Forța nu provine din capacitatea fizică. Ea vine dintr-o voință îndărătnică.

Cum vă influenţează tipul de personalitate viaţa şi cariera

tip de personalitate

Fiecare dintre noi simte, gîndeşte şi se comportă diferit, în functie de personalitatea sa. Personalitatea reuneşte acele însuşiri psihice care rămîn constante de-a lungul timpului şi care sunt caracteristice pentru om, care îl deosebesc de ceilalţi oameni. Deşi există atîtea diferenţe între oameni la nivelul personalităţii, la o analiză atentă putem identifica totuşi modalităţi de gîndire şi comportament asemănătoare la oameni diferiţi. Pe baza acestor asemănări s-au stabilit de-a lungul timpului metode de a clasifica persoanele în functie de tipul de personalitate în care se încadrează.
Aceste clasificări sunt utile deoarece prin încadrarea unei persoane într-un tip de personalitate putem prevedea într-o anumită măsură ce reacţii va avea şi cum se va comporta într-o situaţie ipotetică. Într-un cuvînt, avînd la dispoziţie un sistem de tipuri de personalitate putem cunoaşte mai bine oamenii.

Una dintre cele mai cunoscute şi mai utilizate clasificări ale tipurilor de personalitate este MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) care distinge 16 tipuri de personalitate. Criteriile după care este realizată această clasificare sunt următoarele:

Extraversia / Introversia

Persoanele extravertite sunt orientate mai mult către lumea exterioară. Preferă să aibă mulţi prieteni, să aibă mult de-a face cu oamenii, simt nevoia să comunice şi să experimenteze medii de viaţă diferite care să-i stimuleze. Se simt bine într-un grup şi se simt nefericiţi dacă sunt singuri. Ei vorbesc şi se exprimă cu uşurinţă, sunt sociabili şi prietenoşi, în societate sunt mai degrabă expansivi decît rezervaţi.

Persoanele introverte sunt orientate mai mult către lumea interioară, către propriile gînduri şi sentimente. Au nevoie de singurătate, de perioade de linişte în care să reflecteze şi să judece lucrurile. În societate sunt mai degrabă rezervaţi şi detaşaţi şi iar cînd se află într-un grup rămîn uneori tăcuţi.

Funcţia senzorială / Funcţia intuitivă

Persoanele senzoriale sunt mai degrabă ancorate în concret. Pun accent pe tot ceea ce este specific şi particular, preferă să trăiască în prezent, au simţ practic, preferă instrucţiunile clare şi concise, sunt atraşi de acţiune şi nu de speculaţie, sunt realişti.

Persoanele intuitive sunt mai interesate de idei şi de posibilităţi decît de realităţile cotidiene, sunt uneori “cu capul în nori”, au o imaginaţie bogată şi preferă să se concentreze asupra viitorului.

Funcţia reflexivă / Funcţia afectivă

Persoanele reflexive se bazează pe raţiune, sunt logici în acţiunile lor şi sunt caracterizaţi prin fermitate, detaşare şi obiectivitate. Privesc de obicei lucrurile din afară preferînd să nu se implice personal şi nu arată ceea ce simt. Sunt buni analişti, foarte fermi pe hotărîrile lor, nu se lasă dominaţi de emoţii.

Persoanele afective sunt mai subiective şi mai puţin ferme, îi mişcă profund ceea ce observă în jurul lor şi îşi exteriorizează cu uşurinţă sentimentele.

Atitudinea judicativă / atitudinea perceptivă

Persoanelor care au o atitudine judicativă le place să aibă o viaţă planificată si organizată, iau decizii cu uşurinţă şi le pun în aplicare ad-litteram. Le place să aibă un scop în viaţă şi se adaptează greu situaţiilor neprevăzute.

Cei care au o atitudine perceptivă nu sunt prea organizaţi şi iau deciziile pe moment. Uneori amînă luarea deciziilor pînă în ultima clipă pentru a strînge cît mai multe informaţii. Se adaptează la schimbările neprevăzute fără probleme.

