Nebunia: să faci același lucru în mod repetat și să aștepți rezultate diferite.

Cultul personalității lui Putin

putin

Pentru a înțelege de ce înălțimea lui Vladimir Putin merită un articol de sine stătător, trebuie să înțelegem semnificația cultului personalității lui Putin în cimentarea domniei sale.

Putin a cultivat o imagine de tip dur în aer liber încă de la începutul anilor 2000, cu (in)faimoasa ședință foto de vânătoare fără cămașă care a ajuns în presă încă din 2007. De-a lungul anilor, au existat o serie de cascadorii publicitare care au arătat o latură aparent descurajantă a liderului de la Kremlin, care l-a prezentat ca pe un erou grijuliu care a scos Rusia din haosul care a afectat națiunea în cea mai mare parte a anilor 1990.

În mod tradițional, cultul personalității a fost utilizat de personalități precum Hitler și Stalin pentru a-și legitima guvernarea, consolidând sprijinul populației chiar și atunci când deciziile liderului contraveneau propriilor interese. Ideea ar putea fi rezumată simplu: "Este un om mare, deci ceea ce face trebuie să fie corect".

Într-un articol publicat în 2011, jurnalistul Evgeny Kiselyov a descris cultul personalității lui Putin în felul următor:

"Putin și-a construit un puternic cult al personalității datorită televiziunii de stat, care îl prezintă la nesfârșit într-o lumină favorabilă în orice împrejurare".

Cu alte cuvinte, portretul de om puternic l-ar putea scuza de orice abatere, așa cum a demonstrat aprobarea sa în creștere la anexarea Crimeii în 2014, pe fondul unei crize politice.

Chiar și cele mai bune șmecherii publicitare nu pot modifica realitatea - sau, în acest caz, înălțimea medie a lui Putin.

Un articol din Guardian publicat în 2011 spunea că Putin are o înălțime de 170 cm.

Au existat mărturii contradictorii din diferite surse cu privire la înălțimea sa reală, un articol publicat în 2015 estimând că acesta ar avea doar 157 cm, (folosindu-se de încălțăminte specială pentru a ascunde acest lucru).

De asemenea, articolul a relatat un incident în care invitatele au purtat tocuri înalte și s-au înălțat deasupra liderului de la Kremlin, ceea ce l-ar fi lăsat pe acesta "roșu la față". De asemenea, articolul a citat presupusele comentarii ale unei persoane din interiorul Kremlinului potrivit cărora "nimeni nu poate fi mai înalt" decât președintele însuși la ședințele foto oficiale, "pentru a evita să provoace jenă în fotografii și videoclipuri".

Un articol din The Times a descris un alt incident în care Putin a fost văzut purtând pantofi supraînălțați alături de un grup de studenți universitari care erau cu câțiva centimetri mai înalți decât el, ceea ce a dus la alte speculații cu privire la înălțimea sa reală.

Complexul lui Napoleon?

Înălțimea medie a lui Putin a fost evidentă și atunci când a stat alături de alți lideri mondiali.

În memoriile sale, fostul președinte american Barack Obama, care avea o înălțime de 187 cm, a descris statura liderului de la Kremlin ca fiind "neremarcabilă".

"Din punct de vedere fizic, nu era remarcabil", a spus Obama.

În comparație cu omologul său din Belarus - a cărui conducere este supusă controlului Moscovei - liderul de la Kremlin a părut, de asemenea, mic de statură, președintele Belarusului Aleksandr Lukașenko (depășindu-l cu cel puțin 20 cm, având 182 cm) ori de câte ori au fost văzuți împreună.


Mark van Vugt, profesor de psihologie la Vrije Universiteit Amsterdam, crede că liderul de la Kremlin are un "complex Napoleon" - o formă de supracompensare pentru faptul că este mic sau scund din punct de vedere fizic, așa cum se menționează în articolul din Times. Ca atare, acest lucru ar putea explica faptul că imaginea sa artificială de om puternic ar fi o modalitate de a compensa statura sa mai mică.

De fapt, mai multe personalități au comentat înălțimea lui Putin atunci când i-au criticat acțiunile.

Ihor Kolomoisky, un oligarh ucrainean, l-a descris odată pe Putin ca fiind un "schizofrenic de statură mică".

Julian Lewis, un politician conservator britanic, a declarat că Putin era "ferm în stăpânirea sindromului omului mic". Fostul ministru britanic al apărării Ben Wallace l-a descris pe lider ca fiind un "nebun" cu "sindromul omului mic".

Deși s-ar putea să nu fie potrivit să se facă referire la înălțimea unei persoane atunci când se critică acțiunile acesteia, statura mai mică a lui Putin, în comparație cu unii lideri politici, ar fi putut contribui ușor la conturarea imaginii sale publice și, la rândul său, la imaginea Rusiei în lumea exterioară.