Curajul este frica în fața căreia reziști un minut mai mult.

Nu sunt însărcinată și nu mi-a venit ciclul. De ce întârzie menstruația?

menstruatia

Pentru o femeie, menstruațiile pot fi enervante, dar cel puțin – într-un anume fel – sunt previzibile. O menstruație care intârzie iți poate aduce îngrijorări și temeri, mai ales dacă ești obișnuită să ai menstruații regulate.

Iți faci griji pentru că ți-a întârziat ciclul menstrual, știind că nu ești însărcinată? Pierderea sau întârzierea menstruației se poate întâmplă din mai multe motive, altele decât sarcina. Cauzele comune pot varia de la stres, dezechilibre hormonale la afecțiuni medicale grave.

Există, de asemenea, două momente în viață unei femei în care este posibil ca menstruația să fie neregulată: când începe pentru prima dată și când începe tranziția la menopauză.

În cazul adolescentelor, întârzierile sunt firești. Ciclurile menstruale pot apărea cu două săptămâni mai devreme sau pot să întârzie trei luni. Astfel de neregularități apar ca urmare a faptului că ovarele și întreg organismul sunt încă în faza de creștere. Pe de altă parte, pe măsură ce corpul tău se afla în tranziție către menopauza, ciclul menstrual poate deveni neregulat.

Ce înseamnă să îți întârzie menstruația?

Ciclul menstrual este perioada cuprinsă între prima zi a menstruației unei femei și o zi înainte de următoarea menstruație.

Fetele își pot începe menstruația chiar de la vârsta de 8 ani în sus, dar media este în jur de 12 ani. Vârsta medie pentru menopauză (când se oprește menstruația) este de 51 de ani.

Între 12 și 52 de ani, o femeie avea în jur de 480 de menstruații, sau mai puțin dacă are sarcini.

În cazul femeilor mature, orice întârziere mai mare de șapte zile este anormală și trebuie aflată cauza care stă la baza acestui dezechilibru din organism.

Majoritatea femeilor care nu au ajuns la menopauză au, de obicei, o menstruație aproximativ la fiecare 28 de zile. Cu toate acestea, un ciclu menstrual sănătos poate varia de la 21 până la 35-37 de zile.

11 motive la care să te gândești când iți întârzie menstruația

Daca nu ești însărcinată și ți-a întârziat menstruația, există și alti factori care pot afecta ciclul menstrual. Aceștia pot fi: stilul viață, unele afecțiuni sau condiții medicale.

1. Stresul

Stresul intens și de lunga durata poate întrerupe producția de hormon de eliberare a gonadotrofinelor (GnRH), un hormon care reglează ovulația și ciclul menstrual.

Atât stresul fizic, cât și cel psihologic, pot provoca întârzierea ciclului menstrual, doar dacă acesta este la un nivel ridicat.

Daca coafura te stresează pentru că nu se aranjează cum vrei tu, nu va face ca menstruația să vină mai devreme sau mai tărziu.

În viață unei femei se poate întâmpla ca atunci când trece printr-o perioadă stresantă, menstruația să întârzie. Însă, dacă această întârziere a menstruației se produce de-a lungul a mai mult de trei cicluri menstruale și situația stresantă nu s-a diminuat sau nu a dispărut, consultația medicală este necesară.

Dacă nu există niciun alt motiv medical pentru întârzierea menstruației, medicul poate recomanda un consult psihologic pentru a te ajuta să faci față situației stresante din viața ta.

Odată ce starea ta de stres revine la un nivel gestionabil, poate dura câteva luni sau mai mult până când ciclurile tale menstruale să redevină regulate.

2. O schimbare în programul zilnic

În mod normal, o schimbare în programul tău zilnic nu iți perturbă ciclul menstrual, dar iți poate da peste cap ceasul organismului. Dacă lucrezi în ture de noapte și de zi sau dacă programul tău este dat peste cap, menstruația poate deveni imprevizibilă, să înceapă mai devreme sau să întârzie.