În cadrul fiecărui criteriu oamenii sunt predispuşi către unul din cei doi poli. Folosiţi acest test de personalitate ca să aflati cărui tip aparţineţi.

Pe baza combinării celor 4 criterii de analiză a personalităţii rezultă cele 16 tipuri, după cum urmează:

  1. Tipul extravertit – intuitiv – afectiv – judicativ

    Aceste persoane sunt comunicative şi deschise către a înţelege problemele celorlalţi. Iau cu uşurinţă decizii şi găsesc cu siguranţă soluţii pentru probleme, ceea ce le conferă aptitudini de lideri. Au capacitatea de a se exprima convingător şi de a îi sensibiliza pe oameni la ideile lor, de aceea multi dintre ei lucrează în mass-media sau în alte domenii care presupun contactul cu oamenii. Nu le place să se ocupe de partea administrativă a activităţilor şi de detaliile practice. Sunt sociabili, pritenoşi, le place să petreacă mult timp cu prietenii, evită conflictele şi arareori vorbesc pe cineva de rău. Reprezintă cam 4% din populaţie.

  2. Tipul introvertit – intuitiv – afectiv – judicativ

    Au sentimente foarte puternice şi se implică în problemele celor din jur, adesea servesc drept model oamenilor. Spre deosebire de tipul precedent, nu îşi dezvăluie sentimentele decît celor apropiaţi. Îşi îndeplinesc cu promtitudine obligaţiile de serviciu, sunt punctuali la întîlniri, îşi ţin cuvîntul şi sunt perseverenţi. Încearcă să trăiască în armonie cu ceilalţi şi evită conflictele. Li se potrivesc profesiile în care au posibilitatea de a schimba ceva în bine în viaţa celorlalţi. Reprezintă cam 1% din populaţie.

  3. Tipul extravertit – intuitiv – afectiv – perceptiv

    Aceste persoane au o viaţă plină şi variată, lucrează cu plăcere şi entuziasm şi adesea au mai multe cariere de-a lungul vieţii. Sunt foarte sociabili, lucrează mai bine în echipă decît singuri, au o imaginaţie bogată, vin cu idei inedite şi iniţiază proiecte noi. Totuşi, deşi se implică cu mult entuziasm în proiectele pe care le iniţiază, le abandonează la fel de repede fără a le duce la capăt.
    Sunt atraşi de tot ce presupune contacte interumane, de aceea sunt foarte buni în vînzări sau publicitate sau în actorie. Reprezintă cam 4% din populaţie.

  4. Tipul introvertit – intuitiv – afectiv – perceptiv

    Sunt persoane dotate cu o mare sensibilitate, care obişnuiesc să se implice total în cîte o sarcină care îi interesează. Nu sunt bine organizaţi şi se află adesea în criză de timp, au obiceiul să întîrzie. Ideile lor nu sunt foarte bine articulate la realitate, nu dispun de simţ practic. Deoarece au imaginaţie şi le place să asimileze informaţii, le este potrivită munca de cercetare; de asemenea sunt interesati de domeniul uman, fiind buni consilieri sau psihologi. Dispun de simţ muzical şi artistic. Reprezintă cam 1-2% din populaţie.

  5. Tipul extravertit – intuitiv – reflexiv – judicativ

    Sunt oameni sinceri, direcţi, sociabili şi comunicativi. Le place să spună lucrurilor pe nume şi au o capacitate organizatorică foarte bună. Din acest motiv ocupă adesea posturi de manageri. Le place munca şi fac din ea scopul vieţii lor, solicită şi din partea celorlalţi eforturi la fel. Trăsătura lor dominantă este imboldul de a întreprinde sau de a crea ceva inedit. Au aptitudini de lideri şi avansează uşor în carieră. Uneori sunt consideraţi prea autoritari. Dau multă importanţă logicii şi nu consideră util să privească lucrurile din perspectivă emotională, le place să planifice şi să organizeze totul în detaliu. Reprezintă cam 4% din populatie.

