Curajul este frica în fața căreia reziști un minut mai mult.

Sângele

sange

Sângele se găsește în organism circulând prin vasele sanghine și este compus, în principal, din apă, din celule, proteine, glucide și lipide (grăsimi).

Celulele sanghine sunt:

I. Eritrocitele sau hematiile sau globulele roșii
II. Leucocitele sau globulele albe
III. Trombocitele sau plachetele sângelui.
 

Fiecare tip de celulă are anumite caractere morfologice, după care poate fi identificată, se găsește în sânge într-un anumit număr, se produce și se distruge în anumite locuri din organism și îndeplinește anumite funcții pentru care a fost creată, funcții pe care nu le poate îndeplini numai o celulă adultă și nu celulele tinere.
Celula este unitatea morfologică (de structură) și funcțională a organismelor vii și este alcătuită, în general, din următoarele părți componente:

I. Membrana celulară (învelișul care o delimitează)
II. Citoplasma celulei
III. Nucleul celulei.

Există însă și celule lipsite de nucleu (anucleate) după cum există și celule cu mai mulți nuclei (multinucleate).
Fiecare celulă poate fi caracterizată prin formă, dimensiuni și limite celulare, date de anumite caracteristici ale membranei, prin conținutul citoplasmei și culoarea acesteia, prin forma, aspectul, dimensiunile și structura nucleului.

În Hematologie punerea diagnosticului se bazează, de multe ori, pe examinarea celulelor sanghine din sângele periferic, din măduva oaselor sau din ganglionii limfatici, unde aceste celule se găsesc în mod normal, dar şi din alte organe, ţesuturi sau lichide biologice precum lichidul cefalorahidian sau lichidul pleural.

Eritrocitele, leucocitele şi trombocitele se produc în :


- măduva anumitor oase sau
- ganglionii limfatici.


Se descarcă în sânge numai sub formă de celule adulte.

În situaţii patologice, adică de boală, se pot produce celule sanghine şi în alte structuri în care acest proces, cunoscut sub numele de hematopoieză, se produce, în mod normal, numai la făt sau la copilul mic. Exemple clasice ale unor astfel de structuri sunt splina, ficatul sau acele oase în care, la adult, încetează producţia de celule sanghine. Tot în situaţii patologice se pot întâlni în circulaţie celule tinere, imature, denumite celule precursoare.