Cu toții ne dorim ca dragostea să dăinuie mult timp, dar uneori afecțiunea pentru o persoană poate să fie rezultatul impulsurilor noastre narcisistice sau egoiste. Psihanaliștii sugerează că există o latură întunecată a dorinței de apropiere de celălalt. Uneori comunicăm în mod inconștient ceea ce simțim cu adevărat și partenerul nostru s-ar putea sătura la un meoment dat să fie astfel șantajat emoțional. A deveni mai independent (ă) și a îi lăsa partenerului mai multă libertate ar putea fi cea mai bună modalitate de a vă demostra dragostea. Iată 4 stafuri care vă vor ajuta să vă manifestați setimentele într-o manieră constructivă:
1. Examinați-vă „impulsurile altruiste”. În afecțiunea pe care o arătăm partenerului, teama de a nu îl (o) pierde poate să joace un rol important. Ceea ce la nivel conștient este o intenție bună ar putea fi stricat de motive inconștiente, precum dorința de a îl domina pe partener sau de a îl face supus și dependent.Uneori, atențiile și cadourile nu fac decît să ascundă ostilitatea. Dacă arătați prea multă generozitate și uneori puneți problema în termenii: „Uite cîte fac eu pentru tine!”, e o idee bună să începeți să vă analizați intențiile.
2. Ocupați-vă mai întîi de propria persoană. Cu cît suntem mai maturi emoțional și ne simțim mai siguri pe propria persoană, cu atît avem mai puțină nevoie de ceilalți. Dacă aveți o stimă de sine redusă, trebuie să învățați să aveți încredere în dvs., identificîndu-vă punctele slabe și ocupîndu-vă de ele. Nu trebuie să încercați să vă transformați partenerul în psihoterapeut. Fiecare partener trebuie să își joace bine rolul, oferindu-i celuilalt suficientă afecțiune fără a se sacrifica pe sine. Altfel echilibrul relației va fi compromis.
3. Manifestați-vă afecțiunea fără a vă agasa partenerul. Dragostea depinde mai puțin de cît puteți să oferi și mai mult de modul în care oferiți. Calitatea afecțiunii dvs. poate fi dedusă din cîte de puțin agasat(ă) se simte partenerul.
Pentru a vă manifesta sentimentele în cuplu fără a vă exaspera reciproc, trebuie să învățați să-i recunoașteți și să identificați trăirile emotionale ale celuilalt. Iar ca să înțelegeți ceea ce simte, aveți nevoie să vă înțelegeți propriile emoții. Iată 3 pași simpli pentru a obține acest lucru:
1) Examinați-vă cu atenție emoțiile 2) Identificați ce emoție încercați (nervozitate, tristețe, jenă)
3) Acceptati ceea ce simțiți spunînd cu voce tare ceea ce simțiți.
4. Cultivati emoțiile pozitive. Studiile arată cum cuplurile fericite practică ceea ce se cheamă „întărire pozitivă”. Își exprimă recunoștința, își fac unul altuia complimente și își amintesc despre momentele plăcute petrecute împreună. Fiecare cuplu poate să adopte această practică. Fie împreună, fie separat, gîndiți-va la experiențele plăcute și la aspectele pozitive ale partenerului.