Niciodată nu concurezi cu altcineva. Concurezi cu tine, cu standardele tale mai înalte și adevărata bucurie este atunci când îți atingi limitele.

Cum evitaţi repetarea certurilor

certurile

De ce au cuplurile tendinţa să repete la infinit aceeaşi ceartă?
Cuplurile au o capacitate incredibilă de a repeta exact aceleaşi greşeli pe care le-au mai făcut deoarece fiecare dintre parteneri este convins că lucrurile vor lua o turnură diferită faţă de ce s-a întîmplat în trecut. Certurile se desfăşoară în aceeaşi manieră indiferent de motivele care le-au generat deoarece conflictul este menţinut nu de motivul neînţelegerii, ci de modul în care partenerii îşi rezolvă disputa.

Adevărul e că majoritatea cuplurilor pot să îşi imagineze destul de bine cum vor decurge disputele. Sunt conştienţi că certurile nu le vor aduce niciun beneficiu, dar se încăpăţînează să „îşi joace rolul” ajungînd tot timpul la acelaşi rezultat. Sunt atît de deranjaţi de faptul că partenerul „nu înţelege”, atît de hotărîţi să-l (o) facă să înţeleagă, încît se simt obligaţi să spună aceleaşi lucruri pe care le-au mai spus de nenumărate ori, numai că de data aceasta mai tare şi mai apăsat. Menţin aceleaşi scenarii şi nu e de mirare că totul se termină aşa cum s-a mai terminat.

Cum să evitaţi disputele-impas

  1. Dacă te trezeşti în mijlocul unei dispute care aduce a deja-vu, fă ceva diferit! Orice comportament diferit şi neprevăzut este bun cu condiţia să iasă din scenariul obişnuit şi să conducă la o reacţie diferită. Dacă de obicei ţipi, trage o gură de aer în piept şi zîmbeşte. Dacă de obicei te închizi în tine şi nu mai vorbeşti, încearcă să îi spui partenerului cum te simţi în acel moment. Dacă obişnuieşti să îţi acuzi partenerul că este insensibil (ă) sau că nu îi pasă, spune-i că ştii că, în ciuda modului în care se comportă, are intenţii bune.
  2. Dacă una şi aceeaşi ceartă se repetă la infinit, asta se întîmplă deoarece fiecare dintre voi se simte neînţeles de către celălalt. Încearcă să înţelegi ceea ce simte partenerul tău inainte de a face acuzaţii sau de a te apăra.
    Vei înţelege mai bine ce are de spus dacă îi vei urmări cu atenţie mimica şi gesturile, în afară de ceea ce spune.
    De îndată ce partenerul tău va simţi că înţelegi ce vrea să spună, va fi mai puţin supărat şi va deveni mai rezonabil. Astfel, disputa va urma un scenariu diferit care va modifica modul în care se termină de obicei.
  3. Învaţă cum să îţi comunici productiv frustrările. Cîteva sfaturi:
    1. Foloseşte un ton civilizat şi raţional.
    2. Cînd îi reproşezi ceva partenerului, asigură-te că te referi la o singură problemă, nu la mai multe. Astfel vei evita confuziile.
    3. Fereşte-te de critici generalizate. De exemplu, este diferit să îi spui partenerului: „Ai uitat să faci curăţenie după pisică” faţă de: „De cîte ori trebuie să îţi spun să cureţi după pisică?! De ce trebuie să fac eu totul în casă?”