Dacă tu crezi în tine, ai dedicare, mândrie și nu renunți niciodată, vei fi un învingător. Prețul victoriei este scump, dar la fel sunt și recompensele.

Protecţia solară

protectia solara

Fără îndoială, cel mai important aspect în orice regim de tratament al pielii este protecţia solară. Este important să ne protejăm prin toate mijloacele posibile de cancerul de piele, atât de răspândit în ultima vreme.

Din păcate, unele informaţii incorect difuzate au influenţat foarte mulţi pacienţi, aceştia ajungând să creadă că aceste produse de protecţie sunt de fapt dăunătoare. Este important ca toţi dermatologii să le vorbească pacienţilor despre importanţa factorului de protecţie solară şi să demitizeze zvonurile lansate fără fundament.

De asemenea profesionistul poate identifica cel mai bun produs de pe piaţă pentru tipul de piele al pacientului, reuşind astfel să dezvolte o înţelegere mai profundă a necesităţii folosirii acestor produse.
 

RADIAŢIILE ULTRAVIOLETE (UV)

Pentru a înţelege cremele cu factor de protecţie, trebuie să înţelegem întâi lumina ultravioletă pe care trebuie să o blocheze aceste creme. Lumina UV este energie electromagnetică, ce variază de la 200 la 400 de nanometri (nm). Trebuie de asemenea să înţelegem că nu trebuie să ne aflăm neapărat afară pentru a ne expune la această radiaţie.

Omul este în permanent contact cu radiaţiile UV, deoarece sunt emise de multiple surse, incluzând aici soarele, solarele, luminile negre, lămpile germicide, luminile halogene, fosforescente şi incandescente.
Expunerea la radiaţiile UV, practic imposibil de evitat, face ca aplicarea zilnică de cremă să fie esenţială pentru o piele sănătoasă.

Razele UV au fost oficial incluse în lista cancerigenelor cunoscute şi pe măsură ce se fac noi descoperiri legate de expunerea îndelungată la aceşti factori de risc, grupuri precum Indoor Tanning Association sunt trase la răspundere pentru acţiunile lor. În 2010, această asociaţie a fost trasă la răspundere pentru mesajele legate de faptul că bronzul aduce cu sine numeroase beneficii pentru sănătate.

Razele UV sunt împărţite în trei tipuri: UVA, UVB şi UVC. Radiaţiile UVC variază între 200 – 280 nm. Din fericire radiaţiile UVC sunt absorbite aproape în totalitate de stratul de ozon, expunerea fiind minimă. Cu toate că lămpile germicide şi diferitele feluri de cabine de bronzare utilizează razele UVC, protecţia împotriva acestui gen de raze nu este considerată necesară.

Razele UVB lucrează între 280 – 320 nm şi sunt responsabile pentru efectele negative exercitate de către soare asupra pielii. Efectele cele mai vizibile datorate  expunerii la soare sunt arsurile și inflamațiile, ceea ce se întâmplă cu pielea trebuie să ne îngrijoreze. Radiaţiile UVB sunt responsabile și pentru  majoritatea modificărilor din celulele epiderme, incluzând aici și valorile crescute ale radicalilor liberi nocivi. UVB produce scăderea nivelului de antioxidanţi naturali, făcând pielea vulnerabilă la mutaţii ale ADN-ului. Mutaţia ADN-ului provocată de razele UV este principala cauză a cancerului de piele. Razele UVB trebuie ținute minte că fiind razele responsabile de arderea pielii.

Radiaţiile UVA variază între 320 – 400 nm şi reprezintă majoritatea razelor ce ating suprafaţa Pământului.

Aceste raze sunt cele cauzatoare de îmbătrânire prematură a pielii. Penetrarea adâncă în dermă a UVA conduce la degradarea componentelor structurale precum colagenul şi elastina. Radiaţia UVA este atât de puternică, încât trece prin sticlă şi haine, puterea sa rămânând constantă pe parcursul zilei. De aceea este important să folosim cremă cu factor de protecţie, chiar şi când ne aflăm în interiorul casei sau al biroului. Asemenea razelor UVB, şi cele UVA cresc oxidarea celulară şi scad mecanismul de autoapărare al organismului. Cu toate că UVA nu sunt considerate atât de periculoase precum UVB, ele sunt responsabile de aproximativ 20% dintre cazurile de cancer de piele cauzat de expunerea la soare.
 

PROTECŢIA UV

Există sute de produse de protecţie solară pe piaţă iar nivelul lor de utilitate variază când vine vorba de abilitatea de protecţie UVA şi UVB. Doctorul dermatolog este cel în măsură să decidă care produs protejează cel mai bine sănătatea pielii pacientului său.

Agenţii de protecţie sunt clasificaţi drept fizici sau chimici. O loţiune fizică este un produs anorganic ce protejează suprafaţa pielii, reflectând sau împrăştiind radiaţiile UV, înainte de a provoca leziuni celulare. În trecut, cu toate că protecţia solară fizică era eficientă, era adesea asociată cu o consistenţă mai deasă şi rămăşiţele unui strat alb pe piele. Formula corectă, constând printre altele şi în particule mai mici, poate îndepărta aceste neplăceri, prin crearea unei loţiuni mai uşoare, mai plăcute pentru piele.

În schimb, o cremă cu protecţie chimică este o substanţă organică ce penetrează corneocita şi absoarbe razele UV, înainte ca acestea să afecteze pielea. Mulţi oameni evită loţiunile chimice, fiind îngrijoraţi de reacţii. În realitate, reacţiile apar în mod normal datorită bazei unui produs, nu datorită ingredientelor active.

