Creează-ți un avantaj; micile diferențe în ceea ce privește propria ta performanță pot face o diferență majoră în ceea ce privește rezultatele pe care le obții.

Reţete pentru uituci

salata

Milioanele de neuroni înghesuiţi la "mansardă" dau semne de oboseală? Încă un mic lapsus? Nu e cazul să te îngrijorezi, remedii există cu duiumul. Nu uita să le pui în practică!

Vitamine

La carte scrie că memoria este funcţia psihică responsabilă cu fixarea, conservarea şi evocarea fenomenelor din mediul înconjurător şi a experienţelor proprii. Dacă stai prost la toate cele trei capitole, nu ai decât să recurgi la soluţiile de cursă lungă, incluse într-o dietă un pic mai specială care, aplicată cu consecvenţă, dă rezultate. Totul e să nu uiţi să te ţii de reţetă! Ai nevoie de un supliment zilnic de vitamine şi minerale, după cum urmează.

Vitamina B1

Lipsa ei din organism se manifestă prin stări de oboseală şi tulburări de memorie. Necesarul zilnic este de 1-2 mg şi îl poţi asigura fără probleme din iaurt, lapte praf, germeni de grâu sau secară, pâine din secară, mazăre verde, fasole verde, ardei gras, varză, piersici, prune uscate, portocale, carne de vită şi gălbenuş de ou.

Vitamina B2

Scăderea cantităţii de B2 din organism sub limitele permise se lasă cu oboseală psihică şi cu faimoasele lapsusuri. Partea bună e că necesarul zilnic este de numai 3 miimi de miligram şi se poate asigura lejer din drojdie, germeni de grâu, pește oceanic, ouă, lapte, ficat.

Vitaminele A, E, C şi F sunt şi ele de folos în combinaţie cu cele de mai sus.

Minerale

O cantitate zilnică de 250-350 mg poate fi uşor asigurată prin consumul de grâu, orz, curmale, spanac, cartofi, vinete, polen şi ciocolată.

Manganul este indispensabil pentru sistemul nervos al omului; presupune o alimentaţie bogată în varză, ţelină, păstârnac, pătrunjel, praz, mere, pere, castane comestibile, măsline şi lămâi.

Fosforul este unul dintre factorii importanţi pentru energia nervoasă şi intelectuală, necesarul zilnic fiind de 800 mg şi implicând consumul de germeni de grâu, ţelină, usturoi, morcov, nuci, struguri şi polen.

Siliciul este recunoscut că antisclerotic şi indicat în cazul scăderii performanţelor intelectuale; este eficient în cantităţi de 20-30 mg pe zi, cantitate foarte simplu de îngurgitat numai din pielița fructelor, polen şi tărâțe de grâu. Nici nu e nevoie să simţi că eşti "la tratament" dacă îţi îmbogăţeşti salatele cu ţelină, pătrunjel, spanac, mazăre verde, morcovi şi cartofi (conţin majoritatea vitaminelor şi mineralelor enumerate mai sus), iar deşerturile cu arahide, banane, caise, castane comestibile, curmale, struguri, stafide, toate superindicate ca supliment stimulativ pentru metabolismul neuronal, alături de mere, portocale, lămâi, prune şi pere.

Reţete naturale pentru lapsusuri şi memorie deficitară

Bitter suedez: două linguri pe zi.
Tinctura de arnică: 25-30 de picături, dimineaţa şi seara, amestecate cu ceai (constituie un stimulent energic al sistemului nervos).

Ceai de măceşe: o linguriţă de fructe mărunţite la o ceaşcă de apă; se dă în clocot un minut. Bea trei căni pe zi.

Tinctura de rădăcină de leurda: 10-12 picături, de trei ori pe zi.

Tinctura de păducel: 15-20 de picături, de trei ori pe zi, în ceai sau suc de fructe.

Pulbere de vanilie şi ginseng: în cantităţi mari. Atenţie! Sunt şi afrodisiace.

Lecitina: remediu de rezistenţă pentru impulsionat memoria. Gălbenuşul de ou conţine cantităţi impresionante de lecitina. Din punct de vedere al conţinutului de lecitina, corespondentul vegetal al gălbenuşului de ou este soia. În plus, aceasta are şi vitaminele din grupul B, vitamina A, F şi magneziu şi fosfor.
Terapii şi false terapii

Terapia colorată

În cazul în care nu ai timp să faci piaţă, deci nu ai cum să te tratezi de lacune în memorie, stimulea- za-ţi memoria şi atenţia prin obiecte portocalii şi galbene plasate strategic pe birou (sau în orice alt loc în care îţi desfăşori activitatea intelectuală).

Terapia parfumată

Nu lăsa lampa de aromoterapie să moară de plictiseală şi să se umple de praf, mai ales că îi poţi da puteri miraculoase cu două-trei picături din ulei de rozmarin, scorţişoară, cuişoare, busuioc sau eucalipt.

Terapia prin masaj

Reţine una dintre cele trei reţete:

a. 3 picături de ulei de cimbru + 2 picături de ulei de măghiran + 3 picături de ulei de rozmarin + 15 ml de ulei purtător;

b. 2 picături de ulei de pin + 2 picături de ulei de tei + 3 picături de ulei de lămâiţa + 15 ml de ulei purtător;

c. 2 picături de ulei de piper negru + 2 picături de ulei de rozmarin + 2 picături de ulei de scorţişoară + 15 ml de ulei purtător.

False terapii

Cafeaua - Două căni de cafea pe zi intră în categoria terapie pentru memorie, în special pentru memoria de fixare şi evocare, deoarece creşte capacitatea de concentrare. Orice cantitate în plus nu face decât să obosească şi să scadă randamentul intelectual.

Ceaiul concentrat - Este un înlocuitor redutabil al cafelei, dacă este consumat în cantităţi suficient de mari.

Ceaiul mate - Varianta sud-americană de ceai, cu un conţinut ridicat de cofeină (2-4%). Băuturile cu extract din nuci de Cola şi frunze de Coca Conţin cofeină 2-3% şi ceva cocaină, puternic excitantă şi furnizoare a iluziei de vigoare psihică şi fizică. Din păcate aceste efecte nu sunt de durată.

Dicţionarul uitucilor

Hipomnezie = e atunci când îţi scade capacitatea de a memora diverse chestii.

Amnezie = e atunci când memoria dispare total sau parţial. O amnezie reală, aşa cum o ştim din telenovele, este greu de întâlnit. Practic ceea ce numim amnezie este o hipomnezie puternică.

Legea represiunii memoriei (numită şi Legea lui Ribaut) = se pare că primele noţiuni pe care le dăm uitării fără voia noastră sunt noţiunile cele mai complexe (de exemplu limbile străine se uită mai uşor în comparaţie cu limba maternă).

Legea disoluţiei memoriei (Legea lui Delay) = sunt sortite uitării în primul rând amintirile mai recente (de exemplu, nu poţi să-ţi aminteşti dacă ai scos fierul de călcat din priză acum cinci minute), cele din copilărie fiind cele mai trainice.

Hipermnezie = exacerbarea funcţiilor mnezice. Atenţia şi capacitatea de memorare pot fi în mod natural mai mari la unele persoane.

Anecforie = tulburarea de memorie care te face să nu poţi răspunde la o întrebare (atunci când eşti convins că ştii răspunsul). Cunoscută şi sub numele de lapsus.