Diferența dintre posibil și imposibil constă în determinarea persoanei.

Bucuriile vieții

bucuriile vietii

Emoțiile și sentimentele sunt foarte necesare omului: ele constituie factorul mobilizator al acțiunilor sale. Înțelepciunea oamenilor a intuit bine valoarea emoțiilor și a exprimat-o în formulări ca: "o explozie de bucurie", "beat de fericire", "mort de frică" etc.
Emoțiile, prin acțiunea pe care o exercită asupra proceselor fiziologice, influențează starea de sănătate. "Bucuria..., indiferent dacă este fizică sau morală, dezvoltă și întărește organismul", scria I. P. Pavlov.

Unele dintre emoțiile pozitive ni le cream noi înșine, prin satisfacția datoriei împlinite, prin ceea ce realizăm, prin micile sau marile reușite în viață etc.

Bunele relații cu oamenii, cu colegii, prietenii, rudele, cunoscuții, cu toți cei ce ne sunt mereu sau pentru un timp mai scurt aproape generează un sentiment de mulțumire. Pentru că aceste relații să rămână armonioase, cuvântul trebuie folosit cu multă grijă și delicatețe, știut fiind că "un cuvânt poate omorî un om, după cum îl poate readuce la viață". Mai ales în situații încordate, când ascuțișul răutăților și grosolănia injuriilor stau gata să izbucnească, cuvintele trebuie să netezească asperitățile și să readucă zâmbetul și calmul; Cinstea, simțul dreptății, sinceritatea, atașamentul, politețea sunt trăsături de caracter ce trebuie cultivate, întrucât ele contribuie la instaurarea unei atmosfere plăcute de viață și muncă.

Emoțiile pozitive intense ne pot procura o carte interesantă, o pictura, muzică bună, un peisaj. Trebuie să ieșim în întâmpinarea lor, să le căutăm și să lăsăm să ne desfete ochii, urechile, sufletul. Să ne lărgim preocupările estetice măcar contemplând frumosul, dacă nu creandu-l.

Frumosul și plăcutul trebuie să facă parte din atmosferă, din aspectul casei noastre, al locului nostru de muncă, al străzilor, parcurilor, orașelor noastre. Frumosul nu va rămâne o noțiune abstracta, dacă vom ști să-l căutam, să-l recunoaștem și să ni-l apropiem.

Marele poet și filozof german Goethe, sesizând valoarea emoțională a culorilor, și-a zugravit fiecare perete al casei altfel. El și-a propus să experimenteze în acest fel, pe propriile-i simțuri, dacă o anumită culoare poate declanșa o anumită stare sufletească. Cercetările începute de el și continuate mai tărziu, au dovedit că nu numai tonul culorii ci și gradul de saturație și intensitatea ei au valori emoționale deosebite.

În vârtejul vieții contemporane, trăită la "tensiune înalta", trebuie să ne însușim arta de a găsi acele situații care ne pot oferi stări emoționale plăcute, pozitive, precum și îndemnarea de a le prelungi. Bucuria și emoția pozitiva tonifică organismul, înviorează circulația sanguină, face că respirația să fie mai adâncă, îmbunătățește funcția tuturor organelor și țesuturilor. De aceea e necesar să pășim în întâmpinarea emoțiilor pozitive, a bucuriilor vieții, mai mici sau mai mari, să învățăm să ni le procurăm, pentru ca sănătatea noastră să prospere.