Drept urmare, chiar şi pacienţii cu piele foarte sensibilă îşi pot găsi o loţiune eficientă.
Numeroase substanţe sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a respinge sau a absorbi radiaţiile UV.
Fiecare dintre acestea are capacitatea de a contracara unde specifice iar o mixtură din aceste substanţe reprezintă protecţia ideală.
 

DEFINIREA TERMENILOR

Multe dintre cuvintele folosite pentru a descrie produsele cu factor de protecţie solară pot fi derutante atât pentru pacient cât şi pentru doctor. Înţelegerea acestor termeni va ajuta dermatologii să aleagă şi să recomande cele mai bune produse de protecţie.

Termenul de „SPF" este abrevierea pentru Sun Protection Factor, adică Factor de Protecţie Solară. Indică doar abilitatea produsului de a bloca razele soarelui sau UVB. Consumatorii nu înţeleg în general ce este SPF şi cred adesea că eficacitatea unui produs este determinată în totalitate de numărul factorului de protecţie.

Este important ca pacienţii să fie educaţi şi să cunoască faptul că nivelul de protecţie nu este direct proporţional cu SPF-ul. De fapt, un SPF de 15 asigură o protecţie de 93% de UVB, un SPF 30 protejează de 97% dintre UVB şi un SPF de 60 protejează de 98% din radiaţii.

Mulţi dermatologi cred că un SPF mai mare de 30 nu are valoare. De multe ori, produsele cu un SPF foarte mare sunt mai groase şi mai grele şi, pentru că nu oferă decât foarte puţină protecţie în plus, sunt în general de prisos. În schimb, oamenii cred în mod eronat că reaplicarea nu este justificată când folosesc produse cu SPF mare.

În realitate, aproape toate produsele de protecţie solară îşi diminuează efectul şi trebuie reaplicate o dată la două ore. Indicat ar fi ca oamenii să folosească mai degrabă un SPF de 15 zilnic, decât un SPF de 70 doar când sunt afară.

Termenul de „broad-spectrum" indică abilitatea produsului de a proteja împotriva radiaţilor UVA şi UVB. Sigurul mod în care puteţi să vă asiguraţi că o loţiune absoarbe razele UVA este să citiţi eticheta cu ingrediente de pe spatele sticlei. Măcar unul dintre următoarele trebuie să se afle în componenţa produsului pentru a obţine un „broad-spectrum", o protecţie UVA/UVB: avobenzone, ecamsule titanium dioxide sau zinc oxide.

Cei care susţin ca inventează produse waterproof, sunt iresponsabili, aceste afirmaţii fiind false. Nu există astfel de produse, consumatorul fiind indus în eroare. Produsele pot fi rezistente la apă sau la transpiraţie, dar doar pentru o perioadă scurtă de timp. Un produs rezistent la apă rămâne activ pentru aproape 40 de minute iar un produs foarte rezistent durează până la 80 de minute. Oricum ar fi produsul, el trebuie reaplicat după înot, transpiraţie sau activităţi intense.
 

CONCEPŢII GREŞITE

Cu toate că Internetul poate fi o sursă excelentă de informare, aici se pot găsi şi o sumedenie de informaţii eronate. Recent, un website a afirmat în mod pripit şi eronat că multe dintre produsele cu factor de protecţie solară existente pe piaţă nu asigură protecţie adecvată. Astfel de rapoarte creează confuzie şi descurajează pacienţii să mai utilizeze produsele cu SPF. Aceste afirmaţii au fost discreditate de către dermatologi de pretutindeni, precum şi de Fundaţia Cancer de Piele.

De asemenea, afirmaţiile legate de faptul că expunerea la soare ne asigură vitamina D creează confuzie printre consumatori. Cu toate că este ştiut faptul că vitamina D este esenţială pentru o bună funcţionare a organismului, studiile relevă faptul că soarele nu numai că este o sursă periculoasă de vitamina D, este de asemenea nesigur. Doza de vitamina D recomandată unui adult este de 1000 - 2000 IU pe zi. Cantitatea adecvată ar trebui obţinută prin consumul de lapte şi peşte, suplimente de vitamine şi expunerea la soare strict în timpul activităţilor zilnice normale, protejaţi de o cremă cu SPF.

Un studiu condus de University of Califormia Riverside, a generat publicarea mai multor articole în presă, incorecte şi derutante, care susţineau faptul că loţiunile de protecţie însele cauzează cancer. Dacă studiul este valid, rezultatele au fost scoase total din context.

Cercetările au arătat faptul că în momentul în care ne expunem la raze UV perioade lungi de timp, ingredientele loţiunilor de protecţie se pot altera şi pot stimula oxidare celulară sau daune ale radicalilor liberi. Dacă acest fapt sună îngrijorător, trebuie să ştiţi că aceste efecte pot fi complet evitate prin reaplicare corectă.

În mod normal, o cremă cu protecţie ar trebui reaplicată o dată la două ore, indiferent de SPF, ingredientele active sau rezistenţa la apă. De asemenea, folosirea unei creme de protecţie îmbogăţită cu antioxidanţi, elimină aceste îngrijorări. Căutaţi ingrediente precum cofeină, silymarin, L-ascorbic acid, tocopherol (vitamina E), resveratrol şi glutathion, pentru o protejare completă împotriva radiaţiilor.