O digestie dificilă poate fi efectul unei probleme a sistemului digestiv şi poate fi combătută eficient prin schimbarea modului de viaţă şi a obiceiurilor alimentare. Pentru a avea o digestie sănătoasă trebuie să respecţi câteva reguli.
1. Mestecă bine: mestecatul semnalizează corpului tău să înceapă procesul de digestie, alertând stomacul şi pancreasul. Dacă nu mesteci suficient de mult mâncarea, fragmentele de alimente pe care le înghiţi sunt mai mari decât ar trebui şi enzimele digestive nu pot acţiona decât pe porţiuni mici. Asta înseamnă nu numai că nu vei beneficia de toţi nutrienţii din mâncare, ci şi că vei solicita colonul. Dacă nu mesteci bine, digestia va fi incompletă. Pentru o digestie mai bună mănâncă înainte de masă fructe proaspete – mai ales ananas proaspăt – sau salate.
2. Identifică şi elimină alimentele care îţi provoacă alergii: în cazul unei alergii la mâncare, sistemul imunitar produce o inflamare a pereţilor tubului digestiv, întrerupând procesul de absorbţie şi deteriorând peretele tractului. Cele mai frecvente alergii se declanşează de la proteinele din lapte, de la soia, de la unele fructe de mare sau de la arahide.
3. Protejază-ţi stomacul şi intestinul subţire: acestea sunt protejate împotriva acizilor gastrici de un strat de mucoasă. Alcoolul, medicamentele anti-inflamatoare, bacteriile patogenice pot reduce acest strat de mucoasa, ceea ce cauzează leziuni la nivelul pereţilor stomacului şi intestinului subţire. Asigură-te că alimentaţia ta conţine ouă şi soia (bogate în lecitină), conopida, lăptuci, ceai verde, condimente precum scorţişoara, legume şi citrice.
4. Susţine dezvoltarea bacteriilor probiotice: o cantitate optimă de bacterii probiotice aflată în colon îţi protejează sănătatea, prevenind dezvoltarea bacteriilor patogene şi a altor microorgamisme dăunătoare. Bacteriile probiotice fermentează fibrele pe care corpul tău nu a putut să le digere. Printre alimentele care îţi furnizează aceste bacterii se numare unele iaurturi, kefirul, produse care au fost fermentate cu lactobacillus sau care conţin bifidobacteria – fibră de soia, fibră de orez.
5. Asigură-te că ai un tranzit intestinal sănătos: acesta este asigurat parţial datorită bacteriilor probiotice care frementeaza fibrele în colon. Fibrele, în general, sunt responsabile de tranzitul şi eliminarea alimentelor ingerate, deci ai grja ca din dieta ta să nu lipseacă alimentele bogate în fibră. În plus, fibrele din secară, grâu şi in preiau toxinele din mediu, diminuând astfel absorbţia lor în corpul tău.
6. Învaţă să tratezi stresul: stresul are efecte negative şi asupra digestiei tale. Datorită stresului peretele intestinal se subţiază şi absorbţia nutrienţilor devine mai puţin eficientă. Foloseşte în dieta ta alimente cu efect calmant, cum este ceaiul de muşeţel. Evită alcoolul, cafeină şi carbohidraţii rafinaţi – în special zahărul. Mănâncă regulat, în linişte, optează pentru porţii mici.
7. Mănâncă doar dacă ţi-e foame şi îţi place mâncarea: numai în acest fel sucurile gastrice acţionează corect.
8. Încearcă să nu bei lichide în timpul mesei sau imediat după masă: consumarea lichidelor în timpul mesei îţi diluează sucurile gastrice şi, în consecinţă, îţi întârzie digestia. Evită băuturile gazoase.
9. Nu te culca după masă: deşi găseşti că siesta este o invenţie minunată, dacă ai probleme cu digestia, te vei trezi cu dureri de cap şi o stare generală de rău.
10. Nu face exerciţii fizice: evita să faci sport înainte sau după ce ai luat masa.