Victoria aparține celui perseverent.

Delicvența feminină

delicventa feminina

Datorită faptului că din ce în ce mai multe femei poartă arme, delicvența feminină a crescut continuu în ultimii 20 de ani. Deși infracțiunile produse de femei sunt în mod clar mai puține ca număr și mai puțin grave decât cele produse de bărbați, mass-media și-a îndreptat atenția către ele. 

Dar problema infracțiunilor produse de femei este ceva mai complicată decât pare. Infracțiunile violente produse de femei/fete sunt complet diferite de cele produse de bărbați. Ele obișnuiesc să folosească arme albe, nu arme de foc, majoritatea acțiunilor lor fiind legată de probleme de familie. Un procent destul de mare în cadrul arestărilor este reprezentat de prostituate.

Posesia de arme și bătăile care au loc în diverse școli implică fetele și băiații în același fel de acțiuni. Dar chiar și așa, 19 din 25 de elevi care poartă arme și se poartă violent la școală sunt băieți. În cadrul disputelor dintre bande, femeia pare să fie tratată fie ca o jucărie, fie ca un obiect s*xual. 

Acest lucru se datorează faptului că băiații, după o anumită vârstă, sunt din ce în ce mai independenți în timp ce fetele/femeile trăiesc, într-un fel, un proces invers: ele devin pasive, dependente de voința și situația financiară a bărbatilor, devin convenționale. 

După unii, mișcarea feministă a încurajat tinerele fete să aibă o atitudine masculină și să-și schimbe sistemul de valori, dar adevărul este că nu se cereau decât lucruri firești (de ex.: nu este posibil ca o femeie să nu-și poată găsi un serviciu și să i se închidă multe uși în nas - numai pentru că este femeie și refuză să facă "compromisuri de protocol", de vreme ce un bărbat cu aceeași pregătire, nu are absolut nici o problemă în a-și găsi un loc de muncă!). Dar, din păcate, principiile feministe serios fondate pe necesitățile imediate, par să fi fost greșit înțelese.

Factorii care împing fetele către violență sunt: agresiunea s*xuală, atitudinea negativă în privința școlii și a educației sau insuccesul în acest domeniu, lipsa de oportunități, scăderea respectului de sine și nu în ultimul rând părerile tradiționale despre locul femeii în societate (copii, gătit, grija casei, interzicerea unei cariere). 

Alte cauze mai pot fi: rasismul, sărăcia, divorțul sau moartea unuia dintre părinți, abandonul, alcoolismul și alte abuzuri. Majoritatea femeilor care ajung la închisoare declară că au fost abuzate fizic sau s*xual. Aceste abuzuri au loc mai ales în familiile în care tatal și/sau fratele mai mare sunt alcoolici și agresivi, iar mama încearcă din răsputeri să aplaneze tensiunile.

Fetele care nu se descurcă bine sau abandonează școala nu au niciodată aspirații prea mari: nu speră să termine școala și nici să meargă la un colegiu. Deși, din cauza problemelor de la școală și a veniturilor mici, ele tind să devină un fel de "bad girl", de fapt, nu-și doresc decât să se căsătorească și să capete un statut social mai bun. Își doresc copii și o relație romantică, dar, din păcate, nu nimeresc decât alte relații abuzive. 

În unele medii sociale a devenit chiar un obicei ca tinerele fete să fie date afară din casă, ca să se descurce singure, pentru că se presupune că sunt suficient de mari ca s-o facă. Părinții speră astfel să rezolve cumva problema veșnică cu bugetul familiei. Ba chiar au loc și certuri urâte care le fac pe bietele fete să-și dorească să plece fără să se mai uite înapoi.

Din păcate probleme nu încetează în clipa în care ele ies pe ușă. Tocmai atunci încep! Lucrurile sunt cu totul altfel decât și-a imaginat tânăra fată. Faptul că nu are un acoperiș deasupra capului, cel puțin pentru o vreme și nu are pe cine să se bazeze, îi dă senzația că întreaga lume se dezintegrează, fără ca ea să poată face ceva. Majoritatea ajung să-și câștige existența pe stradă, dar mai sunt și excepții. 

Pentru asta, însă, îți trebuie voință, capacitatea de a alege, din păienjenișul de lucruri rele, doar pe cele bune. Ele pot însemna drumul către o existență decentă sau, cine știe, drumul către visul de adolescentă.

Procentul de bande formate numai din fete este scăzut, dar atunci când ele există, sunt formate din persoane cu venituri modeste, care provin din familii turbulente și care nu au mers prea mult la școală. Pentru multe fete a intra într-o bandă este un gest cu "funcție socială", pentru că aici ele speră să găsească protecție și înțelegere. Participarea fetelor la infracțiuni violente împreună cu banda din care fac parte, este o cale de a dovedi capacitatea lor de a lupta și de a-și câștiga o reputație.  

Deși, fetele și băiații par să aibă aceleași probleme, sursa necazurilor pentru fete pare să fie aceea că... sunt fete! Ele sunt tratate ca persoane slabe sau ca niște obiecte. Nimeni nu se gândește că au și ele niște dorințe și niște planuri de viitor, nimănui nu-i pasă de nevoile și problemele ei. Adesea ele sunt abuzate pentru că agresorii bărbați își închipuie că ele nu pot riposta. 

Astfel, fetele devin violente și uneori ajung chiar la crimă din simpla dorință de a se apăra, sau de a-și apăra onoarea. Deși există state care oferă sume fabuloase pentru programe de reabilitare a tinerilor este greu să găsești un program potrivit pentru fete.  

E lăudabil efortul autorităților în rezolvarea acestor probleme, dar este mult mai important să le previi. Și acest rol deosebit de important îi revine familiei. Tinerii au nevoie de o atmosferă caldă și firească din partea familiei și a prietenilor, ca să-și poată concentra atenția către propria-i educație. Dacă aceștia nu găsesc acasă atmosfera pe care o doresc (și este o dorință firească!), pot lua hotărâri pe care mai târziu le pot regreta.