Lucrurile simple întreprinse în mod constant, cu viziune și integritate, te vor ajuta să te transformi dintr-un individ obișnuit într-unul extraordinar.

7 modalități prin care să obțineți relația perfectă

relatia perfecta

Dacă ați primit vreodată sfaturi în legătură cu relația, probabil că vi s-a spus că nu trebuie să faceți o mulțime de lucruri. Să nu vă cicăliți partenerul. Să nu îl/o învinovățiți. Să nu lăsați capacul de la toaletă ridicat, să nu stoarceți tubul de pastă de dinți începînd de la mijloc, etc. Ei bine, nu ascultați.

Cuplurile care au o relație aproape perfectă se concentrează pe ce trebuie să facă, nu pe ce nu au voie să facă. În loc să țină cont de instrucțiunile negative, ei lucrează în mod activ pentru a construi lucruri pozitive în relația lor. Au ceea ce psihologii numesc o „orientare bazată pe apropiere”, încercînd să ajungă la lucruri bune mai degrabă decît să caute să le evite pe cele rele.

În mod tradițional, cuplurile s-au concentrat mai degrabă pe înlăturarea aspectelor negative ale relației (certuri, distanțare emoțională, infidelitate) decît pe maximizarea aspectelor pozitive. Psihologii orientați către pozitivitate au descoperit însă că menținerea unui echilibru între emoțiile pozitive și negative ajută relația să reziste — și astfel să se apropie de o relație perfectă.

Pozitivitatea are proprietatea de a ne schimba perspectiva: în timp ce emoțiile negative ne împiedică să funcționăm corect, emoțiile pozitive ne deschid și ne dinamizează. Găsirea unor modalități de a vedea într-o lumină pozitivă o situație dificilă nu este doar o metodă de a ne distrage atenția de la gîndurile neplăcute. Chiar ne ajută să vedem noi posibilități. Partenerii care se simt blocați într-o relație marcată de neîmpliniri ar trebui să aducă pozitivitate în relația lor identificînd oportunitățile prin care pot „rezona” pe aceeași lungime de undă cu celălalt. Emoțiile pozitive au legătură cu ceea ce este distractiv: este vorba despre recunoștință, inspirație sau curiozitate.

S-ar putea să nu realizați toate lucrurile pozitive pe care vi le propuneți – dar este destul să realizați că pozitivitatea este importantă și să vă stabiliți scopuri care să reflecte acest aspect. Răsplata este pe măsură: mai multă distracție, o viață s*xuală mai bună și mai multă intimitate cu partenerul.

1. Recunoștința

A vă aminti că trebuie să îi spuneți „mulțumesc” partenerului pare simplu, dar recunoștința s-ar putea să ofere relației dvs. acea doză de „lipici” care să vă țină alături o vreme îndelungată. O expresie de slabă calitate a recunoștinței se contrează pe obiect – „ Îți mulțumesc pentru cină. Chiar îmi era foame”. E mult mai bine să vă contrați pe persoană: „Ești o bucătăreasă minunată, e așa de frumos din partea ta că ai gătit pentru mine!”. O multime de oameni își exprimă recunoștința concetrîndu-se pe propria persoană. Dar cînd exprimarea recunoștinței se centrează pe cealaltă persoană relația se consolidează mai bine.

2. Umorul

Umorul este adesea prima victimă a unui stil de viață prea ocupat. Cînd viața ta se reduce numai la muncă, plătirea facturilor, curățenie și somn umorul poate să dispară din relație. Trebuie să mențineți un nivel sănătos al umorului în relație făcînd glume împreună, punîndu-vă porecle, etc. S-ar putea să credeți că o comunicare sinceră în relație este cea mai bună modalitate pentru a remedia o situație dificilă. Dar psihologii au descoperit că cuplurile care se tachinează în timpul conflictelor au parte de relații mai îndelungate și mai fericite. Deci, dacă vă deranjează un comportament al partenerului – să zicem că vă dezvelește în timpul nopții – cea mai bună abordare ar fi să îl/o tachinați un pic.

3. Valorificați veștile bune

Ne așteptăm ca partenerul să reprezinte un umăr pe care să putem plînge cînd lucrurile nu merg așa cum ne dorim, dar modul în care cuplurile se comportă în timpul perioadelor bune s-ar putea să fie chiar mai important. Partenerii care răspund cu entuziasm la succesele celuilalt – punînd întrebări, oferind complimente și felicitîndu-l pe celălalt – au o satisfacție mai mare în viața de cuplu. Abilitatea unui cuplu de a valorifica evenimentele pozitive prezice satisfacția în cuplu mai bine decît capacitatea de compătimire.

4. Folosiți-vă iluziile

S-ar putea să credeți că a vă așeza partenerul pe un piedestal este o chestie nerealistică dar de pat, cuplurile în care partenerii se idealizează sunt mai fericite. Psihologii au descoperit că partenerii din cuplurile aproape perfecte își evaluează soțul sau soția mai pozitiv decît se autoevaluează persoana respectivă. Deci, dacă vă valorizați din cale afară de mult capacitatea dvs. de a evalua oamenii „la rece”, poate ar fi cazul să vă relaxați un pic criteriile de apreciere (cel puțin în cadrul cuplului).

5. Observați ce este nou la partenerul dvs.

A vă lăsa partenerul să vă surprindă este vital pentru a susține entuziasmul în relatie. Dar pentru a fi surprins(ă), trebuie mai întîi să fiți atent(ă). Problema este că majoritatea dintre noi ne familiarizăm atît de mult cu partenerul încît uneori aproape că încetăm să îi mai sesizăm prezența. Dar faptul că noi ne-am tocit spiritul de observație nu înseamnă că partenerul nu se schimbă. Așa încît, găsiți-vă timp să sesizați diferențele: căutați 5 lucruri care s-au schimbat în ultima vreme la partenerul dvs. Aceste lucruri pot fi minore — o cravată nouă sau profunde – o schimbare în convingeri și mentalitate.

6. Oferiți-i susținere în secret

S-ar putea să vă gîndiți că a îi oferi partenerului dvs. stresat susținere explicită – ca de exemplu să îi gătiți felul preferat de mîncare – vă va consolida relația. Dar susținerea deschisă are un cost: partenerul se va simți obligat față de dvs., ceea ce reprezintă un stres suplimentar. Cea mai bună sustinere este cea invizibilă. Actele ascunse de bunătate îi vor însenina ziua partenerului cînd trece printr-o situatie dificilă. Așa încît, în loc să faceți gesturi mari găsiți modalități subtile prin care să îi faceți celuilalt viața mai ușoară.

7. Păstrați un contact corporal strîns

A face s*x periodic este o modalitate grozavă de a menține satisfacția într-o relație. Dar pentru cuplurile a căror viață s*xuală este împotmolită, chiar și atingerile ușoare pot produce o diferență. Psihologii au constatat că un simplu exercițiu de atingere reciprocă, în care partenerii își ating în mod tandru gîtul, umerii sau mîinile duce la creșterea nivelului de oxitocină, un hormon care facilitează contactele sociale și reduce nivelele de stres.

Cultivarea unui simț al intimității corporale cu partenerul este esențial atît pentru viața s*xuală cît și pentru a avea o relație fericită și de ce nu, o relație perfectă.