Secretul pentru a ajunge în frunte este să începi.

Oboseala cronică, o afecţiune misterioasă

oboseala cronica

Sindromul Oboselii Cronice reprezintă o afecţiune tot mai des întâlnită în ultimii ani. Şi periculoasă, pentru că multă lume nu o ia în serios. Oboseala cronică a fost identificată în anul 1985 şi are încă o patologie misterioasă. Organismul suferă o slăbire intensă, care durează mai mult de şase luni. Oricât de mult s-ar odihni persoana afectată, starea de oboseală nu cedează. Situaţia poate deveni gravă, pentru că cei loviţi de oboseală cronică nu mai pot face faţă la îndatoririle pe care le au la serviciu sau acasă.

Simptomele oboselii cronice

La început, cei care suferă de Sindromul Oboselii Cronice, au stări de oboseală inexplicabilă şi se simt epuizaţi. Chiar dacă încearcă perioade îndelungate de odihnă, energia nu le revine. Prezenţa acestei afecţiuni poate fi confirmată de un specialist, doar dacă simptomele durează peste 6 luni. Sindromul Oboselii Cronice poate fi recunoscut după următoarele simptome: tulburări ale somnului, dureri articulare, musculare şi/sau la nivelul gâtului, dureri de cap, tulburări de memorie, pierderea concentrării, umflarea ganglionilor gâtului, apariţia unor probleme digestive precum, crampe, constipaţie, diaree. Alte simptome care pot apărea sunt : stări de rău care apar după efort, pierderea în greutate, transpiraţie excesivă în perioada somnului.

Cauza oboselii cronice, un mister

Medicii nu au reuşit să stabilească cu exactitate cauzele Sindromului Oboselii Cronice. De-a lungul timpului mai multe teorii au încercat să explice de ce un om extrem de activ ajunge în doar şase luni să nu mai fie în stare să facă nimic. Cauzele psihologice, infecţioase sau nutriţionale nu au fost confirmate până acum. O ipoteză mai recentă susţine varianta unei dereglări a imunităţii organismului. La sfârşitul anului 2009, specialiştii de la Institutul Whittemore Peterson din Reno, Statele Unite au reuşit să facă o descoperire importantă, publicată în prestigioasa revistă “Science”. Cercetătorii au testat 101 subiecţi care sufereau de oboseală cronică. 67 dintre ei erau purtătorii virusului XMRV (xenotropic murine leukemia virus – related virus). Investigaţiile continuă însă şi în acest moment pentru a se stabili legătura virusului cu Sindromul Oboselii Cronice, dacă acesta există.

Tratarea oboselii cronice

Până acum nu a fost descoperit un tratament pentru obosela cronică. Tratarea se face pentru atenuarea simptomelor. Este necesară prezentarea la medicul de familie, care în urma analizelor vă poate prescrie antiinflamatoare împotriva durerilor şi/ sau antidepresive. Se recomandă evitarea oricăror factori care pot produce stres, un somn suficient, o alimentaţie echilibrată şi un consum cât mai mare de apă. Consumul de alcool, grăsimi, zahăr sau cafea trebuie redus cât mai mult.