Mintea este limita. Dacă mintea poate vedea faptul că tu poți face ceva, poți să faci asta, atâta timp cât crezi 100%.

Yoga și beneficiile sale

yoga

Cuvîntul yoga înseamnă “uniune” în sanscrită, limba Indiei antice unde yoga a apărut, în urmă cu 5000 de ani. Ne putem gîndi la uniunea dintre minte, corp și spirit. Ceea ce noi numim “yoga” poate fi descris mai precis prin cuvîntul sanscrit “asana”, care se referă la practicarea anumit poziții ale corpului.

Asana este doar unul dintre cele opt “brațe” ale yoga, dintre care majoritatea se rereră mai degrabă la bunăstarea mintală și spirituală decît la activitatea fizică. Cu toate acestea, în occident cuvintele yoga și asana sunt adesea folosite alternativ.

Poziții yoga

Mulți oameni cred că yoga se referă mai ales la poziții ciudate ale corpului. Dar, deși adoptarea anumitor poziții corporale are legătură cu practicile yoga, yoga se referă mai ales la atingerea unui echilibru în organism dezvoltînd atît puterea cît și flexibilitatea. Acest scop este atins prin utilizarea anumitor atitudini posturale sau poziții, fiecare dintre acestea avînd beneficii fizice specifice. Atitudinile posturale yoga se pot succeda cu repeziciune, creînd căldură în corp prin mișcare (yoga tip vinyasa) sau cu încetinitorul pentru a crește rezistența organismului.
Pozițiile yoga sunt aceleași, dar modul în care sunt abordate variază în funcție de tradiția în care profesorul a fost instruit.

Pracaticarea yoga

În cursul lecțiilor, profesorii de yoga vor vorbi adesea despre “practica ta”, ceea ce înseamnă experiența dvs. individuală cu tehnicile yoga care se dezvoltă în timp. Ceea ce este uimitor la yoga este faptul că această practică se află în continuă evoluție și schimbare, încît nu devine niciodată plictisitoare. Cu toate că pozițiile yoga (atitudinile posturale) nu se schimbă, relatia dvs cu aceste lucuri se va modifica. Oricine poate începe să practice yoga, chiar dacă nu se simte foarte flexibil (ă) sau rezistent (ă). Aceste însușiri se vor îmbunătăți pe măsură ce veți progresa în practicarea yoga. Un alt lucru interesant în legătură cu abordarea de tip “practica ta” este că încurajează spiritul non-competitiv al yoga. Unul dintre cele mai dificile lucruri care privesc yoga, dar care aduce și cea mai mare eliberare este renunțarea la egoismul personal și acceptarea faptului că nimeni nu este mai bun decît oricare altcineva.

Cursuri de yoga

În afară de practicarea pozițiilor yoga, cursurile de yoga pot include exerciții de respirație, meditație sau lecturi inspiraționale din textele sacre hinduse. Numărul exercițiilor și modul în care acestea variază depind de fiecare profesor și de stilul de yoga în care acesta este educat. De obicei, un curs de yoga la o sală de gimnastică se va concentra mai ales pe beneficiile pur fizice ale yoga, în timp ce cursurile organizate de un centru de yoga s-ar putea să țină cont mai mult de latura spirituală a yoga. Unii oameni consideră practicarea exercitiilor fizice de yoga o “poartă” de intrare într-o explorare spirituală, în vreme ce alții doar se bucură de un antrenament plăcut care îi face să se simtă minunat. Oricare ar fi punctul tău de vedere, vei găsi un curs de yoga care să ți se potrivească.

Beneficiile yoga

Yoga este folosită de multă vreme pe scară largă pentru a aborda probleme legate de suflet, minte și corp și are numeroase beneficii.

Relaxarea

Unul dintre beneficiile majore pe care practica yoga le are asupra corpului uman are legătură mai ales cu mintea. Se știe că yoga creează o stare de relaxare în care oamenii pot să uite temporar de grijile zilnice. Această stare de spirit relaxată îi ajută pe oameni să judece mai limpede și în conscintă îi ajută să adopte un stil de viață mai bun. Relaxarea totală a minții are și alte beneficii, precum obținerea unui plus de energie și de fericire. Cînd mintea ta se simte bine se va simți bine și corpul tău.

Mai multă flexibilitate

Atitudinile posturale utilizate cînd practicați yoga vă vor oferi flexibilitate. În timp, practicînd zilnic yoga veți descoperi că este din ce in ce mai ușor să adoptați poziții pe care anterior le considerați dificile. Flexibilitatea corpului este asociată direct cu yoga, deoarece practicarea yoga necesită flexibilitate. Creșterea flexibilității corpului înseamnă că veți putea executa mișcări mai multe și mai dificile, ceea ce poate să fie util în unele situații. Întinderea mușchilor vă oferă de asemenea posibilitatea de a îi relaxa. Un alt beneficiu al flexibilității oferite de yoga este că nu vă veți simți obosit după ce veți practica yoga. Aceste exerciții vă pot ajuta să scăpati de anumite boli, precum durerile de spate.

Reduceți stresul

Practicile yoga sunt de asemenea cunoscute pentru capacitatea lor de a reduce stresul. Muți vor afirma că simplele exerciții fizice sunt utile în combaterea stresului, dar yoga este este la fel de utilă sau chiar mai eficientă. Concentrarea este necesară pentru a vă menține echilibrul și, la rîndul său, vă va ajuta să vă desprindeți gîndurile de la grijile zilnice. Yoga elimină stresul în mod eficient ajutîndu-vă să vă concentrați asupra altor lucruri, precum calmul și liniștea. Unul dintre motivele pentru care în yoga trebuie să va concentrați este dificultatea acestei tehnici. Există sute de combinații yoga, fiecare cu stiluri diferite și niveluri de dificultate diferite.

Detoxifiere

Detoxifierea este importantă pentru a menține un nivel sănătos de oxigen în corpul dvs. În timpul exercițiilor fizice de yoga trimiteți oxigen în părți ale corpului care nu primesc de obicei o cantitate prea mare de oxigen. La rîndul său, acest efect nu numai că vă oferă un plus de energie, dar ajută la reducerea efectelor îmbătrînirii asupra pielii și a corpului. Toxinele din organism produc ceea ce se numește stres oxidativ și contribuie la accelerarea îmbătrînirii. Eliminarea acestor toxine din organism vă va ajuta să vă mențineți o piele fără riduri și să aveți un corp sănătos.