Întotdeauna depune un efort total, chiar și atunci când pariurile sunt împotriva ta.

Horoscopul: realitate sau ficţiune?

horoscop

Aproape toate publicaţiile destinate publicului larg cuprind astăzi informaţii despre horoscop. Fecioară, Balanţă, Peşti, Leu, Berbec, Taur, etc — se crede că zodia sub care suntem născuţi ne determină trăsăturile de personalitate, banii, cariera, sau partenerul de viaţă.

Cum funcţionează astrologia?

Astrologia studiază mişcările şi configuraţia corpurilor cereşti considerînd că acestea au o influenţă asupra evenimentelor naturale şi asupra destinului şi caracterului uman. Principalele corpuri cereşti studiate sunt soarele, luna şi planetele. Sunt analizate poziţiile relative ale astrelor, poziţionarea lor în “case” (diviziuni spaţiale ale cerului) şi modul în care se deplasează de-a lungul celor 12 constelaţii care formează semnele zodiacului.

Astrologia consideră că omul, pămîntul şi cosmosul sunt un singur organism ale cărui părţi sunt corelate, astfel încît ciclurile de schimbare ale universului se reflectă în evoluţia fiinţei umane. De asemenea, astrologii cred că ciclurile astrale nu determină cu necesitate evenimentele terestre, nu sunt o cauză pentru acestea, ci mai degrabă o influenţă.

Practicile astrologice au apărut în antichitate, fiind la origine încercări de a prezice schimbările determinate de anotimpuri sau de a interpreta evenimente naturale considerate mesaje din partea divinităţii.

Sunt reale informaţiile furnizate de horoscop?

Deşi de-a lungul timpului au fost realizate mai multe studii care să certifice veridicitatea informaţiilor furnizate de horoscop, pînă acum nimeni nu a reuşit să dovedească faptul că astrologia are dreptate. Studiile respective au fost criticate de comunitatea ştiinţifică pentru calitatea slabă a metodelor şi pentru procesarea eronată a datelor. Pe de altă parte, nimeni nu a reuşit să dovedească limpede că nu există nicio corelaţie între evoluţia corpurilor cereşti şi destinul uman. Astfel încît, la momentul actual nu se poate şti cu siguranţă dacă astrologia are dreptate sau se înşeală.

Efectul Forer

Ceea ce se ştie cu siguranţă şi se poate observa şi cu ochiul liber este că informaţiile furnizate în ziare, la rubrica “Horoscop”, sunt extrem de vagi şi generale. Cu puţină bunăvoinţă ele se pot potrivi oricui, întrucît toată lumea cîştigă sau pierde bani, întreprinde călătorii, sau are dispute cu şefii ori subordonaţii.

 

Pe de altă parte, în psihologie este cunoscut un fenomen numit “efectul Forer”. Acesta a fost pus în evidenţă de psihologul Bertram R. Forer în 1948 prin următorul experiment: a aplicat unui grup de studenţi un test de personalitate după care le-a înmînat o descriere a personalităţii lor, spunîndu-le că se bazează pe rezultatele la test. În realitate, toţi studenţii au primit aceeaşi descriere (!!), compusă de Forer folosind afirmatii foarte generale preluate din horoscoape. Apoi li s-a cerut să aprecieze în ce măsură li se potriveşte descrierea. Majoritatea au declarat că li se potriveşte foarte bine.
Asta înseamnă că oamenii au tendinţa să considere adevărate descrierile personalităţii lor dacă dacă sunt suficient de vagi încît să se potrivească oricui şi dacă sunt formulate mai ales în termeni pozitivi.

Astfel încît, dacă vi se pare că afirmaţiile din horoscopul zilnic vi se potrivesc de minune, gîndiţi-vă şi la efectul Forer…