  6. Tipul introvertit – intuitiv – reflexiv – judicativ

    Sunt caracterizaţi de creativitate şi receptivitate la nou, îi atrag inovaţiile şi sunt buni organizatori, au capacitatea de a duce la bun sfîrşit proiectele pe care le încep. Nu îi interesează chestiunile mărunte ale vieţii de familie şi nu sunt prea sociabili, uneori le par celorlalţi originali sau excentrici. Se întîmplă să aibă dificultăţi de comunicare iar raţiunea e foarte importantă pentru ei, consideră că totul trebuie să aiba o logică. Au un simţ critic ascuţit şi uneori sunt încăpăţinaţi. Reprezintă cam 1% din populatie.

  7. Tipul extravertit – intuitiv – reflexiv – perceptiv

    Se implică în nenumărate activităţi, au tot felul de idei si iniţiază multe proiecte. Se pricep să îi convingă pe ceilalţi sa le adopte proiectele dar sunt prea puţin interesaţi de ducerea lor la bun sfîrşit. Au nevoie de varietate în viaţa de familie şi la serviciu şi dacă nu au suficienta libertate, se simt frustraţi. Sunt sociabili şi bine-dispuşi. În viaţa de familie nu îi interesează detaliile practice şi se pricep să se joace şi să discute cu copiii. Reprezintă cam 4% din populatie.

  8. Tipul introvertit – intuitiv – reflexiv – perceptiv

    Îşi construiesc opiniile logic şi raţional avînd capacitatea de a reţine cu uşurinţă date despre un anumit subiect şi sunt consideraţi de obicei foarte inteligenţi. Au totuşi dificultăţi de a îşi pune în practică proiectele deoarece lucrează cu noţiuni prea abstracte şi nu sunt bine organizaţi. Din aceeaşi cauză par retraşi şi excentrici. Li se potrivesc activităţile care presupun inovatii şi nu sunt buni pentru activităţile rutiniere. Nu se implică prea mult în viaţa de familie şi în cea socială, dar sunt toleranti şi îi bucură compania familiei. Reprezintă cam 1% din populatie.

  9. Tipul extravertit – senzorial – reflexiv – judicativ

    Sunt oameni realişti, puternici şi practici. Spun lucrurilor pe nume iar la serviciu le place să lucreze cu oameni productivi şi de încredere. Datorită firii lor deschise, sunt întotdeauna la curent cu noutăţile din afaceri sau politică. Sunt bine organizaţi, hotăriţi, au capacitatea de a finaliza proiectele, de aceea sunt potriviţi pentru domeniul comercial.Sunt potriviţi pentru funcţii de administratori sau manageri. În familie sunt părinţi şi parteneri stabili, care spun lucrurilor pe nume şi le place să aibă o casă ordonată. Reprezintă cam 14% din populatie.

  10. Tipul introvertit – senzorial – reflexiv – judicativ

    Sunt oameni conformişti, capabili să ducă la bun sfîrşit ceea ce au început şi să dea rezolvari logice unor probleme practice. Sunt conştiincioşi, responsabili, meticuloşi, capabili să se adapteze unei vieţi simple şi stricte şi să respecte instrucţiunile primite.
    Sunt potriviţi pentru a fi funcţionari, contabili, jurişti sau pentru domeniul militar şi li se potrivesc activitătile de rutină. Din cauza firii lor rezervate şi a meticulozităţii, par uneori mărginiţi, dar sunt oameni pe care te poţi baza. Reprezintă cam 6% din populatie.

  11. Tipul extravertit – senzorial – afectiv – judicativ

    Sunt persoane deschise, sociabile, realiste şi bine organizate, mereu gata să îi ajute pe ceilalţi. Femeile sunt mulţumite de rolul lor casnic iar bărbatii sunt nişte părinţi iubitori. Sunt potriviţi pentru profesiile în care îi pot ajuta pe ceilalţi (asistenţi sociali, profesori) dar pot fi agenţi de vînzări foarte buni. Au mare nevoie să fie apreciaţi de ceilalţi, iar abstracţiunile nu îi interesează. Reprezintă cam 18% din populatie.

