Efortul continuu, nu forța sau inteligența, este cheia către eliberarea potențialului tău.

12 Pași pentru o viață mai ecologică

viata ecologica

Dacă toată lumea ar adopta un stil de viață ecologic, nu am avea probleme precum încălzirea globală sau poluarea. Toată lumea și-ar aduce aportul pentru a conserva mediul înconjurător. Mulți oameni poluează mediul înconjurător fără să realizeze că nu avem altă planetă.

Adoptarea unui stil de viață ceva mai ecologic îi influențează și pe cei din jurul nostru să se gândească la mediu.

1. Când iți cumperi electro­nice și electrocasnice încear­că să le alegi pe cele cu consum re­dus de curent electric și de apă. Chiar dacă pe moment este o in­ves­titie mai mare, acestea fiind mai scum­pe, în timp, prin economia de apă și curent, investiția se amorti­zea­ză. Vei fi mai liniştită știind că ajuți, măcar puțin, mediul înconjurător.

2. În loc să dai drumul la apă și să aștepți să se ră­cească pentru a o putea bea, pune-o într-o sticlă și bag-o în frigider. La fel poți să faci și cu alimentele pe care vrei să le decongelezi. Pune-le cu o seară înainte în frigider în loc să le lași în apă.

3. Folosește mai puțină apă caldă sau fier­binte. Se consumă mult mai multă energie pentru ca apa să fie încălzită, iar cu cât temperatura este mai mare, cu atât consumul de curent este mai mare.

Atunci când speli rufele în mașina de spălat alege un program care utilizează apa rece sau, daca trebuie totuși ca acestea să fie spălate cu apă mai calda, alege să le speli la 30 - 40°C. De altfel, pe majoritatea etichetelor de haine se recomandă această temperatură pentru a fi spă­late. Se va economisi multă energie și hainele tale vor avea o viață mai lunga.

4. Fă o investiție în apar­tamentul tău și, pentru confort, dar și pentru o economie substan­ţială, izolandu-ți pereții și pu­nân­du-ți geamuri termopan. Foarte multă căldură se pierde pe la îmbi­nările de la tâmplăria feres­trelor. Un geam termopan cu o tâmplărie de plastic sau de alumi­niu de calitate oferă o mai bună izola­ție termică, dar și fonică.

O să ob­servi că, în timpul iernii, o să fie mult mai cald, iar în acest fel poți să reduci termostatul cu câteva grade și, iată economia! Iar daca vei izola și pereții, efectul o să fie mult imbu­nă­taţit. Pereții se izolea­ză pe exte­rior cu plăci de polistiren care va fi ten­cuit, iar pe interior cu vată mine­rală.

5. Închide apa­ratele electronice atunci când nu le folo­sesti. Nu lăsa televizorul aprins dacă nu urmărești emisiunea, doar așa ca să auzi pe cineva vorbind. Eco­nomiseşti curent și protejezi aparatul.

Același lucru fă-l și cu becurile din camere. Nu lăsa luminile aprinse în încă­perile în care nu e nimeni, stinge-le când ieși din came­ră chiar dacă e pentru câteva minute. Nu lăsa aprinse mai multe surse de lumină într-o cameră sau cumpără becuri economice.

6. Reciclează apa. Folosește- pentru florile și plantele pe care le ai în casă sau gradină apă reciclată. Apa în care am fiert oua o putem lăsa la răcit și apoi folosi. La fel și apa în care am spă­lat legumele sau fructele. Sau apa de ploaie, pe care putem s-o colectăm și s-o folosim.

7. Când ești la cumpa­râturi încearcă să ții cont de niște lucruri care pot duce la o economie de energie și de mate­riale. Cumpără doar lucrurile de care ai nevoie. Cumpără produse cât mai puțin ambalate - mai puține am­ba­laje înseamnă mai puțină ener­gie consumată și mai puține materiale de aruncat la gunoi.

Alege, pe cât posibil, produsele autoh­tone. În acest fel susții dezvoltarea economiei interne, însă participi și la redu­cerea costurilor sociale, econo­mice și ecologice de transport.

8. Folosește mașina de spălat vase numai atunci când este plină. Nu face risipă de apă, ener­gie electrică și detergent pentru două farfurii, ci așteaptă să se umple pentru că ace­easi cantitate de apă, energie electrică și de­tergent va fi folosită și pentru o încărcătură mai mi­că dar și pentru cea maxi­mă.

Sau, dacă mașina are și o variantă econo­mică, folosește-o măcar pe aceasta, cu toate că o jumătate de încarca­tură nu inseam­nă o inju­mă­taţire de con­­suma­bile. Nu folosi programul de pre­spa­lare. Pre­spălarea nu îm­bună­tăţeşte rezultatul final.

9. Încearcă să mergi mai des pe jos și să nu folosești tot timpul mașina mai ales când nu te graăbeşti sau nu e prea depar­te locul unde vrei să ajungi. Iar dacă trebuie să folosești un mijloc de transport, optea­ză, din când în când, pentru mij­loa­cele de transport în comun.

10. Închide robinetul cât timp ce te speli pe dinți. Deschide-l atunci când vrei să-ți umezești periuța, să-ți clătești gura sau să-ți cureți periu­ța de dinți. În timpul periajului, însă, închide-l. În afară economiei de bani pe care o vei simți în propriul buzunar, vei face și o economie de apă.

11. Când conduci, ține cont de niște lu­cruri: evită orele de vârf în tra­fic; încearcă să conduci în limita de viteză impusă (o viteza mare scade eficiența combusti­bilului); oprește motorul mașinii atunci când ai mai mult de zece se­cunde de așteptat, economisești carburant și poluezi mai puțin; contro­lează-ți periodic mașina și verifică presiunea din pneuri o dată pe luna; folosește cât mai puțin posibil aerul condiționat. Toate acestea duc la un consum de carburant mai mic.

12. Înlocuiește becurile normale cu unele econo­mi­ce. Acestea folosesc cu 60% mai puțină energie decât un bec normal, iar durata lor de viață poate fi cu până de zece ori mai mare. În afara fap­tului că o să simți o consistentă diferență la plata facturii de curent, economia de energie electrică duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care rezultă din activitatea termocentralelor.