Nebunia: să faci același lucru în mod repetat și să aștepți rezultate diferite.

Ce-ţi doresc eu ţie, naşpa astenie

astenie

Ţi-e un fel de somn şi ai un chef... de n-ai unde să te piteşti şi să stai liniştită măcar o săptămână! În care să nu auzi telefonul, să nu fii nevoită să "mişti" vreun neuron şi să nu te bâzâie nimeni la cap cu termenul de predare a vreunui referat. Să nu mai spun că lipsa de chef se "întâmplă" şi în dormitor şi asta a început să se suporte din ce în ce mai greu!

"Cineva" trebuie să te scoată din mood-ul ăsta plângăcios şi de-a dreptul... gri! Soluţii sunt o mulţime, hai să vedem ce alegi! Una dulce, stil deşert şi-un chat mic cu amicele sau o lecţie nouă de Kama Sutra cu amicul?

Ieşi la o "interzisă"!

Te bătea un gând de regim de primăvară, pentru cele trei kilograme de "sărbători" care se văd din ce în ce mai... patru! Cum toţi specialiştii spun că depresia e cauza tuturor "nenorocirilor", inclusiv a poftei de dulciuri, pune mâna şi combate-o! Ieşi la o prăjitură cu prietenele. Rezervă o masă la o cafenea-bistro şi, fără prejudecăţi, alege din meniu cel mai cu frişcă papanaş!

Trece pofta de dulce, creşte nivelul serotoninei (hormon care dă senzaţia de plăcere şi fericire) şi, în plus, mai tragi şi o bârfă constructivă! Priveliştea tonică a prietenelor care se îndoapă te va face să te reconsideri: ai pus pe burtica mai puţin decât ele, iar la capitolul "tocat" mărunţel, deja ţi-ai intrat în mână şi te gândeşti că viaţa e frumoasă... Cerul e senin. Ce altă dovadă de optimism trezit la realitate mai vroiai?

Party!

Dacă nu apar ocazii de dans şi agăţat, inventează-le! Înscrie-te la un curs de salsa (bună ocazie de exersat mişcările din bazin, umeri... gene şi sprâncene!). Sau de dansuri de societate, poate ajungi la o nuntă simandicoasă şi tragi un tango cu un individ parfumat şi la costum de firmă! Nu ezită să te prezinţi la chefuri în discotecă, fie şi la o aniversare într-un club - şi acolo se lasa cu dans printre sau pe mese! Sau "programează" odată o ieşire cu gaşca în disco, n-o fi atât de greu, mai ales că şi lor le e greu să iasă din iarnă. Serveşte-le argumentul cu terapia veselă de grup, apoi cel cu "la două beri, una gratis!", şi-ai să vezi că se pornesc! O să vă distraţi de minune!

Schimbă-ţi... părul!

Ei, doar culoarea! Şi cărarea! Dă-i telefon stilistei tale preferate şi întreab-o ce se mai poartă în materie de nuanţe. Programează-te şi, când intri în salonul de coafură, lasă orice prejudecată deoparte. Schimbă culoarea părului său nuanţează-l cu câteva şuviţe îndrăzneţe şi acceptă o tunsoare foarte la modă.
Look-ul de iarnă trebuie "scuturat" cât mai repede dacă vrei să te "optimizezi" şi să guşti nebunia de primăvară! Ca să fie tacâmul complet, ai răbdare şi pentru o şedinţă de tratament cu produse profesionale, chiar dacă o să-ţi facă o mică gaură în buget. E doar un răsfăţ foarte util pentru părul tău degradat de frig şi contrastele de temperatură, răsfăţ pentru care n-ai avut timp sau chef cam din... decembrie!

Redecorează!

Camera ta ţi-a devenit nesuferită şi parcă nimic nu-ţi mai place când intri în ea! Alege altă draperie sau schimbă vasele pentru flori. Şi dacă tocmai te-ai despărţit de iubiţel (n-are rost să mai boceşti pe la colţuri, poate e mai bine!) şi n-ai cu cine să stai la taclale la miezul nopţii... cumpără un vas cu peşti.
Avantajul unei "conversaţii" în care nu te contrazice nimeni e mai mare decât nesuferită operaţiune de schimbare periodică a apei din vas. Plus că nu mănâncă mult, nu-ţi invadează spaţiul şi nu te critica niciodată dacă stai mai mult de o jumătate de oră în faţa oglinzii! Să ai grijă de ei va fi o dovadă de responsabilitate care, pentru câteva săptămâni, îţi va da un sentiment înălţător! Ce va fi mai la vară... mai vedem!

Fii... galbenă!

Dacă mai ai "rezerve" pe card sau prin buzunarele ascunse, treci rapid la o şedinţă de shopping. Intră în magazinele cu ieftiniri şi alege-ţi una-două bluze în nuanţe vesele, preferabil galbene, roşii sau portocalii.
Sunt culori care "trezesc" optimismul, stimulează bună-dispoziţie şi... atrag atenţia! Dacă nu mai ai fonduri, răscoleşte şifonierul, cauta cele mai funny hanţe şi asortează-le cu nuanţe tari de machiaj, începând chiar cu o mascară albastră sau cu un ruj portocaliu strălucitor.
Nu ezită, de negru, maro, gri sau verde închis ne-am săturat mai toţi! Fii tu prima care sparge monotonia! Şi nu uita că o pereche de şosete galbene sau verzi cu picăţele dau foarte bine la o ţinută aproape serioasă. Pot fi şi cu... ursuleţi!

