Antrenamentul intens bate talentul care nu se antrenează intens.

Cum să îţi detoxifici organismul?

salata

O iarnă lungă şi deprimantă, în care nu te-ai putut abţine de la sarmale, pizza, spaghete şi fripturi lasă urme asupra siluetei, dar şi asupra sănătăţii. Dacă te întrebi care este motivul pentru care te trezeşti obosită şi fără chef de viaţă în fiecare dimineaţă, şi nu îţi revii decât după 3-4 cafele, răspunsul este simplu: ai nevoie de o detoxifiere a organismului!

Sărbătorile de Paşte, cu drobul de miel, friptură şi cozonaci nu au făcut decât să înrăutăţească starea în care se afla organismul tău, astfel încât acum este momentul să acţionezi.

Este adevărat că o cură de detoxifiere, pentru a fi cât mai eficientă, trebuie să înceapă brusc, pentru că metabolismul să nu aibă timpul să se adapteze şi să devină leneş. Totuşi, detoxiefierea nu este deloc sinonimă cu înfometarea.

Prima zi:

Cel mai bine este să îţi stabileşti o primă zi a dietei în care să consumi numai ceaiuri. Şoc, tei, urzică, trei fraţi pătaţi, păpădie, muşeţel, şi chiar ceaiul verde sunt aliaţi puternici în lupta cu toxinele.

Este indicat să alternezi aceste ceaiuri pe toată durata zilei, în cantităţi mici. Dacă totuşi nu poţi face faţă senzaţiei de foame, îţi poţi călca pe inimă şi consuma o felie sau două de pâine prăjită (atenţie, fără unt).

A doua zi:

După ziua de ceaiuri, o zi de fructe este cum nu se poate mai binevenită. Cele mai eficiente sunt lămâile, merele (verzi, dacă se poate), mandarinele, kiwi, căpşunile, afinele, papaya şi chiar bananele, dar în cantităţi moderate. Poţi prepara o salată de fructe acasă, în care să adaugi şi câteva linguriţe de miere.

A treia zi:

Încearcă să consumi numai hrana vie. Nu introdu deocamdată în alimentaţie lactatele. Cele mai potrivite pentru ziua a treia a dietei sunt salatele. Varza, spanac, salată verde, ridichii, ceapa verde, leurda, roşii, castraveţi… ai de unde alege. Poţi consuma şi fructe, dar în cantităţi mai reduse faţă de ziua precedentă.

A patra zi:

Este ziua supelor de legume. Îţi poţi prepara o cremă de legume delicioasă din cartofi, morcovi, ţelină, păstarnac, ciuperci, mazăre, pe care o poţi consuma cu crutoane. Atenţie: nu adăugă smântână, ci doar o lingură de ulei de măsline.

A cincea zi:

Poţi începe să introduci lactatele, astfel că organismul tău să nu fie lipsit de proteine. Iaurtul este cel mai indicat, dar şi brânză de vacă degresată sau kefirul. Poţi consuma şi pâine integrală. La masa de seară poţi servi o salată sau fructe.

A şasea zi:

În sfârşit, poţi introduce în meniu şi carnea, dar numai pe cea de pui. Un grătar, alături de o salată bogată este cea mai bună alegere. Poţi consuma şi alimente din grupele celor din zilele precedente ale dietei.

A şaptea zi:

Pentru că este ultima zi a curei, ai liber la toate alimentele din zilele precedente. Nu uita însă: consuma cel puţin trei litri de apă pe zi, sucuri naturale şi ceaiuri. Mierea şi uleiul de măsline ar fi bine să devină o prezenţă permanentă în meniul tău. Dacă ai ajuns până aici, felicitări! Eşti pregătită să începi primăvara, uşoară şi cu zâmbetul pe buze!