Cea mai frecventă caracteristică pe care am întâlnit-o la oamenii de succes este aceea că își înving tentația de a renunța.

Câinii vagabonzi: de ce atacă

cainii vagabonzi

Pe străzile tuturor oraşelor din România există cîini fără stăpîn. Este o realitate pe care o cunoaşte toată lumea şi cel puţin deocamdată nu pare să existe soluţie pentru această problemă. Adevărul e că oamenii sunt atacaţi des şi au fost cazuri dramatice, cînd cîteva persoane au sucombat după ce au fost muşcate.
Unii spun că de fapt nu e nicio problemă, cîinii sunt animale inteligente care nu îi muşcă decît pe oamenii răi, cărora nu le plac animalele.

Totuşi, este greu de crezut că un cîine poate citi gîndurile omului pentru a afla dacă oamenii pe care îi întîlneşte pe stradă sunt buni sau răi. Pînă astăzi, existenţa telepatiei nu a fost pusă în mod riguros în evidenţă. 
Şi totusi, cu totii am vazut cum anumite persoane trec printre haitele de cîini fara sa li se întîmple niciun rau. Singura modalitate de a explica acest fenomen este să admitem că animalele, deşi nu pot citi gîndurile, au capacitatea de a interpreta cumva comportamentul uman.
Cum se realizează acest lucru?

  • Expresia feţei

    În mii de ani de evoluţie alături de specia umană, cîinii au învăţat să decodeze cu precizie trăirile afective ale omului pe baza expresiei faciale. Dacă priveşte o persoană de aproape, un cîine îşi poate da seama dacă acea persoană este liniştită, anxioasă sau furioasă, dacă are o atitudine ostilă sau prietenoasă ori dacă este indiferentă.

  • Limbajul corpului

    Maniera în care ne mişcăm poate fi de asemenea folosită de animale pentru a înţelege ceea ce simţim. O persoană anxioasă are un comportament crispat şi evitant, un om furios se mişcă repede şi agitat, o persoană indiferentă trece pur şi simplu printre ei cu mîinile în buzunare.

Ce să faceţi pentru a nu fi atacat

De obicei cîinii nu atacă persoanele care manifestă simpatie faţă de ei. După cum am spus, ei decodează atitudinea afectivă a omului după expresia facială şi după mişcările corpului. Dar, atenţie, cu greu pot fi păcăliţi. Deoarece nu au altă modalitate de a înţelege ce se petrece în mintea omului, animalele au dezvoltat o capacitate foarte bună de a intrepreta semnanalele nonverbale, adesea inconştiente, pe care le transmite omul.
Cîinii atacă persoanele care manifestă anxietate sau ostilitate. Nu e vorba de răutate — un animal nu este rău sau bun — ci de comportamente instinctuale, dobîndite de-a lungul a milioane de ani de evoluţie. Anxietatea umană pare a le stimula agresivitatea. Cît priveşte ostilitatea, ei atacă pentru a se pune la adăpost de un eventual atac din partea omului.

Sfat: Dacă nu puteţi suferi cîinii sau vă este teamă de ei, încercaţi să nu îi priviţi cînd vă apropiati de ei şi mergeţi degajat, fără a îi evita în niciun fel. Astfel îi lipsiţi de informaţiile necesare pentru a vă decoda starea afectivă. Dacă nu ştiu că vă este teamă sau că nu îi suferiţi, e mai puţin probabil să vă atace.

Există însă situaţii cînd cîinele atacă aproape pe oricine, fără să decodeze niciun fel de informaţie. În perioadele de împerechere devin extrem de agresivi. De asemenea, cîinele are un simţ al teritorialităţii foarte dezvoltat. Dacă interpretează prezenţa omului ca o încălcare a teritoriului, cîinele va ataca pe oricine.