Dacă tu crezi în tine, ai dedicare, mândrie și nu renunți niciodată, vei fi un învingător. Prețul victoriei este scump, dar la fel sunt și recompensele.

Cum să faci bani din TikTok?

bani din tiktok

TikTok este o aplicație de social media care permite utilizatorilor să creeze, să vizualizeze și să distribuie videoclipuri scurte, adesea acompaniate de muzică. Originar din China, unde este cunoscut sub numele de Douyin, TikTok a fost lansat internațional în 2017 de către compania ByteDance, aplicația după care s-a insipirat TikTok se numea Vine. Aplicația a câștigat rapid popularitate în întreaga lume, devenind una dintre cele mai descărcate aplicații pe smartphone-uri.

Caracteristici principale ale TikTok includ:

- Crearea de videoclipuri: Utilizatorii pot înregistra videoclipuri scurte, de obicei de 15 secunde până la un minut, folosind o varietate de filtre, efecte speciale și muzică de fundal. Există și opțiunea de a crea videoclipuri mai lungi.
 
- Descoperire: TikTok folosește algoritmi avansați bazați pe inteligență artificială pentru a recomanda videoclipuri personalizate utilizatorilor în conformitate cu interesele și interacțiunile acestora cu conținutul aplicației. Aceasta facilitează descoperirea de noi creatori și tendințe.
 
- Interacțiune: Utilizatorii pot da like-uri, comenta și distribui videoclipurile care le plac. De asemenea, pot urmări creatorii de conținut pentru a vedea noile lor postări și îi pot urmări pe live-uri.
 
- Tendințe și provocări: TikTok este cunoscut pentru crearea și răspândirea rapidă a tendințelor și provocărilor virale, în care utilizatorii sunt încurajați să creeze propriul conținut inspirat de un anumit subiect sau format.

Pe lângă divertisment, TikTok servește și ca platformă pentru exprimarea creativității, marketing sau educație  oferind utilizatorilor o voce și un mijloc de a atinge un public larg rapid. Cu toate acestea, popularitatea sa a adus și preocupări legate de confidențialitatea datelor, securitatea online și impactul asupra sănătății mintale a utilizatorilor, aspecte asupra cărora compania continuă să lucreze pentru a le îmbunătăți.


Bani din TikTok

Pe TikTok, creatorii de conținut pot câștiga bani prin diverse metode, însă suma de bani pe care o pot face variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv numărul de urmăritori, nivelul de angajament al publicului, țara în care locuiesc și abilitatea lor de a atrage sponsorizări și parteneriate. Iată câteva dintre cele mai comune metode prin care utilizatorii pot face bani pe TikTok:

1. Fondul pentru Creatori de Conținut TikTok


TikTok oferă un Fond pentru Creatori, destinat să plătească direct creatorii de conținut pentru videoclipurile cele mai populare pe care le publică. Pentru a fi eligibil, un creator trebuie să îndeplinească anumite criterii, cum ar fi să aibă un număr minim de urmăritori (de obicei, câteva mii), să aibă minim 18 ani și să posteze conținut original care respectă regulile platformei. Suma câștigată prin acest fond depinde de performanța videoclipurilor și de nivelul de angajament al acestora, majoritatea fac câteva sute de euro lunar.

2. Parteneriate și sponsorizări


Creatorii (influenceri în general) cu un număr mare de urmăritori și un public mare pot atrage companii care doresc să își promoveze produsele sau serviciile. Aceste parteneriate pot varia de la postări sponsorizate și mențiuni în videoclipuri până la campanii de marketing mai ample. Remunerația pentru astfel de colaborări poate varia semnificativ, în funcție de dimensiunea și angajamentul publicului creatorului, precum și de bugetul de marketing al brandului.

3. Cadouri virtuale pe live-uri


În timpul transmisiunilor live, urmăritorii pot trimite creatorilor „cadouri” virtuale, care pot fi apoi convertite în bani reali. Valoarea acestor cadouri depinde de numărul și generozitatea urmăritorilor, majoritatea celor din România așa fac cei mai mulți bani.

4. Vânzarea de produse proprii


Creatorii pot folosi, de asemenea, TikTok pentru a-și promova și vinde propriile produse sau mărfuri. Aceasta poate fi o sursă importantă de venit, mai ales pentru cei care au dezvoltat o marcă personală puternică.

5. Link-uri de afiliere


Prin plasarea de link-uri afiliate în descrierile videoclipurilor sau profilului lor, creatorii pot câștiga comisioane din vânzările generate.

Suma de bani pe care o poate câștiga un creator pe TikTok variază foarte mult. Creatorii mai mici pot face doar câțiva zeci de euro pe lună, în timp ce influencerii de top pot câștiga sume semnificative, uneori chiar milioane de euro  pe an, din combinația metodelor menționate. Succesul pe TikTok și potențialul de câștig depind de capacitatea de a crea conținut atrăgător, original și de a dezvolta o comunitate mare.

Câți bani faci din TikTok în România?

Din live-uri în România majoritatea creatorilor din top 100 fac câteva zeci de mii de lei lunar, spre exemplu:

Robert Ionescu, Dani Mocanu, Feraru sau Daniel Balaș câștigă minim 5000-10.000 euro săptămânal, în săptămânile bune câștigă zeci de mii de euro.

Primi 50 din top 100 câștigă minim 2000 de euro săptămânal.

Din păcate, unii dintre creatorii din top 100 din România se ocupă și de lucruri mai puțin legale, precum spălarea de bani.