Schimbările în rutina dumneavoastră vă pot afecta hormonii și vă pot cauza menstruația devreme sau târzie. De exemplu, unele cercetări sugerează că persoanele care trec între turele de zi și de noapte, cum ar fi asistentele, au adesea perioade neregulate. Schimbarea fusului orar poate avea efecte similare.

Cercetătorii nu știu exact de ce se întâmplă acest lucru, dar poate fi legat de o întrerupere a ritmului circadian. Acest lucru poate, la rândul său, să perturbe hormonul de somn melatonina.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora legătura dintre melatonină și hormonii reproductivi.

Stresul cronic vă poate elimina hormonii, vă poate schimba rutina zilnică și chiar vă poate afecta partea creierului responsabilă de reglarea menstruației: hipotalamusul.

În timp, stresul poate duce la îmbolnăvire sau la creșterea sau pierderea bruscă în greutate, toate acestea putând afecta ciclul dumneavoastră.

3. Exerciții fizice intense

Există multe schimbări în corpul tău care se pot întâmpla atunci când începi să faci sport în mod regulat. Este posibil să ai dureri musculare, să piezi în greutate, să dormi mai bine și să câștigi mai multă putere. Dar ceea ce este posibil să nu vă așteptați este ca exercițiile fizice regulate să provoace modificări ale ciclului menstrual.

Exercițiile intense pot provoca menstruații neregulate sau pot duce la oprirea completă a menstruației. Adesea, această situație se întâlnește în cazul sportivilor care se antrenează câteva ore zilnic. Pierderea menstruației ca urmare a exercițiilor fizice intense se numește amenoree indusă de efort.

O formă extremă de amenoree indusă de exerciții fizice este cunoscută sub denumirea de triada atletă feminină. Triada atletelor feminine descrie o condiție specifică prezentă la adolescentele și sportivele tinere care se confruntă cu următoarele:

– probleme ale ciclului menstrual
– aport caloric scăzut
– densitate minerală osoasă scăzută

În cele mai multe cazuri, atunci când ai început să faci exerciții, ai crescut brusc intensitatea exercițiilor sau ai slăbit mult în timp scurt, sângerările intense sau întârzierea menstruației nu reprezintă o mare îngrijorare.

Exercițiile fizice îți afectează menstruația mai ales când arzi mai multe calorii decât mănânci. Fără energie adecvată, corpul tău nu produce cantitatea de hormoni de reproducere de care are nevoie organismul pentru a ovulă normal.

Dacă modificările ciclului menstrual durează mai mult de două – trei luni la rând, ar trebui să discuți cu medicul tău.

4. Schimbările în greutatea corporală

Pe de altă parte, subponderalitatea severă interferează și cu ciclurile menstruale regulate. Atunci când organismul nu are grăsimi și alți nutrienți, nu poate produce hormoni așa cum ar trebui.

Obezitatea influențează reglarea estrogenului și progesteronului și poate duce chiar și la probleme cu fertilitatea. Indicele de masă corporală (IMC) foarte mare este asociat cu pierderea menstruației, iar pierderea în greutate poate ajuta la reglarea ciclului menstrual pentru femeile care sunt obeze.

Femeile care suferă de anorexie, au un aport caloric foarte scăzut sau ard mult mai multe calorii cu exerciții fizice decât ceea ce consumă pot prezenta amenoree. În mod obișnuit, creșterea în greutate va ajuta menstruația să revină.

Schimbările rapide în greutate din cauza bolii, medicamentelor sau modificărilor dietei pot interfera cu producția sau eliberarea hormonilor. La rândul său, acest lucru poate face să vă întârzie menstruația pentru o luna, doua sau mai multe.

5. Boala

Unele menstruații neregulate pot fi cauzate de afecțiuni grave, cum ar fi sindromul ovarului polichistic (PCOS) sau fibromul uterin (tumoră ginecologică benignă). Anumite afecțiuni, cum ar fi pneumonia, atacul de cord, insuficiența renală sau meningita, pot duce la pierderea rapidă în greutate, deficiențe nutriționale sau disfuncții hormonale. Aceste condiții pot duce și la întârzierea menstruației.

