Creează-ți un avantaj; micile diferențe în ceea ce privește propria ta performanță pot face o diferență majoră în ceea ce privește rezultatele pe care le obții.

Cum să recunoşti un narcisist

cum sa recunosti un narcisist

Există persoane care reuşesc să intre mereu în conflict cu toată lumea, comportîndu-se fie ca tirani domestici în viaţa familială, fie ca şefi insuportabili sau angajaţi iresponsabili în viaţa profesională. Adesea intră în conflict spontan cu oameni necunoscuţi sau caută în mod intenţionat scandalul sau îi deranjează pe ceilalţi cu pretenţii sau atitudini absurde. Ei nu reprezintă o raritate; cu toţii am întîlnit la un moment dat un asemenea tip uman.

Cu toate că arareori sunt consultaţi de psihologi sau psihiatri, ei se află la limita dintre normalitate şi boală. Capacitatea lor redusă de adaptare la viaţa socială şi profesională a făcut ca vechea psihiatrie să îi catalogheze ca psihopaţi, iar clasificările mai noi au introdus pentru acest tip de probleme termenul de tulburare de personalitate.

Chiar dacă aceste tipuri de personalitate pot fi incluse în diferite clasificări psihopatologice, ei nu sunt acelaşi lucru cu alienaţii sau, cum li se spune acestora popular, cu nebunii. Cei care au tulburări de personalitate nu sunt nebuni; ei au discernămînt asupra faptelor lor şi adesea (dar nu întotdeauna) sunt caracterizaţi de o inteligenţă peste medie. Sunt capabili să îşi fixeze scopuri şi uneori le urmăresc cu tenacitate, ani întregi. Deoarece au discernămînt, nu sunt scutiţi de răspundere penală.

Pentru că sunt întîlniţi destul de des în viaţa de toate zilele, este util să îi cunoaştem pentru a şti cum să îi recunoaştem şi cum să ne purtăm cu ei.

Să începem cu tulburarea de personalitate de tip narsisistic.

Cum se comportă narcisiştii

Aceste persoane sunt caracterizate de un sentiment grandios de autoimportanţă. Sunt extrem de lăudăroşi şi îşi supraestimează capacităţile şi realizările, afirmînd că toată lumea atribuie aceeaşi valoare calităţilor lor; sunt surprinşi cînd nu primesc laudele pe care consideră că le merită şi au fantezii legate de succes nelimitat, putere sau frumuseţe. Tind să subaprecieze realizările celorlalţi, considerînd că numai ei sunt capabili să realizeze ceva deosebit.

Narcisiştii se consideră persoane speciale, superioare oamenilor obişnuiţi. La ei stima de sine este ridicată dar fragilă, fiind foarte preocupaţi de felul în care arată şi de cît de favorabil sunt văzuţi de cei din jur. Le fac mare plăcere complimentele şi sunt vulnerabili la critici. Ei consideră că trebuie să aibă un statut privilegiat faţă de restul oamenilor, putînd afirma, de exemplu, că nu trebuie să stea la rînd în faţa altora sau că priorităţile lor sunt atît de importante, încît ceilalţi trebuie să le facă loc. Sentimentul că sunt îndreptăţiţi să aibă privilegii în faţa celorlalţi îi poate face să îi exploateze pe cei cu care vin în contact.

Narcisiştii pretind să li se dea tot ce doresc, indiferent de ceea ce înseamnă acest lucru. Se aşteaptă la o mare dăruire din partea celor din jur şi nu au nicio consideraţie pentru impactul dorinţelor lor asupra vieţii acestora. Tind să îşi facă amiciţii sau să aibă relaţii romantice numai cu persoane dispuse să susţină scopurile lor grandioase.

Sunt lipsiţi de capacitatea de a îşi imagina ceea ce gîndeşte sau simte o altă persoană şi nu recunosc meritele sau capacităţile altora, fiind reci din punct de vedere emoţional. În timpul discuţiilor nu îi interesează decît problemele proprii pe care le disecă în detalii interminabile fără ca să realizeze că şi alţii au sentimente sau necesităţi. Nu sunt preocupaţi de faptul că remarcile lor îi pot ofensa pe ceilalţi: se laudă în faţa fostului partener cu noua lor relaţie sau îşi laudă sănătatea în faţa unui om bolnav.

Sunt de obicei aroganţi şi dispreţuitori, îi caracterizează snobismul şi atitudinile sfidătoare. Datorită vanităţii îşi schimbă frecvent partenerul şi se angajează cu uşurinţă în relaţii de scurtă durată. Femeile narcisiste se îmbracă mai provocator decît celelalte; bărbaţii sunt preocupaţi de numărul “cuceririlor” şi ţin adesea evidenţe exacte cu femeile pe care le-au sedus.

De multe ori narcisiştii sunt extrem de populari în cercul lor de cunoştinţe. Aceasta deoarece sunt autoritari şi foarte siguri pe ei, vorbesc mult, posedă umor (de obicei umor negru!), se îmbracă impecabil şi caută să placă.

Narcisistul din noi

Trăsăturile de personalitate narcisistice nu se regăsesc exclusiv la persoanele care suferă de această tulburare. De fapt, narcisismul este o trăsătură normală de personalitate care există la toată lumea în grade diferite de intensitate. Cui nu i s-a întîmplat să se admire în oglindă sau să se laude în faţa unor prieteni?
Însuşiri precum încrederea în forţele proprii sau o stimă de sine ridicată sunt normale şi chiar necesare pentru o bună adaptare socială.
Ceea ce îi deosebeşte pe narcisişti de ceilalţi oameni este intensitatea exagerată a acestei trăsături de personalitate care îi face să fie deosebit de vanitoşi, reci şi lipsiţi de înţelegere pentru nevoile celorlalţi.

5 semne după care poate fi recunoscut un narcisist

  1. Se laudă tot timpul
  2. Se arată generoşi cînd simt nevoia să epateze, dar devin reci şi insensibili cînd lipseşte “publicul”
  3. Sunt hipersensibili la critici. Li se pare că sunt criticaţi chiar cînd nu îi critică nimeni şi astfel devin deprimaţi.
  4. Din cauză că sunt egocentrici sunt predispuşi la emoţii negative: depresie, anxietate, ruşine
  5. Au obiceiul să îi repeadă pe ceilalţi, în special pe subalterni şi pe străini. Le place să vorbească despre ei şi despre calităţile lor