Luminează-te!

Aprinde, dom'le, lumina! Trage jaluzelele şi profită de cele mai timide raze de soare! Pe lângă "trezirea" vitaminei D din piele (soarele catalizează formarea ei în straturile pielii), se produc şi cantităţi crescute de hormoni care te fac să vezi lumea... cu alţi ochi. Pentru că, de la nivelul retinei "iluminate", pleacă impulsuri la hipofiza, unde se modifica secreţia de melatonină, un hormon răspunzător cu ritmul zi-noapte.
Şi uite-aşa ajungi să înţelegi mai repede că s-a mărit ziua şi că viaţa e şi mai frumoasă, cerul e mult mai senin…, iar ţie îţi vine din ce în ce mai des cheful de muncă! Iar perioadele de lene psihică neproductiva se împuţinează şi "crizele" de blegeala dispar încetul cu încetul.
Poţi să începi să te gândeşti la ieşiri în mijlocul naturii, cu sau fără bicicletă şi te sfătuiesc să planifici primele prospecţiuni scurte de mai-iunie spre plajele litoralului pentru o cât mai plăcută vacanţă de vară.

Recapitulează-te!

Ştii deja destule cu privire la tehnicile sexuale preferate de iubiţelul tău (şi de tine!), dar ceva parcă a "înţepenit". Iarna e de vină! Şi, aş putea zice, niciodată nu e prea târziu să mai înveţi sau să experimentezi ceva nou!
O lectură în doi din faimoasă şi greşit considerată vechitura Kamasutra ar putea fi un nou început. Fie şi pentru distracţia de care veţi avea parte cu limbajul destul de dulce şi "prăfuit"! Sau cu indicaţiile care stârnesc râsul de genul practicării unei muşcături care să-i... tina erecţia în stand-by!
Neapărat alegeţi în librărie o variantă cu poze, altfel o să fie cam greu de închipuit poziţia "lotus alb cu petale strânse în lumina lunii"! Şi dacă tot vreţi să schimbaţi "partitura", nu uita să treci şi la alte arome de baie şi parfumat camera: rozmarinul, vanilia şi melissa sunt foarte bune pentru încălzit atmosfera plictisită şi "răcoroasă" din dormitor!


Cura de vitamine!

Dacă eşti depresivă din pricina kilogramelor în plus, ia o hotărâre măreaţă şi bagă două mese pe zi formate doar din fructe. Ronţăie trei mere odată sau curata trei kiwi, feliaza-le pe o farfurioară şi mănâncă-le una câte una.
Portocalele şi grepfrut-ul au avantajul caloriilor puţine, iar două banane pe săptămână nu trag atât de mult la cântar! Evită compoturile pentru că majoritatea conţin zahăr şi nu folosi îngheţată sau frişcă la salată de fructe.
Aceste două "articole" decorative nu fac decât să adauge calorii pe şolduri sau în alte locuri vizibile! Dacă n-ai chef de ronţăit, merg şi vitaminele. Dar majoritatea sunt de origine artificială (sinteza farmaceutică) şi de multe ori n-au eficienta celor luate direct de la tarabă din piaţă!

Mergi pe jos!!

Coboară din autobuz cu o staţie mai devreme şi du-te la piaţa după fructe pe picioarele proprii! Ieşi în week-end la o plimbare prelungită, fie şi numai ca să-ţi cumperi ziarul preferat. Sau convoacă o prietenă la o "prospectare" de magazine, aşa, de amorul artei, pe un traseu cât mai lung, de preferat într-o zi însorită.
Mersul ceva mai alert, pe jos, va începe să te antreneze progresiv şi punând circulaţia şi articulaţiile în mişcare te va face să te simţi în formă şi chiar capabilă să iei decizia de a te înscrie la o sală pentru două-trei ore de aerobica pe săptămână. În plus, cu ocazia curei de mers pe jos, ai să observi cum începi să dai jos discret unul-doua kilograme de şunculiţe de iarnă!

Explorează!

Nu mai vegeta! Cele trei ieşiri la patinaj de asta iarna n-au făcut decât să "agite" apele de suprafaţă (vezi calorii care se vroiau pierdute şi agaţamente mici, dar inocente). Adu-ţi aminte de traseele lejere şi, dacă nu mai există pericolul gheţii şi zăpezii, pune la cale cu gaşca o mică excursie de o zi, undeva la munte.
Echipaţi-vă că la carte, alegeţi o "tură" de maxim o oră şi jumătate, pentru intrarea în formă şi, dacă se poate, aranjaţi un grătar vesel în mijlocul naturii sau pe o terasă de cabana.
Câteva ore în soarele de munte - precum gândăceii - şi o friptură delicioasă pe cărbuni vor fi leacul tuturor morocănoşilor din grup!