Afecțiunile cronice care iți pot afecta ciclul menstrual includ:

1. boala tiroidă
2. sindromul ovarului polichistic (POS)
3. tumori hipofizare (care pot fi sau nu cancer)
4. afecțiuni ale glandei suprarenale
5. chist ovarian
6. disfuncția hepatică
7. diabetul

Până când sunt tratate, multe boli și afecțiuni pot interfera cu ciclul menstrual, perturbându-l. Odată ce afecțiunea de bază este rezolvată, ar putea dura și câteva luni până la revenirea menstruației.

6. Medicamente

Unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, antipsihoticele, medicamentele tiroidiene, anticonvulsivantele și unele medicamente pentru chimioterapie, pot cauza absența sau întârzierea menstruației.

De exemplu, multe medicamente pot avea că efect secundar creșterea nivelului de prolactină, care cauza tulburări ale ciclului menstrual (întârzieri, diminuare cantitativă), mergând până la amenoree (lipsa menstruaţiei).

Prolactina este un hormon al cărui rol principal este să declanșeze și să șuștină producția de lapte (lactația). Prolactina este în mod normal crescuta la femeile însărcinate și imediat după naștere.

7. Contraceptive

Administrarea de pilule contraceptive este o modalitate eficientă de a preveni sarcina și de a trata multe afecțiuni medicale. Contraceptivele pot influența și ele ciclul menstrual, în moduri diferite. Unele contraceptive sunt asociate cu menstruații abundente, altele cu menstruații ușoare și altele cu întârzierea sau lipsa menstruației.

Contraceptivele pot ajuta la intârzierea menstruației și aceasta metoda poate fi luata în considerare dacă ești în una din situațiile de mai jos:

- o dizabilitate fizică sau psihică care îngreunează utilizarea șervețelelor sau tampoanelor igienice
- o afecțiune agravată de menstruație, cum ar fi endometrioză sau anemia
- sensibilitatea sânilor, balonarea sau schimbările de dispoziție în cele 7- 10 zile înainte de menstruație
dureri de cap sau alte simptome menstruale în timpul săptămânii în care iei pilule contraceptive inactive
menstruații dificile, prelungite, frecvente sau dureroase

În plus, sângerarea menstruală este uneori pur și simplu incomoda. Și atunci te gândești să amâni menstruația până după un examen important, un eveniment sportiv, o vacanță sau o ocazie specială, cum ar fi nunta sau luna de miere.

8. Pubertatea

Un ciclu menstrual normal poate varia atunci când ești la pubertate și ești la primele menstruații. Acest lucru este valabil atât pentru femeile tinere care abia încep să aibă menstruație, dar și pentru femeile care nu au avut ciclu menstrual timp de câțiva ani și acum le revine menstruația.

Sunt situații în care, din cauza utilizării contraceptivelor, a terapiei hormonale sau a unor boli, femeile care nu au avut ciclu, s-ar putea să nu reia imediat menstruația regulată, lunară.

9. Alăptarea

Când alăptezi, este posibil să ai menstruații ușoare, la intervale de timp mai mari sau mai mici. Multe femei cred că alăptarea este o formă de control al ovulației. Deși poate reduce șansele de a rămâne însărcinată, metoda nu este sută la sută eficientă.

Chiar dacă nu ai menstruație când alăptezi, poți rămâne însărcinată. Dacă nu ești pregătită pentru încă un copil, ar trebui să te gândești să folosești contraceptive.

10. Sarcina extrauterină

Dacă crezi că nu ești însărcinată deoarece ai un dispozitiv intrauterin, există o mică șansă că lipsa menstruației să fie un semn al unei sarcini extrauterine. Sarcina ectopică apare atunci când o sarcină se implantează în afara mucoasei uterului.

Dacă testul de sarcină este pozitiv și ai montat un sterilet, ar trebui să consulți medicul specialist.

Simptomele sarcinii ectopice includ crampe în abdomenul inferior, slăbiciune, oboseala sau amețeli, greață și sensibilitate la nivelul sânilor. Unele femei nu au menstruație, în timp ce altele au mici sângerari vaginale.