  12. Tipul introvertit – senzorial – afectiv – judicativ

    Sunt tăcuţi, serioşi, răbdători şi muncitori. Nu ies prea mult evidenţă şi sunt potriviti pentru activităţile practice de rutină. Nu aspiră să devină şefi şi nu au aptitudini de lider. Viata lor se derulează liniştit, nu sunt prea inventivi şi nu se adaptează uşor la schimbări. Ca părinţi îşi cresc copiii după principii “tradiţionale”. Ca parteneri sunt loiali şi fideli, dar nu “fascinanţi”. Reprezintă cam 6% din populatie.

  13. Tipul extravertit – senzorial – reflexiv – perceptiv

    Sunt persoane active, care ies în evidenţă, au mereu ceva de spus, preferă să călătorească mult şi se plictisesc repede de rutină. Sunt practici si îndemînatici, le place sportul şi activităţile manuale. Trăiesc în prezent, nu sunt preocupaţi de abstracţiuni şi deoarece se schimbă repede pot fi consideraţi de ceilalţi nedemni de încredere. Le place riscul, se pricep să negocieze, de aceea sunt adesea antreprenori. De asemenea le plac mecanismele şi tot ce are legatură cu transportul. Nu se simt atraşi de detaliile zilnice ale vieţii de familie, iar relaţiile prea apropiate îi obosesc şi îi stînjenesc. Reprezintă cam 12% din populatie.

  14. Tipul introvertit – senzorial – reflexiv – perceptiv

    Aceste persoane nu vorbesc mult — preferă să acţioneze şi sunt foarte realişti. Au spirit de observaţie şi simţ practic. Sunt îndemînatici şi le plac mecanismele şi maşinăriile, li se potrivesc activităţile care presupun manualitate. Îşi rezolvă problemele vieţii cu eficienţă si siguranţă de sine, se adaptează din mers schimbărilor. Ca să se simta bine, locul de muncă trebuie să le dea posibilitatea să-şi pună în valoare acurateţea practică într-un mediu mereu schimbător. Sunt spontani, imprevizibili, nu sunt facuţi pentru o viaţă de familie liniştită, îşi asumă cît mai putine responsabilităţi. Reprezintă cam 6% din populatie.

  15. Tipul extravertit – senzorial – afectiv – perceptiv

    Sunt oameni bine-dispuşi, amabili, foarte populari, de aceea toată lumea se simte bine în compania lor. Trec cu uşurintă de la o activitate la alta, nu sunt înclinati către reflecţie şi abstracţiuni preferînd să se fixeze pe concret. Uneori îşi lasă activităţile neterminate pentru a începe altele. Sunt sociabili, se pricep să poarte discuţii, le plac musafirii, noutăţile, moda. La serviciu le place mai degrabă să acţioneze decît să judece. Sunt pricepuţi în afaceri şi vînzări dar îi atrage şi sportul sau teatrul. Nu au o viaţă de familie foarte liniştită. Reprezintă cam 12% din populatie.

  16. Tipul introvertit – senzorial – afectiv – perceptiv

    Sunt oameni tăcuţi, modeşti, observă totul cu atenţie dar nu vorbesc mult şi nu se manifestă energic. Trăiesc în prezent şi dacă le place ceva le vine greu să se apuce de altă activitate. Se simt bine în compania animalelor şi a copiilor şi de multe ori aspiră să lucreze în aer liber, în contact cu natura. Nu le plac teoriile şi abstracţiunile şi nu încearcă niciodată să-i schimbe pe ceilalţi. Sunt amabili, cooperanţi şi înţelegători, caută să-şi ajute semenii. Sunt potriviţi pentru asistenţa medicală şi socială, pentru domeniul artisitc sau pentru activităţile în aer liber. Ca părinţi se îngrijesc cu multă conştiinciozitate de copiii lor. Reprezintă cam 6% din populatie.