Iubirea nu înseamnă decât descoperirea noastră în alții și plăcerea recunoașterii.

Este sarea iodată bună pentru tine?

sarea iodata

Iodul este un micronutrient esențial care afectează o serie de procese cheie din organism, în principal hormonii tiroidieni. Deși există multe surse alimentare de iod ușor de găsit, aproape 2 milioane de persoane la nivel mondial suferă de carență de iod. 

Cercetările au sugerat că sarea iodată poate contribui la reducerea acestui număr. Cu toate acestea, există încă o mare confuzie atunci când vine vorba de includerea acestei săruri în alimentație. 

Haideți să aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai predominante întrebări în jurul sării iodate și cum vă poate ajuta aceasta.

Ce este sarea iodată?

Sarea iodată este sarea de masă obișnuită care include o cantitate extrem de mică de săruri de iod. Se prepară prin pulverizarea sării obișnuite cu iodat de potasiu. Această practică a început în anii 1920 pentru a combate incidența deficienței de iod în mai multe țări.

Cercetările arată că, înainte de această descoperire, aproximativ 70 la sută dintre copiii din SUA aveau gușă. 

De ce se folosește sarea iodată?

Principalul motiv pentru care sarea iodată a devenit atât de omniprezentă în bucătăriile și restaurantele din întreaga lume este acela că poate ajuta la prevenirea deficienței de iod. Deficitul de iod este adesea caracterizat de gușă, o mărire a glandei tiroide de pe gât care apare atunci când organismul încearcă să obțină mai mult iod. 

Simptomele acestei deficiențe sunt destul de grave, deoarece tiroxina este necesară pentru dezvoltarea corectă a creierului atât în uter, cât și în copilărie. De asemenea, poate duce la hipotiroidism și gușă endemică dacă nu este tratată, după cum explică un raport al Buletinului Organizației Mondiale a Sănătății.

Iodul se găsește în mod natural în solul pământului și nu poate fi produs de organism. Prin urmare, trebuie să obținem cantitățile necesare de iod din alimentele pe care le consumăm. Unele dintre sursele comune de iod includ fructele de mare și alte surse de alimente cultivate pe terenuri care au fost cândva subacvatice. 

Constrângerea, însă, este că aceste surse alimentare nu pot asigura neapărat cantitățo optime de iod, deoarece conținutul de minerale depinde în mare măsură de solul în care sunt cultivate. 

Pentru a rezolva această problemă, multe țări au implementat programe de procesare a sării cu adaos de iod. De asemenea, sarea este un ingredient universal în majoritatea mâncărurilor, iar adăugarea ei într-o cantitate mică poate contribui la îndeplinirea necesarului zilnic de iod.

Diferența dintre sarea iodată și sarea de mare

Principalele diferențe dintre sarea iodată sau de masă și sarea de mare sunt gustul, textura și tehnica de  procesare a acestora.

Sarea iodată este obținută din zăcăminte subterane și trece prin nenumărate procese tehnologice. De asemenea, este îmbogățită cu iod, care ajută la o funcționare sănătoasă a tiroidei.

Sarea de mare este produsă atunci când oceanul sau apa de mare se evaporă. Ea trece printr-o prelucrare minimă și, prin urmare, își păstrează mineralele. Are o textură mai grosieră.

Măsuri de siguranță

Deși prevenirea deficienței de iod este cu siguranță importantă pentru sănătatea ta generală, nu vrei să exagerezi cu consumul de sare. Iată câteva aspecte de care trebuie să țineți cont:

Cantitatea zilnică recomandată de iod în dieta noastră este de aproximativ 150 micrograme, și poate fi dobândită prin doar o jumătate de linguriță de sare de masă iodată. 
 

Un exces de sare în alimentație poate duce însă la hipertensiune arterială. Aceasta poate provoca, la rândul său, o serie de alte probleme de sănătate care afectează inima, rinichii și creierul.

Excesul de iod poate agrava o boală tiroidiană preexistentă. 

Școala Medicală Harvard sugerează că, dacă reușiți să aveți o dietă echilibrată care include fructe de mare, produse lactate și păsări de curte, probabil că primiți suficient iod. În acest fel puteți preveni afecțiunile apărute din cauza consumului excesiv de sare.