Drumul spre perseverență e plin de îndoieli.

Ce este Ramadanul?

Ramadan

Luna Ramadanului reprezintă una dintre perioadele cele mai sacre ale anului pentru comunitatea musulmană de pretutindeni. Este un timp al reînnoirii spirituale, dedicată purificării sufletului și întăririi legăturii cu divinitatea. Conform tradiției islamice, în această lună i-a fost revelat Profetului Mahomed prima porțiune din Coran, făcând din Ramadan o perioadă cu o încărcătură simbolică mare.

Postul este elementul central al acestei luni, considerate sfântă. De la răsăritul până la apusul soarelui, credincioșii se abțin de la mâncare, băutură, fumat și relații intime. Dar postul nu este doar o simplă abținere fizică, ci și o cale de auto-control, compasiune și empatie. Prin renunțarea temporară la satisfacerea nevoilor fizice, credincioșii învață să-și stăpânească dorințele și să se concentreze mai mult pe latura spirituală.

Ramadanul este o perioadă dedicată faptelor bune

Moscheile sunt arhipline pentru rugăciunile colective de seară, numite tarawih. Credincioșii sunt încurajați să citească și să studieze Coranul cu mai multă atenție. Actele de caritate și compasiune sunt indispensabile, fiecare musulman fiind îndrumat să ofere milostenie celor nevoiași. Este o vreme când lăcomia și egoismul sunt lăsate deoparte, făcând loc generozității și grijii pentru semeni.

Pe lângă post și fapte bune, Ramadanul cultivă și virtuți precum răbdarea, sinceritatea și recunoștința. Prin abținerea de la mâncare și băutură pe durata zilelor lungi de vară, credincioșii învață să prețuiască bunătățile cu care au fost înzestrați și să fie recunoscători pentru acestea. Este o perioadă pentru reflecție profundă, meditație și căutarea iertării pentru greșelile trecute.

Ultima decadă a lunii este marcată de Laylat al-Qadr, Noaptea Puterii, care comemorează prima revelație a Coranului. Este considerată cea mai sacră noapte a anului, când ușile către iertare sunt deschise larg. Odată ce luna se încheie, musulmanii sărbătoresc Eid al-Fitr sau Sărbătoarea Ruperii Postului într-o atmosferă de bucurie, iertare și unitate.  

Ramadanul este o experiență transformatoare pentru suflet. Este un prilej anual oferit de purificare. Este o cale către redescoperirea sinelui, întărirea legăturilor cu divinitatea și întreaga comunitate de credincioși.

Data la care începe și se termină Ramadanul variază de la an la an, fiindcă urmează calendarul lunar islamic.

Perioada Ramadanului începe odată cu observarea primei luni noi după echinocțiul de primăvară, atunci când luna nouă este vizibilă pe cer după lăsarea întunericului.

Aspecte importante de reținut despre Ramadan


- Este o lună sfântă în calendarul islamic, în care musulmanii postesc de la răsărit și până la apusul soarelui.
 

- Postul în timpul Ramadanului este unul dintre cei cinci stâlpi fundamentali ai Islamului și este obligatoriu pentru toți musulmanii adulți, cu excepția celor grav bolnavi, în călătorie, femeilor însărcinate sau lăuze.
 

- În afară de abținerea de la mâncare, băutură și relații intime, între răsăritul și apusul soarelui, se pune accent foarte mare pe milostenie, rugăciune, citirea cu atenție a Coranului și fapte bune.
 

- Nopțile Ramadanului sunt dedicate adesea ceremoniilor de cult, iar la sfârșitul lunii are loc festivitatea importantă numită Eid al-Fitr sau Sărbătoarea Ruperii Postului.
 

- Ramadanul este luna în care, conform credinței, i-a fost revelat Profetului Mahomed o parte din Coran.
 

- Data exactă începe cu apariția primei luni noi după echinocțiul de primăvară și durează 29-30 de zile.

Ramadanul este cea mai importantă perioadă pentru musulmani.