Înotul este normalitatea pentru mine. Sunt relaxat. Mă simt confortabil și știu ce mă înconjoară. Este casa mea.

Pizza, un preparat cândva adresat săracilor, azi adorat pe scară largă

pizza

Nimeni nu ştie când a fost preparată, inventată sau consumată prima pizză. Dacă azi optăm pentru livrare pizza non stop, anumite teorii datează preparatul la începutul erei de piatră. Odinioară se preparau alimente similare cu pizza sub formă de pâine plată cu toppinguri. Ceea ce se ştie însă este că începând din anul 997, termenul de pizza a început să apară în latina medievală.

Pizza a fost mâncarea clasei sărace şi nu a fost apreciată mult timp. Înainte de descoperirea Americii, pizza era acoperită cu un sos alb. Raffaele Esposito a fost primul bucătar care a adăugat brânză la o pizză. A făcut acest lucru în jurul anului 1889, în onoarea reginei italiene, căreia i-a pregătit o pizza cu roşii, brânză mozzarella şi busuioc pentru a reprezenta culorile steagului italian. Este vorba despre pizza Margherita, un produs delicios.

Pizza, aşa cum o ştim astăzi, nu conţinea roşii iniţial. Acestea au fost adăugate în reţetă după descoperirea lor în America. La început, mulţi europeni se temeau de tomate şi credeau că sunt otrăvitoare. 

Până la sfârşitul secolului al XVIII-lea, pizza a fost alimentul de bază al săracilor din zona și din jurul oraşului Napoli. Aceştia adăugau roşii la aluatul plat de pâine.

Antica Pizzeria Port Alba este considerată prima pizzerie din Italia. A început să funcţioneze în 1738 ca un stand simplu în aer liber. Mai târziu, în 1830, pizzeria s-a extins şi a rezultat un restaurant cu mese şi scaune, încă funcţional şi în ziua de astăzi!

De atunci, zeci de mii de pizzerii s-au deschis în lumea întreagă.

Pizza a ajuns în Statele Unite datorită imigranţilor italieni, la sfârşitul secolului al XIX-lea. În cartierele din oraşele cu populaţie mare de italieni, cum ar fi New York, Chicago, Philadelphia şi San Francisco, au început să se deschidă mici cafenele în care se vindea şi pizza. 

Prima pizzerie oficială din SUA a fost înfiinţată de Gennaro Lombardi în Little Italy, Manhattan. Iniţial, în 1897, a fost deschis un magazin alimentar, dar mai târziu, în 1905, acesta a fost transformat în pizzerie