Ce este D.I.U.?

Steriletul, denumit și dispozitiv intrauterin (D.I.U.), este un mic obiect din material plastic care se plasează în interiorul cavității uterine și care reprezintă unul dintre mijloacele contraceptive cel mai des utilizate în întreaga lume.

11. Perimenopauza și menopauza

Perimenopauza este perioada de tranziție între vârsta reproductivă și vârsta nereproductivă. Menstruațiile pot fi mai ușoare, mai abundente, mai frecvente sau mai rare în această perioadă. În cele mai multe cazuri, ele vor fi diferite de cele cu care te-ai obișnuit.

Menopauza apare atunci când ai atins punctul din viața ta în care nu vei mai ovulă și nici nu vei mai avea menstruație. Vârsta medie la care se instaleaza menopauza este de 51 de ani.

Când trebuie să mergi la medic?

Ciclul tău menstrual se vă schimba de-a lungul vieții, așa că, la un moment dat, este posibil să experimentezi o menstruație intârziata chiar daca nu eșți gravida. Daca se produce ocazional, din când în când, întârzierea unei menstruații nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

Câte zile poate să iți întârzie menstruația? Depinde. În medie, un ciclu menstrual durează 28 de zile, dar și 38 de zile ar putea fi un intervalul normal.

Însă, dacă menstruația întârzie mai mult de doua – trei cicluri menstruale sau dacă menstruația pierduta este însoțită de simptome noi sau neobișnuite, atunci este bine să te prezinți la medic, pentru o consultație de specialitate.

Astfel, daca apar oricare din simptomele de mai jos, prezinta-te la medic imediat:

- dureri de cap noi sau care se agravează
- afectarea vederii
- greață sau vărsături
- febra
- căderea parului
- secreții mamare sau producția de lapte

Concluzie

Există multe cauze pentru intârzierea menstruației. Dacă nu eșți însărcinată, modificările de greutate, dereglările hormonale și menopauza sunt printre cele mai frecvente cauze ale întârzierii menstruației.

Deși majoritatea nu sunt motive de alarmă, dacă aceasta întârziere durează mai mult de 2-3 luni, atunci este necesar să te prezinți la un consult medical de specialitate pentru a stabil daca este necesar un tratament.

Tratamentul pentru menstruațiile întârziate depinde de motivul care a cauzat aceasta stare. Tratamentul poate include modificări ale stilului de viață, cum ar fi dieta sau reducerea stresului, sau poate implica terapie hormonală.

Suplimente nutritive care pot fi recomandate pentru reglarea menstruației includ: Mega Zinc, Rhodiolin, Omega 3 Concentrate, Vitamina D3.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Pot fi însărcinată și să am încă menstruație?

Nu, nu poți avea menstruație cât timp eșți însărcinată. Cu toate acestea, câteva picături de sânge sunt normale în primele etape ale sarcinii. Dacă sângerarea continuă sau devine abundentă, poate indica o problemă gravă.

Ce ar trebui să fac dacă am o menstruație târzie?

În primul rând, dacă ai făcut s*x recent, fă un test de sarcină. Poți face un test sarcină la domiciliu de îndată ce observi că iți întârzie menstruația sau să mergi la o clinica medicală pentru un test. Testul de sarcina digital Clearblue cu indicator de săptămâni este la fel de precis în stabilirea vârstei sarcinii ca si un examen ecografic.

Dacă nu ești însărcinată, nu ți-a venit menstruația mai mult de două luni și prezinți simptome noi, neobișnuite, ar trebui să consultați un medic. Fii atentă la dureri de cap noi sau agravate, modificări ale vederii, greață, vărsături, febră, căderea părului, secreții mamare sau producția de lapte sau creșterea excesivă a părului.

S*xul poate întârzia menstruația?

S-ar putea să se întâmple în unele cazuri. Ciclul menstrual și obiceiurile s*xuale se influențează reciproc din cauza modificărilor hormonale.