELOR
Cei care mint frecvent stau de obicei cu coapsele apropiate, aspect care arată închiderea și totala lipsă de transparență în ceea ce spun. Gestul este intâlnit însă și la cei foarte timizi, complexați sau foarte supuși celor din preajma lor.
Diferența apare prin faptul că mincinosul are o poziție mult mai încordată a picioarelor, strânse, iar labele picioarelor tind să stea paralele. Timizii și cei extrem de submisivi (supuși) tind să țină vârfurile picioarelor cât mai apropiate, iar călcâiele cât mai depărtate unul față de celălalt.
ALTE ELEMENTE CARE POT DEMASCA O FIRE MINCINOASĂ
1. Tresăririle ochilor și ale mușchilor fălcilor apar la cei foarte stresați sau și la mincinoșii fricoși.
2. Gesturile de închidere a ochilor în timpul începerii unei dezvăluiri demască, în 70% din cazuri, o falsificare a adevărului.
3. Privirea ațintită brusc pe un perete sau pe podea, fară a avea o țintă reală, este o diversiune des întâlnită la cei care mint. Acest gest nu este decât în 5% din cazuri premeditat și apare adaptativ în comportamentul celor care sunt nevoiți să mintă foarte des.
4. Atingerea cu palma dreaptă a partenerului din față în stil prietenesc sau în stilul unui gest de curtare poate demasca o fire nesinceră în anumite circumstanțe. Astfel, dacă acest gest apare asociat cu un zâmbet sau un râs neadecvat situației, cu siguranță este vorba de o posibilă atitudine total nesinceră.
Gestul este involuntar, adaptativ, având rolul de distragere a atenției celui din față prin invadarea spațiului vital al acestuia.
5. Folosirea unei intonații în care o afirmație aduce mai mult cu un ton al întrebării este specific celor care au foarte multe de ascuns.
6. Alternanța dintre o voce obișnuită și o voce cu ton extrem de scăzut pâna la șoaptă este frecvent întâlnită la cei mai puțin sinceri.