Curajul înseamnă rezistență la frică, stăpânirea fricii, nicidecum absența fricii.

Ce să faci la prima întâlnire

intalnire

Chiar pentru oamenii care se simt foarte confortabil în societate prima întâlnire poate fi o sursă de stres. Este greu să fii relaxat și natural cînd știi că persoana cu care te întâlnești îți evaluează fiecare gest ca să vadă dacă ești un partener așa cum își dorește. Este o mare presiune ca să te prezinți în lumina cea mai favorabilă posibil și această atmosferă nu este foarte propice pentru a te simți bine. Dar există cîteva modalități prin care prima întâlnire poate fi făcută mai relaxantă.

1. Reevaluați-vă „fluturașii” din stomac

Oamenii își închipuie adesea că simptomele fizice precum bătăile rapide ale inimii sau „fluturașii” din stomac semnifică faptul că le este teamă, dar cine poate să afirme cu certitudine că acestea nu sunt semne ale entuziasmului? Interpretarea excitației fiziologice într-o lumină pozitivă vă poate ajuta să aveți mai multă încredere în propria persoană.

Dar dacă persoana cu care vă întâlniți își dă seama că aveți emoții? Acest lucru nu este atît de rău pe cît vă închipuiți. Psihologii au descoperit că oamenii care au un aer jenat sau încurcat sunt văzuți de ceilalți ca fiind mai cooperanți, mai altruiști și mai de încerdere. Așa încît, să nu vă îngijoreze faptul că ați putea roși sau că nu vă veți găsi cuvintele. Persoana cu care vă întâlniți s-ar putea să fie surprinsă plăcut.

2. Faceți ceva înfricoșător

Dacă ți-e teamă pentru viața ta, ultimul lucru la care te vei gîndi este că părul nu îți este aranjat cum trebuie. Nu e neapărat o idee bună să îți periclitezi viața în timpul unei întâlniri, dar dacă faci ceva aventuros sau provocator atenția îți va fi distrasă de la emoțiile pe care le ai. De asemenea, astfel de activități ne fac să părem mai atrăgători pentru sexul opus. Într-un studiu clasic, psihologii au descoperit că dacă participanții bărbați treceau peste un pod șubred înainte de a se întâlni cu complicele-femeie al experimentatorului, existau mai multe șanse să o sune pe aceasta după experiment decît dacă treceau peste un pod solid. Participanții atribuiau (în mod greșit) excitația produsă de traversarea podului șubred atractivității complicelui-femeie și aceasta li se părea mai atractivă.

Dacă vă temeți că o activitate intensă poate crea un sentiment artificial de atracție care n-o să dureze, puteți privi acest lucru ca pe o metodă de a depăși stîngăciile unei întâlniri tipice, producînd o atracție care altfel nu ar avea loc.

3. Puneți întrebări neașteptate și neplanificate

Dacă vreți să cunoașteți o persoană, a pune multe întrebări este soluția evidentă. Dar depinde și ce întrebati și de ce întrebati. În loc să vă țineți de lista standard de întrebări care se pun la prima întâlnire (ceea ce face uneori ca întâlnirea să semene cu un interviu de angajare), puneți întrebări despre lucruri care chiar vă interesează, indiferent dacă vi se par relevante sau nu.

Un studiu a arătat că întrebările despre care se crede de obicei că prezic compatibilitatea de cuplu nu sunt chiar attî de grozave. Psihologii au ajuns la concluzia că persoanele care răspund la fel la următoarele întrebări au cele mai mari șanse de a forma un cuplu solid:

1. Îți plac filmele horror?
2. Ai călătorit vreodată prin altă țară singur(ă)?
3. N-ar fi interesant să renunți la tot și să te duci să locuiești pe un iaht?

Aceste întrebări au prezis mai bine compatibilitatea de cuplu decît alte întrebări pe care oamenii le consideră importante, precum „Dumnezeu este important în viața ta?” sau „Te deranjează fumatul?”.

Ideea este că nu trebuie să întrebati pe cineva direct dacă are o minte deschisă sau dacă posedă vreo calitate pe care dvs. o admirați. Dacă lăsați conversația să curgă natural și nu vă e teamă să puneți întrebări întîmplătoare s-ar putea să învățați mai multe despre persoana cu care vă întâlniți.

Prima întâlnire este în mod inevitabil un pic stresantă dar nu trebuie să fie o sursă de suferință. Acceptînd și chiar recunoscînd în mod deschis stînjeneala poate să reducă tensiunea și vă poate ajuta să treceți cu bine peste acest hop. Uneori însă, indiferent cît entuziam aveți și cît de distractivă este activitatea planificată, prima întâlnire chiar nu merge. Soluția în acest caz este să renunțați la aceas întâlnire.

4. Ce nu trebuie să faceți la prima întâlnire

Iată și cîteva lucruri pe care nu ar trebui să le faceți la prima înâlnire:

1. Să întîrziați. Acest lucru produce o impresie proastă și garantează faptul că persoana cu care vă întâlniți începe întâlnirea într-o dispoziție negativă.
2. Să nu puneți întrebări. Dacă nu puneți întrebări, persoana cu care vă întâlniți va crede că nu sunteți interesat(ă) de ea (el) și își va pierde interesul pentru dvs.
3. Să vorbiți despre bolile pe care le aveți. Nimeni nu vrea să audă la prima întâllnire cum a decurs colonoscopia dvs (și poate nici la următoarele întâlniri).
4. Să vorbiți despre un/o ex. Cu excepția cazului în care sunteți întrebat(ă) explicit, evitați să povestiți despre partenerii dvs. din trecut. Va crea impresia că nu ați reușit să treceți peste acele relații.
5. Să folosiți în mod prematur temeni prea intimi. Chiar dacă întâlnirea decurge minunat, evitați să îi spuneți persoanei cu care vă întâlniți iubito/iubitule sau dragă. Produce prea multă familiaritate prea devereme și unele persoane nu agreează acest lucru, chiar dacă dvs. ați avut o intenție bună.